2024 Paris Olimpiyat Oyunları Kadınlar Taekwondo müsabakalarının analizi
Analysis of Women's Taekwondo Competitions at the 2024 Paris Olympic Games
- Tez No: 1002310
- Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÖZBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Taekwondo, olimpiyatlar, teknik analiz, müsabaka analizi, Taekwondo, Olympics, technical analysis, competition analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
“2024 Paris olimpiyat oyunları kadınlar taekwondo müsabakalarının analizi”, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Edirne, 2025. Giriş ve Amaç: Taekwondo olimpiyat oyunlarında resmi spor olarak kabul edildikten sonra Dünya Taekwondo Federasyonu puanlama yöntemlerinin objektifliği ve müsabakalar esnasında izleyenlerin ilgisizliği ile ilgili aldığı eleştiriler doğrultusunda yarışma kurallarında önemli ölçüde değişikliğe giderek müsabakalar sırasındaki aktiviteyi ve uyarılabilirliğini arttırmayı hedeflemiştir. Bu çalışmanın amacı 2024 Paris Olimpiyat oyunlarında yarışmış olan kadın taekwondo sporcularının müsabakalarında skora puan olarak yansıyan teknikleri müsabakaların video analizlerini yaparak incelemektir. Yapılan analizler ile tekniklerin uygulandıkları bölgeler (baş veya gövde) dışında tekniklerin atak veya kontratak olup olmadıkları ayrıca teknik çıkışlarının ön ayak-arka ayak olması bakımından da incelenerek bulguların istatiksel olarak yorumlamasını yapmaktır. Gereç ve Yöntemler: 2024 Paris Olimpiyat oyunları video arşivinden (olimpics.com) ve Dünya Taekwondo Federasyonu web sitesi sonuçlar arşivinden elde edilmiştir. Video analizleri 5. Kademe antrenörlük belgesine sahip iki kişi tarafından Kappa yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Video analiz yöntemiyle elde edilen veriler Dünya Taekwondo Federasyonu resmî web sitesi üzerinden alınan müsabaka sonuç dokümanları ile karşılaştırılmıştır. Video analizinde verilerin güvenilirliği açısından Kappa (çift kör göz) yöntemi 5. Kademe (teknik direktör) antrenörlük belgesine sahip iki taekwondo antrenörü tarafından gerçekleştirildi. Analiz esnasında elde verilen verilerin istatiksel analizleri JASP (versiyon 19, NL) paket programı ile yapılmıştır. Bulgular: -49 kg kadınlarda özellikle başa ön ayak atak, tüm rauntlarda yüksek oranlarla ilk sırada yer alarak bu seride baskın bir teknik olmuştur. Başa ön ayak kontra ve gövdeye ön ayak atak teknikleri hem saldırı hem savunma kombinasyonlarıyla dikkat çeken teknikler arasında yer almıştır. -57 kg kadınlarda en çok kullanılan teknikler yine başa ön ayak atak, başa ön ayak kontra, gövdeye ön ayak atak, başa arka ayak atak ve gövdeye arka ayak atak teknikleri olmuştur. Özellikle -57 kilonun 2.raunt'ta başa ön ayak kontra ve gövdeye ön ayak atak teknikleri %25 oranla eşit şekilde en yüksek kullanımı göstermiştir. -67 kg gövdeye arka ayak atak tekniğinin etkinliği artmış ve özellikle -67kg 1.raunt'ta en çok tercih edilen teknik olmuştur. Aynı zamanda yumruk tekniği bu seride diğerlerine göre daha belirgin bir şekilde tercih edilmiştir. +67 kg kadınlarda yumruk tekniğinin %15'i aşan kullanımı dikkat çekmektedir. Başa ön ayak atak tekniği ise bu seride de istikrarlı biçimde en üst sıralarda yer almaya devam etmiştir. Sonuç: Kadın taekwondo sporcularının ön ayak teknikleri tüm sıkletlerde yaygın olarak tercih etmekte oldukları, özellikle hafif ve orta sıkletlerde kombine ve hızlı teknikler ön plana çıktığı tespit edilmiştir. Ağır sıkletlerde ise yakın mesafeden yapılan etkili teknikler, yumruklar ve gövdeye yönelik vuruşlar daha fazla tercih edilmektedir.
Özet (Çeviri)
“Analysis of Women's Taekwondo Competitions at the 2024 Paris Olympic Games”, Trakya University, Institute of Health Sciences, Department of Physical Education and Sports, Master's Thesis, Edirne, 2025. Background and Aim: After Taekwondo was recognized as an official sport in the Olympic Games, the World Taekwondo Federation, in response to criticisms regarding the objectivity of scoring methods and the lack of spectator interest during competitions, made significant changes to the competition rules, aiming to increase activity and arousal during competitions. The purpose of this study is to examine the techniques used by female taekwondo athletes competing in the 2024 Paris Olympic Games, which were reflected in their scores, through video analysis of the competitions. These analyses also examine whether the techniques were attacking or counterattacking, in addition to the areas where they were applied (head or torso), and whether the technique's output was forefoot or hindfoot, and to provide a statistical interpretation of the findings. Material and Methods: The data was obtained from the Paris Olympic Games video archive (olimpics.com) and the World Taekwondo Federation website results archive. Video analyses were conducted using the Kappa method by two individuals with Level 5 coaching certificates. The data obtained through the video analysis method was compared with the competition results documents obtained from the World Taekwondo Federation's official website. To ensure the reliability of the data in the video analysis, the Kappa (double-blind) method was performed by two taekwondo coaches holding Level 5 (technical director) coaching certificates. Statistical analyses of the data obtained during the analysis were conducted using the JASP (version 19, NL) package program. Results: In the -49 kg women's series, the front-foot attack to the head, in particular, dominated the series, ranking highly in all rounds. Forefoot counter-attacks to the head and forefoot attacks to the body were notable for their combination of both attack and defense. The most commonly used techniques among -57 kg women were again the forefoot attack to the head, forefoot counter to the head, forefoot attack to the torso, backfoot attack to the head, and backfoot attack to the torso. In particular, in the second round of the -57 kg women, the forefoot counter to the head and forefoot attack to the torso showed the highest usage, at 25%. The effectiveness of the -67kg back-foot torso attack technique increased, becoming the most preferred technique, especially in the -67kg round 1. The punching technique was also more prominently preferred in this series than in the others. It's noteworthy that the jab technique is used more than 15% of the time in women weighing 67 kg or more. The head-first attack technique consistently remained at the top of the rankings in this series. Conclusion: It has been observed that female taekwondo athletes commonly prefer front-foot techniques across all weight classes, with combination and fast techniques particularly prominent in lightweight and middleweight classes. In heavyweight classes, close-range, effective techniques, punches, and body-directed strikes are more preferred.