Savaş gemilerinde ana tahrik sistemi konfigürasyonlarının analizi ve belirlenmesi
Analysis and determination of main propulsion system configurations in naval vessels
- Tez No: 1001916
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: AHP, Ana tahrik sistemi, Gemi tahrik sistemleri, Savaş gemileri, Çok kriterli karar verme, Main propulsion system, Ship propulsion systems, Naval ships, Multi criteria decision making
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Çalışma kapsamında, savaş gemilerinde yaygın olarak kullanılan dizel makineler, gaz türbinleri ve bu sistemlerin birlikte kullanıldığı CODAD ve CODAG gibi konfigürasyonlar teknik özellikleri ve operasyonel kabiliyetleri açısından değerlendirilmiştir. Ana tahrik sistemi seçimini etkileyen kriterler belirlenmiş; bu kriterlerin göreli önem derecelerinin hesaplanmasında Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen kriter ağırlıkları doğrultusunda, alternatif tahrik sistemi konfigürasyonlarının sıralanması ise TOPSIS yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Böylece, hem uzman görüşlerine dayalı öznel değerlendirmeler hem de nicel veriler birlikte ele alınarak bütüncül bir karar modeli oluşturulmuştur. Tez kapsamında ayrıca savunma tedarik süreçleri, siyasi ve konjonktürel faktörler, ihracat kontrolleri ve ambargoların ana tahrik sistemi seçim sürecine olan etkileri de değerlendirilmiştir. Özellikle savunma sanayiine yönelik kısıtlamaların, sistem seçimi ve tedarik zinciri üzerindeki belirleyici rolü ortaya konulmuştur. Elde edilen sonuçlar, savaş gemilerinin görev tipine ve operasyonel gereksinimlerine bağlı olarak farklı ana tahrik sistemi konfigürasyonlarının öne çıktığını göstermektedir. Bu çalışma, savaş gemileri için ana tahrik sistemi seçiminde çok kriterli karar verme yöntemlerinin etkinliğini ortaya koyarak, gelecekte yapılacak tasarım ve tedarik çalışmalarına yol gösterici nitelikte bir karar destek çerçevesi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, diesel engines, gas turbines, and combined propulsion configurations such as CODAD and CODAG, which are widely used in naval vessels, are evaluated in terms of their technical characteristics and operational capabilities. The criteria affecting the selection of the main propulsion system are identified, and the Analytic Hierarchy Process (AHP) method is employed to determine the relative importance weights of these criteria. Based on the obtained criterion weights, the ranking of alternative propulsion system configurations is carried out using the TOPSIS method. In this way, a comprehensive decision model is established by jointly considering subjective evaluations based on expert opinions and objective quantitative data. In addition, the effects of defense procurement processes, political and conjunctural factors, export controls, and embargoes on the main propulsion system selection process are also examined within the scope of the thesis. In particular, the decisive role of restrictions imposed on the defense industry on system selection and the supply chain is highlighted. The results indicate that different main propulsion system configurations become prominent depending on the mission type and operational requirements of naval vessels. This study demonstrates the effectiveness of multi-criteria decision-making methods in the selection of main propulsion systems for warships and provides a decision support framework that can guide future design and procurement studies.