Spor Bilimleri öğrencilerinin duygusal öz farkındalık düzeyleri, duygu düzenleme becerileri ve yaşam doyumlarının incelenmesi
Examination of Sports Sciences Students emotional self-awareness levels, emotion regulation skills and life satisfaction
  1. Tez No: 1002311
  2. Yazar: PELİN KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE YILDIRIM ARAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme, yaşam doyumu, duygusal öz farkındalık, Beden eğitimi ve spor yüksekokulları, Duygusal farkındalık, Sporcu öğrenciler, Üniversite öğrencileri, Emotion regulation, life satisfaction, emotional self-awareness, Physical education and sport faculty, Emotional awareness, Sportsmen students, University students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın temel amacı; spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin duygusal öz farkındalık becerileri, duygu düzenleme becerileri ve yaşam doyum düzeylerini incelemek ve bu üç değişken arasındaki ilişkiyi çeşitli demografik ve spora ilişkin özellikler açısından değerlendirmektir. Ayrıca katılımcıların yaşam doyumu ve duygu düzenleme düzeylerinin cinsiyet, bölüm, spor branşı, sporculuk düzeyi, spor yaşı, spora başlama yaşı, fiziksel ve ruhsal hastalık geçmişi ile ilaç kullanımı gibi değişkenlere göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği de araştırılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Araştırmanın evrenini Trakya Üniversitesi Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Bu araştırmada, katılımcıların duygusal öz farkındalık düzeyleri, duygu düzenleme becerileri ve yaşam doyumlarını belirlemek amacıyla dört farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Bunlar sırasıyla Sporcu Bilgi Formu, Duygusal Öz Farkındalık Ölçeği, Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği'dir. Ölçeklerin uygulama aşaması online ortamda bireysel olarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Betimleyici istatistiklerin yanı sıra tek yönlü varyans analizi (ANOVA), bağımsız örneklem t-testi ve çoklu regresyon analizleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, duygusal öz farkındalık düzeyleri duygu düzenleme becerilerinin %28,3'ünü, yaşam doyumunun ise %9,2'sini anlamlı düzeyde yordamaktadır. Duygu düzenleme becerileri ise yaşam doyumunun %19,5'ini açıklamaktadır. Demografik değişkenler açısından, cinsiyet, sporculuk düzeyi, spora başlama yaşı ve branş yılı gibi değişkenlerin anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Buna karşın, ruhsal hastalık ve ilaç kullanımı gibi değişkenler yaşam doyumu ve duygu düzenleme becerileri üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Sonuç: Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin yaşam doyumu, duygu düzenleme becerileri ve duygusal öz farkındalıklarının çeşitli demografik ve sportif değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Bulgular ışığında, hem yaşam doyumu hem duygu düzenleme becerileri hem de duygusal öz farkındalıkları açısından belirli değişkenlerin anlamlı farklılıklar yarattığı, bazı değişkenlerin ise etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Bu bulgular, genç yetişkinlik döneminde olan üniversite öğrencilerinin psikososyal iyi oluşlarının birçok faktörden etkilendiğini göstermektedir. Yaşam doyumu düzeylerine bakıldığında, genel ortalamanın orta düzeyin üzerinde olduğu gözlemlenmiştir. Bu bulgu, öğrencilerin yaşamdan genel anlamda memnun olduklarına işaret etmektedir. Ancak bu memnuniyet düzeyinin çeşitli bireysel ve çevresel faktörlerden etkilenmekte olduğu da belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The primary aim of this study is to examine the emotional self-awareness skills, emotion regulation abilities, and life satisfaction levels of university students studying at the faculty of sports sciences. Additionally, the relationships among these three variables are evaluated in terms of various demographic and sport-related characteristics. The study also investigates whether participants' life satisfaction and emotion regulation levels differ significantly based on variables such as gender, academic department, type of sport, level of athletic involvement, years of sports experience, age at which they started sports, history of physical or mental illness, and medication use. Material and Methods: The study population consists of undergraduate students enrolled in the Kırkpınar Faculty of Sports Sciences at Trakya University. Four data collection tools were used to determine participants' levels of emotional self-awareness, emotion regulation, and life satisfaction: the Athlete Information Form, the Emotional Self-Awareness Scale, the Emotion Regulation Skills Scale, and the Satisfaction with Life Scale. The scales were administered individually in an online format. Results: In addition to descriptive statistics, one-way ANOVA, independent samples t-test, and multiple regression analyses were conducted. The results showed that emotional self-awareness significantly predicted 28.3% of the variance in emotion regulation skills and 9.2% of the variance in life satisfaction. Furthermore, emotion regulation skills accounted for 19.5% of the variance in life satisfaction. Regarding demographic variables, no significant differences were found based on gender, level of athletic experience, age of starting sports, or years in the sport. However, variables such as mental illness and medication use were found to have a negative impact on life satisfaction and emotion regulation skills. Conclusion: This study examined whether university students' life satisfaction, emotion regulation skills, and emotional self-awareness levels varied according to demographic and sports-related variables. The findings revealed that while certain variables had a statistically significant impact on these constructs, others did not. These results suggest that the psychosocial well-being of university students in early adulthood is influenced by a variety of factors. When examining life satisfaction levels, the overall mean was found to be above average, indicating that students are generally satisfied with their lives. However, it was also determined that this level of satisfaction is affected by various individual and environmental factors.