Eğitim kurumlarının kurulum aşamasında kurucu müdürlerin karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri
Problems encountered by founding principals during the establishment process of public schools proposed solutions
  1. Tez No: 1002056
  2. Yazar: ÖZGÜN GÖKDUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN GÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kurucu, Okul yöneticileri, Founder, School administrators
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Milli Eğitim Bakanlığı her yıl ihtiyaç duyulan sayıda eğitim öğretim kurumu inşa etmektedir. Bu kurumların eğitim öğretim yapılabilecek duruma gelebilmesi için kurucu müdürlere çok fazla iş düşmektedir. Bu araştırma, MEB' e bağlı kamu okullarının kurulum aşamasında kurucu müdürlerin karşılaştıkları sorunları, kurucu müdürlük uygulamasının kişilere ne gibi fayda ve haklar sağladığı, uygulamada geliştirilmesi gereken yönlerin neler olduğu ve bu sorunlara çözüm önerilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, nitel araştırma modeliyle gerçekleştirilmiş bir olgubilim (fenomenoloji) çalışmasıdır. Araştırma verilerinin toplanması amacıyla oluşturulan çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden olan ölçüt örneklem yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Kayseri ilinde bulunan MEB' e bağlı kamu okullarının kurulum aşamasında görev yapan 20 kurucu müdürün görüşüne başvurulmuş ve veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre Türkiye' de MEB' e bağlı kamu okullarının kurulum aşamasında kurucu müdürlerin bürokratik işlemlerde, binaların fiziki yapısında, ekonomik açıdan çözümler üretme noktasında, yönetici, öğretmen ve yardımcı personel ihtiyacının giderilmesinde, öğrencilerin kayıt aşamasında birçok problemlerle karşılaştıkları ve bunlara yönelik ulaştıkları prosedürlerin azaltılması, deneyimli yöneticilerin görüşlerine başvurularak okul fiziki yapısının ve bütçe planlamasının yapılması, yönetici, öğretmen ve yardımcı personel ihtiyacının geçici çözümlerle değil yerinde çözümlerle yapılmasının kurum kültürünü etkilediği ve kabul gören bir görev olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ministry of National Education builds a large number of educational institutions every year. In order for these institutions to become operational, a great deal of work falls on the shoulders of the founding principals. This research was conducted to identify the problems encountered by founding principals during the establishment phase of public schools affiliated with the Ministry of National Education, the benefits and rights provided by the founding principal system, the areas that need to be improved in the system, and proposed solutions to these problems. The research was conducted using the case study design from qualitative research techniques. The working group formed to collect research data was determined using the criterion sampling method, one of the purposeful sampling methods. The opinions of 20 founding principals working in the establishment phase of public schools affiliated with the MEB in Kayseri province were sought, and the data were analyzed using descriptive analysis techniques. According to the research findings, during the establishment phase of public schools affiliated with the Ministry of National Education in Turkey, founding principals faced numerous problems in bureaucratic procedures, the physical structure of buildings, finding economic solutions, meeting the needs for administrators, teachers, and support staff, and in the enrollment process. The study concluded that reducing the procedures involved in addressing these issues, consulting experienced administrators on the physical structure of the school and budget planning, and addressing the need for administrators, teachers, and support staff with permanent solutions rather than temporary ones affects the institutional culture and is not a task that is highly desirable.