Women's labor and the construction of subjectivities: Women textile workers in İstanbul
Kadın emeği ve öznelliklerin inşası: İstanbul tekstil endüstrisinde kadın işçiler
- Tez No: 625246
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT KENTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Öznellik, performatiflik, toplumsal cinsiyet ilişkileri, akrabalık ağları, parça-başı üretim, kadın emeği, Subjectivity, performativity, gender relations, kinship networks, piecework production, women's labor
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez İstanbul tekstil sektöründeki kadınların emek aktivitelerini toplumsal cinsiyet perspektifinden incelemeyi amaçlamaktadır. Kadınların göçmen mahallelerinde yoğunlaşmış küçük, enformel tekstil atölyelerinde gerçekleştirdikleri ekonomik aktiviteler kocalar, aileler ve komşular aracılığıyla küresel kapitalist piyasaya sürülmektedir. Kadınlar, yaptıkları iş ucuz ve niteliksiz olarak değerlendirilirken, Türkiye'nin tekstil endüstrisinin gittikçe genişleyen ve çoğalan emek piyasasını oluşturmaktadır. Önde gelen literatür kadın işçileri ezilen sınıf olarak kategorize etmekte, onları yalnızca aile ilişkilerinin ve kapitalist piyasanın kurbanları olarak görmektedir. Bu çalışma ise kadın işçilerin kendi deneyimlerinden ve tanımlarından yola çıkarak, maddi ilişkilerin ötesine geçmeyi planlamakta, akrabalık mantığına, ev içi iktidar müzakerelerine bakarak kadınların toplumsal cinsiyetin eşitsiz koşullarıyla nasıl başa çıktıklarını anlamaya çalışmaktadır. Öznellik ve performatiflik kavramlarını kullanıma sokarak, kadın işçilerin ücretli emek ve ev işi ilişkileri aracılığıyla öznelliklerini kurma biçimleri analiz edilmektedir. Aynı zamanda parça-başı atölye işi aracılığıyla hane gelirine yaptıkları katkı ev içi iktidar ilişkileri bağlamında tartışılmaktadır. Etnografik durum çalışması metodunun sonuçlarına dayanarak, kadın işçilerin aile ve akrabalık ağlarının kurbanları olarak tanımlanamayacağı, bunun yerine kadınların eşitsiz emek ilişkileriyle başa çıkarken birbirinden farklı hikayeleri, avantajlı durumları ve kendilerine ait stratejileri olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine women's labor activities in Istanbul's textile industry from the gender perspective. In small, informally organized workshops and the piece-work production in migrant neighborhoods, women's economic activities provide products for the global capitalist market via their husbands, families, and neighbors. While their work is considered as low-skill and cheap, these women generate an extensive and proliferating informal labor market in the textile industry of Turkey. In the prevailing literature women workers are categorized as an oppressed class, regarded as merely the victims of the global capitalist market and family relations. Based on women worker's experiences and definitions of work and gender relations this study aims to go beyond the material relations and to look at kinship logic and domestic power negotiations, as well as seeking to understand how women workers deal with unequal gender relations. By applying concepts of subjectivity and performativity, the forms in which women workers construct their subjectivities through paid work and domestic relations are analyzed. Their contribution to household income via piecework is also discussed in the context of domestic power relations. Based on the results of the ethnographic case study method, it is concluded that women workers cannot be defined as victims of family and kinship networks; rather they have different stories, vantage points, and their own strategies of dealing with unequal labor relations.