Nitrofurazona bağlı alerjik kontakt dermatit gelişen olgular ile alt ekstremite yerleşimli dermatit olgularının polietilenglikol duyarlanması açısından karşılaştırılması
Comparison of patients with allergic contact dermatitis from nitrofurazone and patients with lower extremity dermatitis in terms of polyethylene glycol sensitization
- Tez No: 1002017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP KESKİNKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: alerjik kontakt dermatit, nitrofurazon, polietilen glikol, staz dermatiti, yama testi, Allergic contact dermatitis, nitrofurazone, patch test, polyethylene glycol, stasis dermatitis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Polietilen glikol (PEG) genellikle zayıf bir kontakt alerjen olarak kabul edilmektedir. Öte yandan nitrofurazon alerjisinin yansıması olarak Türkiye'de PEG ile duyarlanma oranı yüksektir. Kronik alt ekstremite patolojisi olan hastalarda PEG içeren çeşitli topikal ilaçların uzun süreli kullanımı, duyarlanma riskini potansiyel olarak artırabilir. Bu çalışmada, kronik alt ekstremite dermatiti olan hastalar ile nitrofurazon kullanımına bağlı alerjik kontakt dermatit (AKD) gelişen hastaların PEG ile duyarlanma oranı açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, kesitsel, karşılaştırmalı çalışma, Ocak 2024 - Ocak 2025 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği'nde yürütülmüştür. Nitrofurazona bağlı AKD şüphesi olan hastalara nitrofurazon (%1 pet.) ile yama testi uygulanmış ve pozitif reaksiyon saptanan hastalar“N grubu”olarak isimlendirilmiştir. N grubundaki hastalar ile PEG içeren topikal ilaç kullanımına bağlı AKD şüpheli kronik alt ekstremite dermatiti bulunan hastalara (K grubu), PEG 400 (%100) ile yama testi uygulanmıştır. Ek olarak K grubundaki hastalara kullandıkları PEG içeren topikal ürünler ile de yama testi uygulanmıştır. Bulgular: Nitrofurazona bağlı AKD şüphesi olan 23 hastanın 14'ünde (%60,9) (N grubu) nitrofurazon ile pozitif reaksiyon saptandı. N grubundaki 14 hasta (erkek:kadın oranı 2,5:1; ortanca yaş: 59,5) ve K grubundaki 26 hasta (erkek:kadın oranı 2,3:1; ortanca yaş: 63) yaş ve cinsiyet açısından benzerlik gösteriyordu. Hiçbir hastada atopi öyküsü yoktu. Nitrofurazon alerjisi olan hastalarda en sık tutulan primer anatomik bölge alt ekstremiteydi (n=12). Travmatik deri yaralanması (n=8) nitrofurazon kullanımının en sık sebebiydi. K grubunda ise PEG içeren topikal ilaç kullanımı gerektiren en yaygın patoloji staz dermatiti (n=18) olup, diğer sekiz hastada venöz ülserdi. PEG pozitiflik oranı v nitrofurazon alerjisi olan hastalarda (n=4/14; %28,6), K grubunda yer alan hastalara kıyasla (n=1/26; %3,8) anlamlı derecede daha yüksekti (p<0,05). Sonuçlar: Bulgularımız, Türkiye'de hâlen yaygın olarak kullanılan nitrofurazon ile eş zamanlı temasın, PEG ile duyarlanmayı kolaylaştırdığını göstermektedir. Nitrofurazon alerjisi saptanan ve çoğunlukla travmatik deri yaralanmaları nedeniyle alt ekstremiteye nitrofurazon uygulanmış olan hasta grubunda PEG pozitifliği yüksek oranda saptanmıştır. Buna karşılık, nitrofurazon teması olmayan hastalarda, alt ekstremitede bütünlüğü bozulmuş deriye PEG içeren topikal ilaçların uzun süreli kullanımının tek başına duyarlanma oluşturmak için yeterli olmadığı görülmektedir. Bu bulgu, geçmişte nitrofurazon teması olmayan kronik alt ekstremite patolojisi bulunan hastalarda PEG içeren topikal ilaçların güvenle kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Despite its relatively high prevalence of sensitization in Türkiye as a reflection of nitrofurazone allergy, polyethylene glycol (PEG) is generally considered a weak contact sensitizer. Prolonged contact with various topical medications containing PEG as a vehicle component potentially increases the risk for sensitization, particularly in patients with chronic lower extremity pathologies. This study aimed to evaluate the rate of contact sensitization to PEG in patients with chronic lower extremity dermatitis compared to patients with ACD from nitrofurazone ointment. Materials and Methods: This prospective, cross-sectional, comparative study was conducted between January 2024 and January 2025 at the Department of Dermatology and Venereology, Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Medicine. Patients with suspected ACD from nitrofurazone were tested with nitrofurazone 1% pet. and those showing positive patch test reactions to nitrofurazone were defined as“Group N.”Patients from Group N and those with chronic lower extremity dermatitis suspected of ACD from PEG-containing topical medicaments (Group K) were patch-tested with PEG 400“as is”. Additionally, Group K was further tested with patients' PEG-containing topical preparations. Results: Among 23 patients with suspected ACD from nitrofurazone, 14 (60.9%) (Group N) showed a positive reaction to nitrofurazone. Fourteen patients from Group N (male:female ratio= 2.5:1, median age: 59.5) and 26 patients from Group K (male:female ratio=2.3:1, median age: 63) were found to be matched in terms of age and sex. Atopy was not present in any. In nitrofurazone-allergic patients, lower extremity (n=12) was the primary location involved. The main indication for nitrofurazone use was traumatic skin wound (n=8), whereas in Group K stasis dermatitis (n=18) was the leading pathology, followed by venous ulcer (n=8) necessitating PEG-containing medication use. The rate of patients reacting to PEG was significantly higher among patients vii with nitrofurazone allergy (n=4/14, 28.6%) compared to patients in Group K (n=1/26, 3.8%) (p<0.05). Conclusions: Our results support that patients were primarily sensitized to PEG through concomitant exposure to nitrofurazone, which is still a frequent scenario in Türkiye. A high rate of PEG positivity was observed in the patient group with confirmed nitrofurazone allergy, in whom nitrofurazone had predominantly been applied to the lower extremities, mostly due to traumatic skin wounds. In contrast, in patients without a history of nitrofurazone exposure, prolonged use of PEG-containing topical medications on disrupted skin of the lower extremities was not sufficient by itself to induce sensitization. Thus, the use of PEG-containing topical preparations appears to be safe in patients with chronic lower extremity pathologies who have no prior exposure to nitrofurazone ointment.