Diz osteoartriti hastalarında adipoz kökenli mezenkimal kök hücre enjeksiyonu ve kortikosteroid enjeksiyonu tedavi etkinliklerinin ağrı, fonksiyon açısından retrospektif olarak karşılaştırılması ve osteoartrit evreleri ile ilişkisi
Retrospective comparison of adipose-derived mesenchymal stem cell and corticosteroid ınjections on pain and function in knee osteoarthritis and the association with osteoarthritis stages
- Tez No: 1002324
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Eklem ağrısı, Fiziksel tıp, Kortikosteroidler, Osteoartrit-diz, Yağ kök hücreleri, Arthralgia, Physical medicine, Osteoarthritis-knee, Fat stem cells
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Kellgren-Lawrence (KL) evre 2 ve 3 diz osteoartritli (OA) hastalarda Adipoz Doku Kaynaklı Mezenkimal Kök Hücre (ADMKH) ile kortikosteroid (steroid) enjeksiyonlarının kısa dönem ağrı ve fonksiyonel sonuçlar üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi ve bu etkilerin hem tedavi grupları arasında hem de KL evrelerine göre karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu retrospektif çalışmaya, 1 Haziran 2023 – 15 Temmuz 2024 tarihleri arasında diz osteoartriti nedeniyle kültürlenmemiş ADMKH içeren stromal vasküler fraksiyon (SVF) uygulanan 27 hasta ile yaş, cinsiyet ve KL evresi açısından benzer 27 steroid enjeksiyonu hastası dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, KL evresi ile enjeksiyon öncesi, 4. ve 12. haftadaki klinik skorları kaydedilmiştir. Klinik skorların KL evresi ve tedavi gruplarına göre zamanla değişimi analiz edilerek gruplar arası karşılaştırma yapılmıştır. Ağrı, Vizüel Analog Skala (VAS) ve Western Ontario ve McMaster Üniversitesi Osteoartrit İndeksi (WOMAC) ağrı alt skoru ile; fonksiyonel durum ise Lequesne indeksi ve WOMAC'ın tutukluk, fiziksel fonksiyon ve toplam alt skorlarıyla değerlendirilmiştir. Gruplar arasında başlangıçta demografik özellikler ve klinik skorlar açısından fark bulunmazken, her iki tedavi grubunda da ağrı ve fonksiyonel durumda anlamlı iyileşme gözlenmiştir. Steroid grubunda 4. haftada belirgin klinik yanıt izlenmiş, ancak bu etki 12. haftada azalmıştır; MKH grubunda ise klinik yanıt 4. haftada gözlenmeye başlamış, ancak bu etki 12. haftada daha da artarak belirginleşmiştir. Ancak 4. ve 12. haftalarda iki grup arasında istatistiksel fark saptanmamıştır. KL evrelerine göre yapılan alt grup analizlerinde, steroid grubunda evre 2 ve 3 hastalar arasında anlamlı fark bulunmazken, MKH grubunda evre 2 hastalarda ağrı ve fonksiyon skorları evre 3'e kıyasla daha düşük seyretmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda, KL evre 2 hastalarda 4. haftada fonksiyonel skorlar MKH grubunda daha düşük bulunurken; evre 3 hastalarda ise 4. haftada hem ağrı hem de fonksiyon skorları steroid grubunda daha düşük saptanmıştır. Sonuç olarak, her iki enjeksiyon yöntemi de diz osteoartritinde, ağrı ve fonksiyonel parametreler açısından anlamlı ve benzer düzeyde bir iyileşme sağlamıştır. Steroid enjeksiyonu 4. haftada daha belirgin etki gösterirken, MKH grubunda ise klinik yanıt 4. haftada gözlenmeye başlamış, ancak bu etki 12. haftada daha da artarak belirginleşmiştir. KL evrelerine göre değerlendirmede steroid grubunda evreler arası fark izlenmezken, MKH grubunda evre 2 hastalarda daha iyi klinik yanıt gözlenmiştir. Evreye göre gruplar arası karşılaştırmalarda, erken dönemde KL evre 2 hastalarda MKH enjeksiyonu; evre 3 hastalarda ise steroid enjeksiyonu daha avantajlı bulunmuştur. Bulgular, tedavi yanıtının enjeksiyon türü ve hastalığın evresine göre değişebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the short-term effects of adipose-derived mesenchymal stem cell (ADMSC) and corticosteroid (steroid) injections on pain and function in patients with Kellgren–Lawrence (KL) grade 2 and 3 knee osteoarthritis, and to compare these effects across treatment groups and KL grades. This retrospective study included 27 patients with knee osteoarthritis who underwent intra-articular injection of stromal vascular fraction (SVF) containing uncultured ADMSCs between June 1, 2023, and July 15, 2024, along with 27 patients who received corticosteroid injections matched for age, sex, and Kellgren–Lawrence grade. The patients' demographic characteristics, Kellgren–Lawrence grade, and clinical scores at baseline, 4th, and 12th weeks after the injection were recorded. The changes in clinical scores over time were analyzed according to Kellgren–Lawrence grade and treatment groups, and comparisons were made between the groups. Pain was assessed using the Visual Analog Scale (VAS) and the pain subscale of the Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), while functional status was evaluated using the Lequesne index and the stiffness, physical function, and total subscales of the WOMAC. While no significant baseline differences were observed, both groups showed significant improvement in pain and functional outcomes. A significant clinical response was observed at week 4 in the steroid group, but this effect decreased by week 12. In the MSC group, significant improvement was seen at week 4 and became more pronounced by week 12. Nevertheless, no statistically significant differences were found between the two groups at either the 4th or 12th week assessments.In the subgroup analyses based on KL grades, no significant difference was observed between grade 2 and grade 3 patients in the steroid group, whereas in the MSC group, pain and function scores were lower in grade 2 patients compared to those with grade 3. In the comparison between groups, patients with KL grade 2 showed significantly lower functional scores in the MSC group at week 4, whereas patients with KL grade 3 had lower pain and functional scores in the steroid group at the same time point. In conclusion, both injection methods provided significant and similar improvement in pain and functional parameters in knee osteoarthritis. The steroid group showed a more pronounced effect at week 4, while the MSC group showed improvement at week 4 that became more evident by week 12. In KL-based analysis, no difference was observed between stages in the steroid group, while better clinical response was seen in stage 2 patients in the MSC group. In intergroup comparisons, MSC injection was more favorable in stage 2 patients in the early period, whereas steroid injection was more advantageous in stage 3 patients. These findings suggest that treatment response may vary depending on the type of injection and the radiological stage of the disease.