Derin öğrenme tabanlı kalite kontrol cihazı tasarımı
Design of deep learning based quality control device
  1. Tez No: 1002213
  2. Yazar: SEFA BOZATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİN KAÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, Image processing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, derin öğrenme tabanlı görüntü işleme yöntemlerinin endüstriyel kalite kontrol süreçlerinde etkin biçimde kullanılmasını sağlamak ve bu yöntemleri gerçek bir üretim hattına entegre edilebilir hâle getirmektir. Literatürde sıklıkla yazılım veya simülasyon düzeyinde ele alınan derin öğrenme tabanlı kalite kontrol yaklaşımlarının, sahada uygulanabilir ve otomasyon sistemleriyle bütünleşik çözümlere dönüştürülmesi önemli bir gereksinim olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda, üretim süreçlerinde karar verme mekanizmalarının otomatikleştirilmesi ve insan operatöre olan bağımlılığın azaltılması hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında geliştirilen sistem, derin öğrenme tabanlı görüntü işleme yöntemlerini PLC kontrollü bir otomasyon sistemiyle bütünleştirerek üretim sürecine doğrudan entegre edilebilen bir yapı sunmaktadır. Geliştirilen yaklaşım, yalnızca yazılım tabanlı bir sınıflandırma uygulaması olmanın ötesine geçerek, üretim hattında fiziksel müdahalede bulunabilen karar verici bir sistem niteliği taşımaktadır. MobileNet mimarisinin tercih edilmesiyle, yüksek sınıflandırma doğruluğu korunurken düşük donanım gereksinimi sağlanmış; böylece sınırlı işlem gücüne sahip bilgisayar sistemlerinde dahi gerçek zamanlı analiz yapılabilmesi mümkün hâle gelmiştir. Görüntülerin elde edilmesinden sınıflandırma sonuçlarının üretilmesine ve bu sonuçların PLC'ye aktarılmasına kadar olan tüm süreçler senkronize biçimde tasarlanmıştır. RS485 tabanlı haberleşme altyapısı sayesinde sınıflandırma sonuçları güvenilir ve gecikmesiz olarak PLC'ye iletilmiş, PLC kontrolü aracılığıyla hatalı ürünlerin üretim hattından otomatik olarak ayrıştırılması sağlanmıştır. Elde edilen bulgular, geliştirilen sistemin kalite kontrol süreçlerinde insan operatöre olan bağımlılığı azalttığını, değerlendirme tutarlılığını artırdığını ve üretim hatlarında anlık karar verme yeteneği sağladığını göstermektedir. Literatürde çoğunlukla teorik düzeyde ele alınan derin öğrenme tabanlı kalite kontrol yaklaşımlarının, bu çalışma kapsamında gerçek bir üretim hattında PLC entegrasyonu ile uygulanabilir hâle getirilmesi, tezin en önemli özgün katkılarından biridir. Modüler sistem mimarisi sayesinde geliştirilen yapı, farklı ürün geometrileri, üretim hızları ve kalite kriterleri için yeniden yapılandırılabilir niteliktedir. Ayrıca sistemin bakım ve genişletilebilirlik ihtiyaçları da göz önünde bulundurulmuştur. Sonuç olarak bu tez, derin öğrenme temelli kalite kontrol sistemlerinin endüstriyel otomasyon altyapılarına entegrasyonu konusunda uygulanabilir, esnek ve sürdürülebilir bir model sunarak hem akademik literatüre hem de gerçek üretim ortamlarına somut ve özgün bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis study primarily aims to ensure that deep learning–based image processing methods are used effectively in industrial quality control processes and to make these methods integrable into a real production line. In the literature, deep learning–based quality control approaches that are frequently addressed at the software or simulation level emerge as an important necessity to be transformed into solutions that are applicable in the field and integrated with automation systems. In this context, it was aimed to automate decision-making mechanisms in production processes and to reduce dependence on the human operator. Within the scope of the study, the developed system presents a structure that can be directly integrated into the production process by integrating deep learning–based image processing methods with a PLC-controlled automation system. The developed approach goes beyond being merely a software-based classification application and has the characteristic of a decision-making system that can physically intervene on the production line. With the preference of the MobileNet architecture, while high classification accuracy was maintained, low hardware requirement was provided; thus, it became possible to perform real-time analysis even on computer systems with limited processing power. All processes, from acquiring the images to producing the classification results and transferring these results to the PLC, were designed in a synchronized manner. Thanks to the RS485-based communication infrastructure, the classification results were transmitted to the PLC reliably and without delay, and through PLC control, defective products were automatically separated from the production line. The findings obtained show that the developed system reduces dependence on the human operator in quality control processes, increases evaluation consistency, and provides instant decision-making capability in production lines. The fact that deep learning–based quality control approaches, which are mostly addressed at a theoretical level in the literature, were made applicable within the scope of this study on a real production line with PLC integration is one of the most important original contributions of the thesis. Thanks to the modular system architecture, the developed structure can be reconfigured for different product geometries, production speeds, and quality criteria. In addition, the maintenance and expandability needs of the system were also taken into consideration. As a result, this thesis offers an applicable, flexible, and sustainable model for the integration of deep learning–based quality control systems into industrial automation infrastructures, providing a concrete and original contribution to both the academic literature and real production environments.