Geleneksel halk tıbbında yara tedavisinde kullanılan Cistus salviifolius L. türünün yara iyileştirici etkiden sorumlu bileşiklerinin biyoaktivite yönlendirmeli izolasyonu
Bioactivity-guided isolation of compounds responsible for wound-healing effects of Cistus salviifolius L., used in wound treatment in traditional folk medicine
- Tez No: 1002463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Anti-hiyalüronidaz aktivite, antioksidan aktivite, anti-enflamatuar aktivite, biyoaktivite yönlendirmeli fraksiyonlama, Cistus salviifolius, Anti-hyaluronidase activity, antioxidant activity, anti-inflammatory activity, bioactivity-guided fractionation, Cistus salviifolius
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, geleneksel halk tıbbında yara iyileştirici etkisi rapor edilen Cistus salviifolius L. türünün yaprak kısımlarından elde edilen etanol ekstresi (CSE) ve etanol ekstresinin hekzan (CSH), kloroform (CSK), etil asetat (CSEA) ve su (CSS) alt ekstrelerinin antioksidan, anti-enflamatuar ve anti-hiyalüronidaz aktivitelerinin incelenmesi ve fitokimyasal analizinin yapılarak etkili bileşiklerinin ortaya çıkarılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bitkinin yapraklarından etanol ekstresi ve alt ekstreleri sırasıyla maserasyon ve sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemiyle hazırlanmıştır. Antioksidan, anti-enflamatuar ve yara iyileştirici aktivite sırasıyla DPPH-ABTS radikal inhibisyonu, 5-lipoksijenaz enzim inhibisyonu ve hiyalüronidaz enzim inhibisyonu metotlarıyla araştırılmıştır. Folin-Ciocalteau, AlCI3 ve vanilin-aetikasit-perklorik asit metotları örneklerin sırasıyla toplam fenolik, flavonoit ve triterpen miktarlarını hesaplamak için kullanılmıştır.Aktif bulunan etil asetat fraksiyonu üzerinde biyoaktivite yönlendirmeli fraksiyonlama işlemi kromatografik yöntemler kullanılarak yapılmıştır. Aktif örneklerin fitokimyasal içeriği HPLC ve GC-MS ile aydınlatılmıştır. Bulgular:CSEA(İK50:53,85µg/mL), standart tannik asit (65,26µg/mL) ile karşılaştırıldığında güçlü bir anti-hiyalüronidaz aktivite sergilemiştir. CSE(10,50µg/mL) ile CSEA(12,72µg/mL) ve CSK (13,09µg/mL) DPPH radikaline karşı; CSEA (47,94µg/mL) ve CSS (İK50: 50,75µg/mL) ise ABTS radikaline karşı önemli antioksidan aktivite göstermiştir. En güçlü anti-enflamatuar aktivite ise 53,65µg/mL İK50 değeri ile CSH'de bulunmuştur.Toplam fenolik ve flavonoit bileşik miktarları en yüksek seviyede CSEA ve CSS'de görülürken; toplam triterpen miktarı ise en fazla CSH'de görülmüştür.Güçlü bir hiyalüronidaz inhibitor aktivite sergileyen CSEA alt ekstresinde, rutin, gallik asit, vanilik asit, kersetin, epikateşin ve 4-hidroksibenzoik asit; CSEA'nın anti-hiyalüronidaz aktivite yönlendirmeli fraksiyonlama çalışmasında elde edilen CSEA/4/15-19 fraksiyonunda epikateşin, kersetin, gallik asit, rutin, 4-hidroksibenzoik asit, (Z,Z)-9,12-oktadekadienoik asit ve 9,12-oktadekadien-1-ol;CSEA/4/20-22 fraksiyonunda ise epikateşin, kersetin, 2,4-di-tert-bütilfenol, cis-vakkenik asit ve eikozan bileşikleri bulunmuştur. Sonuç: Sonuçlar, CSEA'nın önemli bir antioksidan ve antihiyalüronidaz aktiviteye, CSH'ın ise iyi bir anti-inflamatuar aktiviteye sahip olduğunu gösterir. CSEA'nın antioksidan aktivitesinden fenolik bileşiklerin, antihiyalüronidaz aktivitesinden fenolik ve triterpen yapıda bileşiklerin sorumlu olduğu düşünülebilir. En iyi anti-inflamatuar etkiye sahip CSH'ın aktivitesine flavonoit yapısında bileşikler ile triterpenler katkı sağlamış olabilir. Elde edilen bulgular, bitkinin yara iyi edici olarak etnobotanik kullanımını doğrulamış olsa da bitkinin etkinliğini tam olarak ortaya konulabilmesi için in vivo çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the antioxidant, anti-inflammatory, and anti-hyaluronidase activities of ethanol extract (CSE) and its sub-extracts hexane (CSH), chloroform (CSK), ethyl acetate (CSEA), and water (CSS) obtained from the leaf parts of Cistus salviifolius L., a species reported to have wound-healing effects in traditional folk medicine, and to identify their effective compounds through phytochemical analysis. Materials and Methods:Ethanol extract and sub-extracts were prepared from the C. salviifolius leaves by maceration and liquid-liquid extraction methods, respectively. Antioxidant, anti-inflammatory, and wound-healing activities were investigated using DPPH-ABTS radical inhibition, 5-lipoxygenase enzyme inhibition, and hyaluronidase enzyme inhibition methods, respectively. Folin-Ciocalteau, AlCl3, and vanillin-acetic acid-perchloric acid methods were used to calculate the total phenolic, flavonoid, and triterpene content of the samples, respectively. Bioactivity-guided fractionation was performed on the active ethyl acetate fraction using chromatographic methods. The phytochemical content of the active samples was elucidated by HPLC and GC-MS. Results:CSEA (IC50: 53.85 µg/mL) exhibited strong anti-hyaluronidase activity compared to standard tannic acid (65.26 µg/mL). CSE (10.50µg/mL), CSEA (12.72 µg/mL), and CSK (13.09 µg/mL) showed significant antioxidant activity against the DPPH radical; while CSEA (47.94 µg/mL) and CSS (IC50: 50.75 µg/mL) showed significant antioxidant activity against the ABTS radical. The strongest anti-inflammatory activity was found in CSH with an IC50 value of 53.65 µg/mL. Total phenolic and flavonoid amounts were highest in CSEA and CSS, while total triterpenoid amounts were highest in CSH. The CSEA sub-extract, which exhibits strong hyaluronidase inhibitory activity, contains rutin, gallic acid, vanillic acid, quercetin, epicatechin, and 4-hydroxybenzoic acid; while in the CSEA/4/15-19 fraction obtained in the anti-hyaluronidase activity-oriented fractionation study of CSEA, epicatechin, quercetin, gallic acid, rutin,4-hydroxybenzoic acid, (Z,Z)-9,12-octadecadienoic acid ve 9,12-octadecadien-1-ol were found; and in the CSEA/4/20-22 fraction, epicatechin, quercetin, 2,4-di-tert-butylphenol, cis-vaccenic acid and eicosane were found. Conclusion: The results indicate that CSEA possesses significant antioxidant and antihyaluronidase activity, while CSH exhibits good anti-inflammatory activity. The antioxidant activity of CSEA may be attributed to phenolic compounds, and its antihyaluronidase activity to phenolic and triterpene compounds. Compounds with a flavonoid structure and triterpenes may have contributed to the activity of CSH, which has the best anti-inflammatory effect. Although the findings confirm the ethnobotanical use of the plant as a wound healer, in vivo studies are needed to fully establish the plant's efficacy.