Polimer matris içerisinde V₂O₅ ve WO3 nanoparçacıklarının ın situ fotokimyasal hazırlanışı
In situ photochemical preparation of V₂O₅ and WO3 nanoparticles within a polymer matrix
- Tez No: 1002460
- Danışmanlar: PROF. DR. NERGİS ARSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Kimya, Polymer Science and Technology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal ölçümler, Fonksiyonel polimerler, Fotopolimerleşme, Metal nanopartiküller, Nanokompozitler, Polimer kompozitler, Electrochemical measurements, Functional polymers, Photopolymerization, Metal nanoparticles, Nanocomposites, Polymer composites
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
Özet
Küresel sıcaklık artışı ve buna bağlı olarak yapı yüzeylerinde meydana gelen aşırı ısınma, enerji tüketimi ve iç ortam konforu üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında, yapı yüzeylerinde sıcaklık artışını azaltmaya yönelik koruyucu bir kaplama malzemesinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, fotokimyasal yöntemle polimer matris içerisinde V₂O₅ ve WO3 nanoparçacıklarının in situ hazırlanmasına dayanan nanokompozit bir kaplama sistemi tasarlanmış ve sentezlenmiştir. Bu araştırma kapsamında ışıkla sertleşebilen (foto-kürlenebilir) bir polimer matrisi temel alan formülasyon, Tip II fotobaşlatma mekanizmasına sahip Tiyokzanton Tiyoasetik Asit (TX-SCH2COOH) fotobaşlatıcısı kullanılarak hazırlanmış ve yüksek kararlılığa sahip metal oksit nanoparçacıkları içerecek şekilde geliştirilmiştir. Nanoparçacıkların polimer matristeki dağılımı, matrise etkileşimleri ve UV ile başlatılan polimerleşme sürecine etkileri sistem performansını doğrudan etkilediğinden, yapısal ve fonksiyonel özellikler çok yönlü analiz teknikleri ile incelenmiştir. Elde edilen kaplamaların optik özellikleri, yüzey morfolojisi ve elektrokimyasal davranışları çeşitli karakterizasyon teknikleri ile değerlendirilmiş; sistemin yüzey sıcaklığını düşürmeye yönelik potansiyeli ortaya konulmuştur. Bu kapsamda tasarlanan nanokompozit sistemin, yüksek sıcaklık etkisini azaltabilen, ışık altında hızlı bir şekilde sertleşebilen ve düşük enerji tüketimiyle uygulanabilen yenilikçi bir kaplama malzemesi olarak kullanılabilirliği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Global temperature rise and the associated excessive heating of building surfaces adversely affect energy consumption and indoor thermal comfort. This thesis aims to develop a protective coating material designed to reduce surface temperature in building applications. Within this scope, a nanocomposite coating system based on the in situ photochemical preparation of V₂O₅ and WO3 nanoparticles within a polymer matrix was designed and synthesized. The formulation, based on a photocurable polymer matrix, was developed using a Type II photoinitiator, Thioxanthone Thioacetic Acid (TX-SCH2COOH, and incorporates highly stable metal oxide nanoparticles. Since the dispersion of nanoparticles within the polymer matrix, their interfacial interactions, and their influence on the UV-initiated polymerization process directly affect the overall system performance, the structural and functional properties were systematically investigated using multiple analytical techniques. The optical properties, surface morphology, and electrochemical behavior of the obtained coatings were evaluated through various characterization methods. The results revealed the potential of the developed system to reduce surface temperature. Furthermore, the designed nanocomposite system was assessed as an innovative coating material capable of mitigating high-temperature effects, rapidly curing under light exposure, and being applied with low energy consumption.