I. Haçlı Seferi: Haçlıların Antakya'yı kuşatma süreci ve zabtı
The First Crusade: The siege and capture of Antioch by the crusaders
- Tez No: 1002060
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÇEKİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İslam tarihi, Islamic history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Birinci Haçlı Seferi'nin en uzun ve belirleyici safhalarından biri olan Antakya Kuşatması (1097–1098), Haçlıların Kudüs yolundaki kaderini belirleyen kritik bir olaydır. Bu tez, yaklaşık sekiz ay süren Antakya Kuşatması sürecini ve şehrin Haçlılar tarafından zaptını incelemektedir. Çalışma, Haçlıların Antakya'yı ele geçirme başarısının yalnızca askeri güç veya manevi motivasyonla değil, aynı zamanda Müslüman siyasi yapısındaki yapısal zaaflarla ele alınması gerektiğini ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmanın temel sorunsalı şudur: Haçlılar Antakya'yı nasıl ve hangi koşullar altında ele geçirebilmiştir? Çalışma, birincil Haçlı kronikleri ile muteber Arapça İslam tarihi kaynaklarının karşılaştırmalı analizi yöntemiyle yazılmıştır. Bu tezde, kuşatma ekseninde Müslüman emirlikleri arasındaki rekabet ve Haçlılar karşısında ortak tavır sergileyememeleri, Kürboğa'nın stratejik hataları, Antakya muhafızlarından Fîrûz'un ihaneti, şehrin düşmesinden sonra Kutsal Mızrak hadisesinin moral etkisi, Haçlı ordusundaki açlık-firar döngüsü ve ahlaki çöküş gibi unsurlar tartışılmıştır. Sonuç olarak çalışma, Antakya'nın düşüşünün büyük ölçüde Büyük Selçuklu sonrası Suriye'deki siyasi parçalanma ve Müslüman tarafın stratejik birlik sağlayamamasına bağlı olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, Haçlıların Antakya'yı zaptı rakibin iç zaaflarından bağımsız düşünülmemiş; bu süreç aynı zamanda İslam dünyasında uzun süreli Haçlı varlığının temelini atmıştır.
Özet (Çeviri)
The Siege of Antioch (1097–1098), one of the longest and most decisive phases of the First Crusade, was a critical event that determined the fate of the Crusaders on their way to Jerusalem. This thesis examines the approximately eight-month-long Siege of Antioch and the city's capture by the Crusaders. This study was prepared with the aim of demonstrating that the Crusaders' success in capturing Antioch must be understood not only in terms of military strength or spiritual motivation, but also in light of structural weaknesses within the Muslim politicalstructure. The central research question is: How and under what conditions were the Crusaders able to capture Antioch? The study was written using a comparative analysis of primary Crusader chronicles and reliable Arabic Islamic historical sources. This thesis examines the competition among Muslim emirates during the siege and their inability to adopt a united against the Crusaders, Kürboğa's strategic errors, the betrayal of Fîrûz, one of Antioch's garrison commanders, the moral impact of the Holy Lance incident following the city's fall, the cycle of starvation and desertion within the Crusader army, and moral collapse. In conclusion, the study demonstrates that the fall of Antioch was largely attributable to the political fragmentation in Syria following the Great Seljuk era and the Muslim side's inability to achieve strategic unity. Consequently, the Crusaders' capture of Antioch cannot be considered independent of the rival's internal weaknesses; this process also laid the foundation for the long-term Crusader presence in the Islamic world.