Bebek ölüm nedenlerinin değerlendirilmesi: 2023 yılı il düzeyinde vaka-kontrol çalışması
Evaluation of infant mortality causes: A 2023 provincial-level case-control study
- Tez No: 1001997
- Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Bebek Ölüm Hızı, Bebek Sağlığı, Bebek Ölüm Nedenleri, Infant Mortality Rate, Infant Health, Causes of Infant Death
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmadaki amaç halk sağlığının önemli sorunlarından olan bebek ölümlerinin nedenlerini değerlendirmek, kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak irdelemek ve en önemli risk faktörlerini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Vaka kontrol tipinde olan bu çalışmada vakalar 2023 yılında bebek ölümü olarak il sağlık müdürlüğüne bildirilen 474 bebekten oluşmaktadır. Kontrol grubu ise vaka grubu ile aynı aile hekimliği birimine kayıtlı 2023 doğumlu 941 bebekten oluşmaktadır. Veri toplama vaka grubunda 2023 yılına ait bebek ölümleri dosyaları taranarak gerçekleşmiştir. Kontrol grubuna ait veriler bir kısmı sağlık kayıt sistemlerinden elde edilmiş, diğer kısmı ise ailelere telefon yolu ile ulaşılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Ki kare, Fisher'in kesin testi ve Mann–Whitney U testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmamızda vaka grubunda 266(%56,2) erkek ve 207(%43,8) kadın; kontrol grubunda 531(%56,4) erkek ve 410(%43,6) kadın bulunmaktadır. Okur yazar olmayan annelerin oranı vakalarda %8,9(n:42) ile kontrollerde %5,9(n:47) olduğu saptanmıştır. Çalışmaya dahil edilen anne ve babaların vakalarda %27,5(n:129)'inin kontrollerde %24,9(n:200)'unun akraba olduğu görülmüştür. Çalışmamızda vakaların %75,1(n:356)'inin, kontrollerin %58,4(n:468)'ünün doğum şeklinin sezaryen ile olduğu kaydedilmiştir. Araştırmamızda vakaların %77,8(n:369)'i, kontrollerin %27,4(n:257)'ü prematür ve vakaların %68,0(n:317)'i, kontrollerin %6,2(n:58)'si normalden düşük doğum ağırlığında doğduğu saptanmıştır. Vakaların ölüm nedenlerinde en sık ilk üç neden prematürite ve ilişkili durumlar, konjenital anomaliler ve solunum sistemi hastalıklar olarak kaydedilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda bebek ölümü vakaların doğum haftası ve doğum ağırlığı ortalamaları ve zamanından önce doğanların ve düşük doğum doğum ağırlığına sahip bebeklerin vakalarda daha fazla olduğu saptanmıştır. Ailelere gebelik sürecindeki takiplerin ne kadar önemli olduğu, karşılaşabileceği riskli durumların neler olduğu dair detaylı bilgi verilmelidir. Riskli gebeliklerin ileri tetkik için uzman hekimlere yönlendirilmesi ve takibi bebek ve anne sağlığını korumada etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the causes of infant mortality, a significant public health problem, to examine them comparatively with a control group, and to identify the most important risk factors. Materials and Methods: This case-control study included 474 infant deaths reported to the provincial health directorate in 2023 as cases. The control group consisted of 941 infants born in 2023 and registered with the same family physician unit as the case group. Data collection in the case group was carried out by reviewing infant death files from 2023. Data for the control group were obtained partly from health record systems and partly by contacting families by telephone. Descriptive statistics, Chi-square test, Fisher's exact test, and Mann-Whitney U test were used in the analysis of the data. Results: Our study included 266 (56.2%) men and 207 (43.8%) women in the case group; and 531 (56.4%) men and 410 (43.6%) women in the control group. The rate of illiterate mothers was found to be 8.9% (n:42) in the case group and 5.9% (n:47) in the control group. It was observed that 27.5% (n:129) of the mothers and fathers included in the study were related, compared to 24.9% (n:200) in the control group. In our study, 75.1% (n:356) of the cases and 58.4% (n:468) of the controls group had cesarean section as the mode of delivery. In our study, 77.8% (n:369) of the cases and 27.4% (n:257) of the controls were premature, and 68.0% (n:317) of the cases and 6.2% (n:58) of the controls were born with lower than normal birth weight. The three most frequent causes of death in the cases were prematurity and related conditions, congenital anomalies, and respiratory system diseases. Conclusion: Our study found that infant mortality cases were associated with a higher average gestational age and birth weight, and that premature and low birth weight infants were more prevalent. Families should be given detailed information about the importance of prenatal care and the potential risks they may encounter. Referring high-risk pregnancies to specialist physicians for further investigation and follow-up can be effective in protecting the health of both the baby and the mother.