Onkoloji hastanesinde çalışan kadınların jinekolojik kanserlere yönelik farkındalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of the awareness of women working in oncology hospital about gynecological cancers
- Tez No: 1002026
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDA ÖZBAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Hemşirelik, Obstetrics and Gynecology, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Farkındalık, Awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma; Onkoloji Hastanesinde Çalışan Kadınların jinekolojik kanserlere yönelik farkındalıklarını değerlendirmek ve jinekolojik kanserlere dikkat çekmek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel türde incelenmesi planlanmıştır. Araştırmanın evrenini Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde çalışan cinsiyeti kadın olan hemşire, klinik destek personeli, evde bakım personeli, yaşlı bakım personeli, sekreter, yardımcı destek personeli oluşturmuş olup, örneklem F Blok Onkoloji Hastanesinde çalışan 256 kadın personelden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu (EK'1) ve Jinekolojik Kanserler Farkındalık Ölçeği (EK'2) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 26.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Jinekolojik kanser farkındalığı ölçeği en düşük alınan puan 41, en yüksek alınan puan 205 tir. Çalışmamızda Onkoloji Hastanesinde Çalışan Kadınların ölçek ortalaması 153.55 olarak tespit edilmiştir. Yüksek eğitim düzeyine sahip bireylerin bile jinekolojik kanser farkındalığında eksiklikler yaşadığı tespit edilmiş olup farkındalık artırıcı eğitim programlarının daha kapsayıcı ve erişilebilir olması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu programların, sağlık okuryazarlığını artırmaya yönelik stratejiler içermesi ve toplumun tüm kesimlerine ulaşmayı hedeflemesi önemlidir. Jinekolojik kanserler konusunda farkındalığı artırmaya yönelik eğitim programları düzenlenmelidir. Özellikle sağlık çalışanlarına yönelik spesifik eğitimler, erken teşhis ve korunma bilincini artıracaktır.
Özet (Çeviri)
This study; It was planned to be examined in a descriptive and cross-sectional manner in order to evaluate the awareness of women working in the oncology hospital about gynecological cancers and to draw attention to gynecological cancers. The population of the study consisted of female nurses, clinical support personnel, home care personnel, elderly care personnel, secretaries, and assistant support personnel working in Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, and the sample consisted of 256 female personnel working in F Block Oncology Hospital. Personal information form (Annex'1) and Gynecological Cancers Awareness Scale (Annex'2) were used to collect the data. The data obtained as a result of the research were evaluated using the SPSS 26.0 program. On the gynecological cancer awareness scale, the lowest score was 41 and the highest score was 205. In our study, the mean scale of women working in the Oncology Hospital was found to be 153.55. It has been determined that even individuals with a high level of education experience deficiencies in gynecological cancer awareness, and it has been concluded that awareness-raising education programs should be more inclusive and accessible. It is important that these programs include strategies to increase health literacy and aim to reach all segments of society. Training programs should be organized to aise awareness about gynecological cancers. Specific trainings, especially for healthcare professionals, can increase awareness of early diagnosis and prevention.