Migren hastalarında video ve broşür tabanlı fizyoterapi ve rehabilitasyon programının migren ve boyun engelliliği üzerine etkileri
The effects of a video and brochure-based physiotherapy and rehabilitation program on migraine and neck disability in migraine patients
  1. Tez No: 1002325
  2. Yazar: MELİSA AYHAN SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHAN YILMAZ GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, Egzersiz tedavisi, Eğitim, Headache, Exercise therapy, Education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı, migrenli bireylerde video ve broşür tabanlı fizyoterapi ve rehabilitasyon programının migren engelliliği, boyun engelliliği, bilişsel yakınmalar ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Toplam 56 katılımcı video (n=20), broşür (n=18) ve kontrol (n=18) gruplarına randomize edilmiş; egzersizler 12 hafta boyunca haftada 2–3 gün uygulanmış ve iki haftada bir takip edilmiştir. Tedavi sonrası, boyun engelliliği video ve broşür gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak azalmıştır (p=0,034). Migren engelliliği puanları her iki müdahale grubunda kontrol grubuna göre daha düşük olmasına rağmen gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,065); test öncesi–test sonrası fark değerleri video ve broşür gruplarında anlamlı olarak azalmış, kontrol grubunda artış gözlenmiştir (p=0,004; η²=0,187). Broşür bazlı grup, SF-12 fiziksel sağlık puanında video ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,032). SF-12 zihinsel sağlık ve bilişsel yakınmalar parametrelerinde gruplar arası fark anlamlı değildir, ancak bilişsel yakınmalar test sonrası–test öncesi farklar video ve broşür gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak artmıştır (p<0,001; η²=0,222). Son 3 ayda yaşanan baş ağrısı gün sayısı video ve broşür gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı şekilde daha düşük ve anlamlıdır (p=0,032). Bu bulgular hem video hem de broşür tabanlı fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarının migren yönetiminde uygulanabilir, erişilebilir ve etkili tamamlayıcı müdahaleler olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
MThe aim of this study was to evaluate the effects of a video- and brochure-based physiotherapy and rehabilitation program on migraine-related disability, neck disability, cognitive complaints, and quality of life in individuals with migraine. A total of 56 participants were randomized into video (n=20), brochure (n=18), and control (n=18) groups. Exercises were performed 2–3 days per week for 12 weeks and monitored biweekly. Post-treatment results showed that neck disability significantly decreased in both the video and brochure groups compared with the control group (p=0,034). Although migraine disability scores were lower in both intervention groups than in the control group, the between-group difference did not reach statistical significance (p=0,065); however, pre- to post-test change scores significantly decreased in the video and brochure groups, whereas an increase was observed in the control group (p=0,004; η²=0.187). The brochure-based group demonstrated a statistically significant improvement in the SF-12 physical health score compared with the video and control groups (p=0,032). No significant between-group differences were found for SF-12 mental health or cognitive complaints; nonetheless, the post- to pre-test differences in cognitive complaints significantly increased in the video and brochure groups relative to the control group (p<0.001; η²=0.222). The number of headache days experienced in the past 3 months was significantly lower in the video and brochure groups compared with the control group (p=0,032). These findings suggest that both video- and brochure-based physiotherapy and rehabilitation programs are feasible, accessible, and effective complementary interventions in migraine management.