Doğuma gelen gebelerin eşlerinin prenatal baba bağlanma düzeylerinin incelenmesi
Examination of prenatal father attachment levels of spouses of pregnant women coming to brith
- Tez No: 1002016
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDA ÖZBAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Attachment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Araştırma, doğum için gelen gebelerin eşlerinin doğum öncesi baba bağlanma düzeylerinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada araştırma türlerinden tanımlayıcı araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışma verileri T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesine eşleri ile doğum için başvuran, dahil edilme kriterlerine karşılayan baba adaylarıyla yüz yüze 20 sorudan oluşan Kişisel Bilgi Formu, 16 maddelik Doğum Öncesi Baba Bağlanması Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ölçekten alınabilecek minimum puan 16, maksimum puan 80'dir. Ölçekten alınan puan arttıkça doğum öncesi baba bağlanmasının yüksek olduğu kabul edilmektedir. Çalışmada toplam 450 baba adayına ulaşılmıştır. Katılımcıların DÖBBÖ'den aldıkları toplam puan ortalaması 64.51±8.20, doğum öncesi baba bağlanma ölçeğinin bağlanma niteliği alt boyut puanı ortalaması 34.34±4.23 ve bağlanma için harcanan zaman alt boyut puanı 30.18±4.85'dir. Çalışma sonuçlarında baba adaylarının yaş, çalışma durumu, sosyal güvenlik durumu, eğitim durumu, en uzun yaşadığı yer, evlilik süresi, çocuk sayısı gibi sosyodemografik özellikler ve gebeliğin planlı olma durumu, bekledikleri bebek cinsiyet gibi faktörlerin doğum öncesi baba bağlanma üzerine olumlu etkisinin olduğu; baba adayının çalışma şekli, gelir durumu, baba olmaya hazır olma durumu, istedikleri bebek cinsiyeti, eşlerinde ya da kendilerinde kronik hastalık olma durumu, gebeliğe bağlı hastalık durumu ve engelli çocuk sahibi olma gibi faktörlerin doğum öncesi baba bağlanması üzerine anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Çalışmada baba adaylarının eşlerinin gebeliğin planlı olma durumunda babaların bebekleri ile kurdukları bağlanmanı arttırtığı; çocuk sayısının artmasıyla babaların bağlanma düzeylerinin düştüğü görülmüştür. Aile yapısı, çalışma koşulları, sağlık durumu gibi faktörler incelenerek baba adaylarına özel eğitim, farkındalık programları ve psikososyal destekler sağlanmalıdır. Özellikle çok çocuklu aileler, kırsal bölgelerde yaşayan ve çalışmayan babalar için özel destek mekanizmaları oluşturulmalıdır. Evlilik süresine göre danışmanlık hizmetleri sunulmalı, sağlık profesyonelleri güvenli bağlanma süreçlerini destekleyici çalışmalar yapmalıdır.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to examine the prenatal paternal attachment levels of the spouses of pregnant women who came for delivery. Descriptive research model, one of the research types, was used in the study. The study data were collected by using the Personal Information Form consisting of 20 face-to-face questions and the 16-item Prenatal Father Attachment Scale with the fathers-to-be who applied to the T.C. University of Health Sciences Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital for birth with their spouses and met the inclusion criteria. The minimum score that can be obtained from the scale is 16, and the maximum score is 80. As the score obtained from the scale increases, it is accepted that the prenatal paternal attachment is high. A total of 450 fathers-to-be were reached in the study. The mean total score of the participants from the DLSS was 64.51±8.20, the mean score of the sub-dimension of attachment quality of the prenatal paternal attachment scale was 34.34±4.23 and the time spent on attachment sub-dimension score was 30.18±4.85. In the results of the study, it was found that factors such as age, employment status, social security status, education status, longest place of residence, duration of marriage, number of children, planned pregnancy, and the gender of the baby they expected had a positive effect on prenatal paternal attachment. It was observed that factors such as the way of working of the father-to-be, income status, readiness to be a father, the gender of the baby they wanted, the status of chronic disease in their spouse or themselves, pregnancy-related disease status and having a disabled child did not have a significant effect on prenatal paternal attachment. In the study, it was found that the wives of the fathers-to-be increased the attachment of the fathers with their babies in the event that the pregnancy was planned; It has been observed that the attachment levels of fathers decrease with the increase in the number of children. Factors such as family structure, working conditions, and health status should be examined and special education, awareness programs and psychosocial support should be provided to fathers-to-be. Special support mechanisms should be established, especially for families with many children, fathers living in rural areas and not working. Counseling services should be provided according to the duration of marriage, and health professionals should work to support secure attachment processes.