Toplumsal cinsiyet perspektifinden tekstil sektöründe kadın istihdamı: Diyarbakır tekstil işçileri örneklemi
Women's employment in the textile sector from a gender perspective: A sample of Diyarbakir textile workers
  1. Tez No: 1001903
  2. Yazar: EZGİ DURAL YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERYEM MEMİŞ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, Kadın iş gücü, Tekstil sektörü, Toplumsal cinsiyet, Diyarbakır, Women labour force, Textile sector, Gender
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Toplumsal cinsiyet algısı sonucunda kadın ve erkek arasında oluşan eşitsizliklerin istihdam alanında nasıl var olduğunu anlama çabasında olan çalışma, bu eşitsizliklerin kadın kimliğini nasıl şekillendirdiğini de incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemi kadın istihdamının yoğun olduğu Diyarbakır tekstil sektöründe çalışan kadınlardır. Bu çalışmayla Diyarbakır tekstil sektöründe çalışan kadınların çalışmaya başlama süreçlerinin, çalışma hayatlarında, gündelik yaşam pratiklerinde, çalışmaya devam etme konusundaki isteklerinde toplumsal cinsiyet olgusundan nasıl etkilendiklerinin, çevrenin çalışan kadınlara yönelik algısının ve çalışma hayatının kadınlarda değişim yaratıp yaratmadığının toplumsal cinsiyet perspektifiyle incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen bulgular neticesinde; Diyarbakır tekstil sektöründe çalışan kadınlara yönelik cinsiyete dayalı ayrımcılığın olduğu, bu durumun kadın istihdamını olumsuz yönde etkilediği, ayrıca ev içi sorumluluklarla iş hayatının zorluklarının birlikteliğinin kadınları istihdamdan uzaklaştırıcı bir etki yarattığı görülmüştür. Bunun yanı sıra Diyarbakır tekstil sektöründe çalışan kadınların genellikle toplumsal cinsiyete dair geleneksel bir algılarının olduğu ve var olan eşitsizlikleri kabullendikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study, which seeks to understand how inequalities between women and men resulting from gender perceptions exist in the employment sphere, also aims to examine the impact of these inequalities on women's identity. The study sample consists of women working in the textile sector in Diyarbakır, a sector with a high female employment rate. This study aims to examine how gender influences women's starting work, their working lives, their daily life practices, and their desire to continue working, from a gender perspective. It also examines the perception of women working in the textile sector in Diyarbakır, and whether working life itself has led to changes in women. The findings of the study indicate that gender-based discrimination exists against women working in the textile sector in Diyarbakır, negatively impacting their employment. Furthermore, the combination of domestic responsibilities and the challenges of work life discourages women from employment. Furthermore, it was concluded that women working in the textile sector in Diyarbakır generally hold traditional perceptions of gender and accept existing inequalities.