Geriatri hastalarında subkütan uygulanan ShotBlocker' ın enjeksiyon ağrısı, anksiyete ve konfor düzeyine etkisi
Effect of subcutaneous ShotBlocker on injection pain, anxiety and comfort level in geriatric patients
- Tez No: 1002323
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA DİNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Geriatri, İç Hastalıkları, Hemşirelik, Geriatrics, Internal diseases, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hasta memnuniyeti, Patient satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Araştırma, yatarak tedavi gören geriatrik hastalarda subkutan enjeksiyon sırasında uygulanan ShotBlocker'ın enjeksiyon ağrısı, anksiyete ve konfor düzeyine etkisini incelemek amacıyla randomize kontrollü deneysel tasarımda, çaprazlama (cross over) yapılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya Eylül 2024-Şubat 2025 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Dahiliye ve Kardiyoloji Servislerinde yatmakta olan 80 geriatrik hasta dahil edilmiştir. Hastalar rastgele sıralama randomizasyon algoritması kullanılarak ShotBlocker tırtıklı-düz (n=40), ShotBlocker düz-tırtıklı (n=40), gruplarına çaprazlama (cros over) yapılarak dört gruba atanmıştır. ShotBlocker tırtıklı grubundaki hastaların koluna enjeksiyon sırasında ShotBlocker yerleştirip enjeksiyonu uygulanmıştır. Uygulandıktan 24 saat sonra aynı gruba SbotBlocker düz bölgesi ile enjeksiyonları yapılmıştır. ShotBlocker düz gruplarına ise enjeksiyon sırasında SbotBlockerın düz kısmı hastaya temas edecek şekilde yerleştirilip enjeksiyonları uygulanmıştır. Uygulandıktan 24 saat sonra ise aynı gruba tırtıklı bölge ile enjeksiyonları yapılmıştır. Tüm gruplara araştırmacı tarafından enjeksiyonlar yapılmıştır. Hastaların enjeksiyon sırasındaki ağrı, anksiyete, konfor ve memnuniyet düzeyleri araştırmacı tarafından değerlendirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından Kişisel Bilgi Formu, Visual Analog Skala (VAS), Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği, Konfor Skalası, Görsel Hasta Memnuniyet Ölçeği ve ShotBlocker kullanılarak elde edilmiştir. Çalışmada etik kurul onayı, kurum izni ve bireylerden yazılı bilgilendirilmiş gönüllü onam formları alınmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Örneklem t Test, ki-kare testleri (Pearson kikare/Fisher exact test) ve ANOVA'dan yararlanıldı. Araştırma sonucunda ShotBlocker tırtıklı tarafı ile enjeksiyon yapılan hastaların düz tarafı ile yapılan enjeksiyonlara göre enjeksiyon ağrısı ve anksiyetenin azaldığı, konfor ve hasta memnuniyetinin arttığı sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlara göre geriatrik hastalarda subkutan enjeksiyon uygulamasında ShotBlocker kullanımının kliniklerde uygulanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out in a randomized controlled experimental design by crossover in order to examine the effect of ShotBlocker administered during subcutaneous injection on injection pain, anxiety and comfort level in geriatric patients receiving inpatient treatment. Between September 2024 and February 2025, 80 geriatric patients hospitalized in the Internal Medicine and Cardiology Services of the Ministry of Health of the Republic of Turkey, Istanbul Başakşehir Çam and Sakura City Hospital were included in the study. Patients were assigned to four groups by using the random ranking randomization algorithm by making ShotBlocker serrated-straight (n=40), ShotBlocker straight-serrated (n=40) groups. ShotBlocker was placed in the arm of the patients in the ShotBlocker serrated group during the injection and the injection was applied. 24 hours after the application, the same group was injected with the SbotBlocker flat area. On the other hand, the flat part of the SbotBlocker was placed in contact with the patient during the injection and injections were applied to the ShotBlocker flat groups. 24 hours after the application, injections were made to the same group with the serrated area. All groups were injected by the researcher. The pain, anxiety, comfort and satisfaction levels of the patients during the injection were evaluated by the researcher. The data were obtained by the researcher using Personal Information Form, Visual Analog Scale (VAS), State and Trait Anxiety Scale, Comfort Scale, Visual Patient Satisfaction Scale and ShotBlocker. In the study, ethics committee approval, institutional permission and written informed consent forms were obtained from individuals. Independent Sample t Test, chi-square tests (Pearson chi-square/Fisher exact test) and ANOVA were used in the analysis of the data. As a result of the research, it was concluded that injection pain and anxiety decreased, comfort and patient satisfaction increased compared to the injections made with the flat side of the patients who were injected with the serrated side of ShotBlocker. According to these results, it is recommended to apply the use of ShotBlocker in subcutaneous injection in geriatric patients in clinics.