Testis kanserli hastalarda demografik, klinik ve histopatolojik özellikler ile CALLY indeksinin sağkalım üzerine etkisi
The impact of demographic, clinical and histopathological characteristics and the CALLY index on survival in patients with testicular cancer
  1. Tez No: 1001998
  2. Yazar: MUHAMMET FATİH ÇİFÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN BAKKAL TEMİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Onkoloji, Internal diseases, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Testis kanseri, germ hücreli tümörler, CALLY indeksi, sağkalım, prognoz, Testicular cancer, germ cell tumors, CALLY index, survival, prognosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Testis kanseri, 15–44 yaş arası erkeklerde en sık görülen solid malignite olup, tüm yaş gruplarında erkeklerde görülen tüm kanserlerin yaklaşık %1–2'sini oluşturmaktadır. Dünya genelinde insidansı artmakla birlikte, etkin tedavi yöntemleri sayesinde, hastalığa bağlı mortalite giderek azalmaktadır. Son yıllarda kanser hastalarında prognozu öngörmeye yönelik çeşitli skorlar geliştirilmiştir. Bunlardan biri olan CALLY indeksi, inflamasyon ve beslenme durumunu yansıtan parametreleri içermektedir. Bu çalışmanın amacı, testis kanseri hastalarının demografik, klinik ve histopatolojik özelliklerini incelemek ve testis kanserinde daha önce değerlendirilmemiş olan CALLY indeksinin hastalık prognozunu öngörmedeki potansiyel değerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 2006–2025 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde testis kanseri tanısı ile takip ve tedavisi yapılan 280 hasta dahil edildi. Veriler retrospektif olarak incelendi. Hastaların serum albümin, C-reaktif protein (CRP) ve lenfosit sayıları kullanılarak CALLY indeksleri hesaplandı. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier yöntemi ile hesaplandı. Bulgular: Hastaların medyan tanı yaşı 31 yıl idi. Hastaların %41,1'inde seminom, %58,9'unda non-seminom histolojisi saptandı. Olguların %79,6'sı IGCCCG risk sınıflamasına göre iyi risk grubunda ve %64,6'sı erken evrede tanı almıştı. CALLY indeksi yüksek ve düşük gruplar arasında evre, risk grubu, metastaz varlığı, tedavi yanıtı ve genel sağkalım açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptandı. Medyan takip süresi 46,6 ay olup, 5 yıllık genel sağkalım oranı %94,7 olarak hesaplandı. Sonuç: Hastaların büyük çoğunluğu erken evrede ve iyi risk grubunda tanı almıştır. Beş yıllık genel sağkalım oranı, ABD ve Avrupa verileri ile uyumludur. CALLY indeksi, TNM evrelemesi, S evresi ve IGCCCG risk sınıflaması ile büyük ölçüde paralellik göstermekte olup, evre, risk grubu, metastaz gelişimi, tedavi yanıtı ve sağkalım ile yakın ilişkilidir. Ucuz, kolay hesaplanabilir ve rutin klinik pratikte erişilebilir bir belirteç olması CALLY indeksini klinik açıdan cazip kılmaktadır. Bununla birlikte, CALLY indeksinin prognostik güvenilirliğinin artırılması için daha geniş hasta serileri ve daha uzun takip sürelerine sahip prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Testicular cancer is the most common solid malignancy among men aged 15–44 years and accounts for approximately 1–2% of all cancers diagnosed in men across all age groups. Although its global incidence has been increasing, disease-related mortality has progressively declined due to effective treatment strategies. In recent years, various prognostic scores have been developed to predict outcomes in patients with cancer. One such prognostic score, the CALLY index, incorporates parameters reflecting systemic inflammation and nutritional status. The aim of this study was to evaluate the demographic, clinical, and histopathological characteristics of patients with testicular cancer and to investigate the potential prognostic value of the CALLY index, which has not previously been assessed in testicular cancer. Materials and Methods: A total of 280 patients who were diagnosed with testicular cancer and were followed and treated at Kocaeli University Faculty of Medicine Hospital between 2006 and 2025 were included in this retrospective study. Patient data were reviewed retrospectively. The CALLY index was calculated using serum albumin levels, C-reactive protein (CRP) levels, and lymphocyte counts. Survival analyses were performed using the Kaplan–Meier method. Results: The median age at diagnosis was 31 years. Histopathological evaluation revealed seminoma in 41.1% of patients and non-seminomatous tumors in 58.9%. According to the IGCCCG risk classification, 79.6% of patients were in the good-risk group, and 64.6% were diagnosed at an early stage. Statistically significant differences were observed between the high and low CALLY index groups with respect to disease stage, risk group, presence of metastasis, treatment response, and overall survival. The median follow-up duration was 46.6 months, and the 5-year overall survival rate was calculated as 94.7%. Conclusion: The majority of patients were diagnosed at an early stage and belonged to the good-risk group. The 5-year overall survival rate was consistent with data reported from the United States and Europe. The CALLY index showed substantial concordance with TNM staging, S stage, and IGCCCG risk classification and was closely associated with disease stage, risk group, metastatic progression, treatment response, and survival outcomes. Given that it is an inexpensive, easily calculable, and readily available marker in routine clinical practice, the CALLY index appears to be a clinically attractive prognostic tool. However, prospective studies with larger patient cohorts and longer follow-up periods are required to further validate its prognostic reliability.