Yüzer açık deniz rüzgâr türbinleri için ankraj sistemlerinin kum ve kil zeminlerde çekme yükleri altında analitik, sayısal ve deneysel incelenmesi
Analytical, numerical and experimental investigation of anchoring systems for floating offshore wind turbines in sand and clay under tensile loading
- Tez No: 1002257
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN EMRE DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Açık deniz platformları, Dikey eksenli rüzgar türbini, Kazık taşıma gücü, Killi zeminler, Kohezyonlu zemin, Kohezyonsuz zemin, Kumlu zeminler, Tabakalı zemin, Zayıf zeminler, Zemin ankrajları, Offshore platforms, Vertical axis wind turbine, Pile bearing capacity, Clay soils, Cohesive soil, Cohesionless soil, Sand soil, Layered soil, Poor soils, Soil anchors
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, yüzer açık deniz rüzgâr türbinlerini deniz tabanına bağlayan ankraj sistemlerinin geoteknik davranışı analitik, sayısal ve deneysel yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Çalışma kapsamında kazıklı (pile), emme (suction), helisel (helical), plaka (plate) ve ağırlık tipi (gravity base) ankraj sistemlerinin kum ve kil zeminlerdeki davranışları karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Analitik hesaplamalar literatürde yer alan teorik yaklaşımlar kullanılarak gerçekleştirilmiş, ankraj–zemin etkileşimi üç boyutlu sonlu elemanlar analizleri ile modellenmiştir. Sayısal analizlerde 0°, 30°, 60° ve 90° yükleme açıları dikkate alınarak ankraj sistemlerinin düşey, yatay ve eğik çekme yükleri altındaki davranışları incelenmiştir. Analitik ve sayısal sonuçlar karşılaştırılarak modelleme yaklaşımının tutarlılığı değerlendirilmiştir. Ankraj sistemlerinin yapısal verimliliğini değerlendirmek amacıyla nihai çekme taşıma kapasiteleri ankraj kütleleri ile normalize edilerek taşıma kapasitesi–kütle oranı (CM) hesaplanmıştır. Ayrıca kazıklı, emme ve hibrit ankraj sistemleri için gerçekleştirilen ölçekli model deneyleri ile monotonik ve çevrimsel yükleme altındaki davranış incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, yüzer açık deniz rüzgâr türbinlerinde ankraj tasarımına yönelik mühendislik uygulamalarına katkı sağlayacak bütüncül bir değerlendirme sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the geotechnical behavior of anchoring systems used to support floating offshore wind turbines is investigated using analytical, numerical and experimental methods. Pile, suction, helical, plate and gravity base anchor systems are comparatively evaluated in sand and clay soils. Analytical calculations are performed using well-established theoretical approaches from the literature, while anchor–soil interaction is modeled using three-dimensional finite element analyses. In the numerical analyses, loading angles of 0°, 30°, 60° and 90° are considered to represent vertical, horizontal and inclined tensile loading conditions. The ultimate tensile capacities of anchors are normalized by anchor mass and the capacity-to-mass ratio (CM) is used as a performance indicator to evaluate structural efficiency. In addition, scaled laboratory model tests are conducted for pile, suction and hybrid anchors under monotonic and cyclic loading conditions. The results provide a comprehensive engineering evaluation that contributes to the design of anchoring systems for floating offshore wind turbines.