Biyolojik ıslah yöntemlerinin toprak sağlığı üzerindeki etkilerinin rüzgâr erozyonu ölçümleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of biological remediation methods on soil health using wind erosion measurements
- Tez No: 1002459
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY ERPUL, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA KAPLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mikoriza, Mikroalgler, Rüzgar erozyonu, Mycorrhiza, Microalgae, Wind erosion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Toprak Bilimi Bilim Dalı
Özet
Rüzgâr erozyonu özellikle bitki örtüsünden yoksun ve toprak kalite parametrelerinin iyi bir seviyede olmadığı toprakları yerinden hareket ettirerek rüzgârın gücünün azaldığı başka bir alana taşıyan fiziksel bir harekettir. Ülkemizde yaklaşık yılda 500.000 hektarlık alan rüzgâr erozyonuna maruz kalmaktadır. Bu alanın %70'lik bir kısmı ise sadece Konya ili ve çevresinde bulunmaktadır. Rüzgâr tribünü denemesinde toprakların rüzgâr erozyonuna karşı direncini artırmak ve test etmek için biyolojik materyaller kullanılmıştır. Laboratuvar şartlarında gerçekleşen çalışma için Konya/Karapınar bölgesinden toprak numuneleri alınmış ve toprak tavalarında 3 tekerrürlü gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, K (kontrol), E (ekim), S1 (mikroalg, 200 ml), S1E (mikroalg + ekim), S2 (mikroalg, 400 ml), S2E (mikroalg + ekim), M1 (mikoriza %10), M1E (mikoriza %10 + ekim), M2 (mikoriza %25) ve M2E (mikoriza %25 + ekim) uygulamaları farklı dozlarda değerlendirilmiştir. Hazırlanan her toprak tavası rüzgâr tribününde 8, 10 ve 12 m/s hızlarında 10 dakika boyunca rüzgâr hızına maruz bırakılmıştır. 8 m/s olan ilk hız denemesinde kontrol toprağı diğer uygulamalara göre 4.318,75 g/m2 ile en fazla toprak kaybına sahip uygulama olmuştur. 10 m/s olan ilk hız denemesinde yine kontrol uygulaması 11.016,67 en fazla toprak kaybına sahip iken g/m2 S1E veM1E uygulaması en az toprak kaybına sahip uygulamalar olmuştur. 12 m/s ile son hız denemesinde kontrol toprağı yine en çok toprak kaybına sahip olan uygulama iken 925,00 g/m2 ile S1 uygulaması en az toprak kaybına sahip uygulama olmuştur. Denemeler sonucunda uygulamalar toprak kalite parametrelerine etki etmiş biyolojik uygulamaların agregat stabilitesi (AS), organik madde (OM), hacim ağırlığı (HA), elektriksel iletkenlik (EC) ve pH gibi önemli parametreleri iyileştirdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Wind erosion is a physical movement that displaces soil, particularly in areas lacking vegetation and with poor soil quality parameters, transporting it to another area where the wind's strength is reduced. In Turkey, approximately 500,000 hectares of land are affected by wind erosion annually. 70% of this area is located solely in and around Konya province. In the wind turbine trial, biological materials were used to increase and test the resistance of soils to wind erosion. For the study, which was conducted under laboratory conditions, soil samples were taken from the Konya/Karapınar region and tested in soil trays with three replications. In this study, K (control), E (planting), S1 (microalgae, 200 ml), S1E (microalgae + planting), S2 (microalgae, 400 ml), S2E (microalgae + planting), M1 (mycorrhiza 10%), M1E (mycorrhiza 10% + planting), M2 (mycorrhiza 25%), and M2E (mycorrhiza 25% + planting) applications were evaluated at different doses. Each prepared soil tray was exposed to wind speeds of 8, 10, and 12 m/s for 10 minutes in a wind turbine. In the first speed test at 8 m/s, the control soil had the highest loss of soil at 4,318.75 g/m2 compared to the other applications. In the first speed test at 10 m/s, the control application again had the highest soil loss at 11,016.67 g/m2, while S1E and M1E applications had the least soil loss. In the final velocity test at 12 m/s, the control soil was again the treatment with the most soil loss, while the S1 treatment with 925.00 g/m2 had the least soil loss. As a result of the experiments, the treatments affected soil quality parameters, and it was observed that biological treatments improved important parameters such as aggregate stability (AS), organic matter (OM), bulk density (HA), electrical conductivity (EC), and pH.