Ceza hukuku açısından insansız hava araçları
Unmanned aerial vehicles in terms of criminal law
- Tez No: 1002327
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR BACAKSIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İnsansız Hava Araçları, Silahlı İnsansız Hava Araçları, Ceza Hukuku, Uluslararası Ceza Hukuku, Otonomi, Ceza Muhakemesi Hukuku, Türk ceza hukuku, Unmanned Aerial Vehicles, Armed Unmanned Aerial Vehicles, Criminal Law, International Criminal Law, Autonomy, Criminal Procedural Law, Law of criminal procedure, Turkish criminal law
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler ceza hukukunun klasik kavram ve kurumlarının yeniden yorumlanmasını gerektiren olguların ortaya çıkmasına neden olmuştur. İnsansız hava araçları (İHA), bu olgulardan biri olup ceza hukuku bakımından en görünür ve en zorlayıcı örneklerinden birisidir. Başta sivil alan olmak üzere kamusal alanda da kullanımı giderek yaygınlaşan insansız hava araçları, yalnızca teknik veyahut güvenlik eksenli bir mesele olmanın ötesine geçerek, ceza hukuku bakımından da çok katmanlı ve özgün sorunlar doğurmaktadır. Özellikle askeri alandaki kullanımı gündelik yaşamdaki kullanımından çok farklı ve ciddi sonuçları da beraberinde getirmekte olup hedef seçiminde sivillerin ciddi zarar görmesi, güç kullanımında oranın aşılması gibi sonuçları olduğu görülmektedir. İnsansız hava araçlarının yaygın kullanım ve etkileri kendini uluslararası arenada da göstermekte olup başta özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunması olmak üzere birçok suç tipi insansız hava araçlarının kullanımı kapsamında yeniden değerlendirilmektedir. Bu çalışma, insansız hava araçlarını silahlı olanları da kapsayacak şekilde ele almakta olup dört bölümden oluşmaktadır. Bu doğrultuda ilk bölümde başta otonomi sorunu olmak üzere teknik hususların anlaşılabilmesi için gereken düzeyde kavramsal ve teknik açıklamalar ele alınmaktadır. Sonrasında uluslararası ve ulusal önemli belgeler ve karşılaştırmalı hukuk bağlamında diğer ülkelerde yer alan düzenlemeler incelenecektir. İkinci bölümde ise insansız hava araçlarının kullanımıyla ilişkili ortaya çıkabilecek suç tipleri, bu tiplerinden kaynaklanan ceza sorumluluğu detaylı bir şekilde incelenecektir. Üçüncü bölümde silahlı insansız hava araçlarının kullanımı uluslararası ceza hukuku ve uluslararası insancıl hukuk kapsamında ele alınacaktır. Son bölümde ise insansız hava araçlarının ceza muhakemesi hukuku kapsamında kullanım alanları ve koruma tedbirleri ile ilişkisi ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
Current technological advancements have led to the emergence of phenomena that necessitate a reinterpretation of the classic concepts and institutions of criminal law. Unmanned aerial vehicles (UAVs) are one such phenomenon, and one of the most visible and challenging examples from a criminal law perspective. Their use is becoming increasingly widespread, primarily in the civilian sector but also in the public sphere, transcending being merely a technical or security issue and creating multifaceted and unique problems within criminal law. Their use, particularly in the military, differs significantly from their everyday use and brings serious consequences with it, including the serious harm to civilians in target selection and the exceeding of limits in the use of force. The widespread use and impact of UAVs are also evident on the international stage, with many types of crimes, particularly those related to the privacy of private life and the protection of personal data, being re-evaluated in the context of their use. This study examines unmanned aerial vehicles, including armed ones, and consists of four sections. The first section provides conceptual and technical explanations necessary for understanding the technical aspects, primarily the issue of autonomy. Subsequently, important international and national documents and regulations in other countries within the context of comparative law will be examined. In the second section, the types of crimes that may arise in relation to the use of unmanned aerial vehicles and the criminal liability arising from these types will be examined in detail. In the third section, the use of armed unmanned aerial vehicles will be addressed within the scope of international criminal law and international humanitarian law. In the final section, the areas of use of unmanned aerial vehicles within the scope of criminal procedural law and their relationship with protective measures will be presented.