Hipotiroidili hastalarda yorgunluğun modifiye yorgunluk etki ölçeği ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1002462
  2. Yazar: SAMET SELVİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipotiroidi, Yorgunluk, Modifiye Yorgunluk Etki Ölçeği, MFIS, Yaşam Kalitesi, Hypothyroidism, Fatigue, Modified Fatigue Impact Scale, MFIS, Quality of Life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hipotiroidili hastalarda yorgunluğun düzeyini ve özelliklerini Modifiye Yorgunluk Etki Ölçeği (Modified Fatigue Impact Scale – MFIS) kullanarak değerlendirmek ve elde edilen sonuçları ötiroidi bireylerle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte olup, 1 Mayıs 2025 – 30 Kasım 2025 tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları ve Nefroloji polikliniklerine ayaktan başvuran toplam 147 birey ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların 71'i hipotiroidi tanılı, 76'sı ise ötiroidi bireylerden oluşmuştur. Verilerin toplanmasında sosyodemografik özellikleri içeren kişisel bilgi formu ve yorgunluğun fiziksel, bilişsel ve psikososyal boyutlarını değerlendiren MFIS kullanılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 22.0 programı ile yapılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Hipotiroidi ve ötiroidi grupları arasında yaş, cinsiyet, eğitim durumu, çalışma durumu, medeni durum ve düzenli fiziksel aktivite yapma durumu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. MFIS toplam puan ortalaması hipotiroidi grubunda (36,28±19,42), ötiroidi grubuna (22,59±15,16) kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p<0,001). Yorgunluk alt boyutları incelendiğinde; fiziksel, bilişsel ve psikososyal yorgunluk puanlarının tamamında hipotiroidi grubunda anlamlı derecede daha yüksek skorlar elde edilmiştir. MFIS kesme değerlerine göre yapılan değerlendirmede, hipotiroidi grubundaki bireylerin %42,3'ünün şiddetli yorgunluk kategorisinde yer aldığı, bu oranın ötiroidi grubunda %17,2 olduğu saptanmıştır (p<0,001). Sonuç: Bu çalışmada, hipotiroidili hastalarda yorgunluğun hem sıklığının hem de şiddetinin ötiroidi bireylere kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Elde edilen bulgular, hipotiroidide yorgunluğun yalnızca biyokimyasal bir sorun değil, aynı zamanda hastaların yaşam kalitesini belirgin şekilde etkileyen önemli bir klinik belirti olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle hipotiroidi hastalarının değerlendirilmesinde yorgunluğun çok boyutlu olarak ele alınması ve klinik izlemlerde dikkate alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the level and characteristics of fatigue in patients with hypothyroidism using the Modified Fatigue Impact Scale (MFIS) and to compare the results with euthyroid individuals. Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted with a total of 147 individuals who applied to the Endocrinology and Metabolism Diseases, Internal Medicine, and Nephrology outpatient clinics of Balıkesir University Health Practice and Research Hospital between May 1, 2025, and November 30, 2025. 71 of the participants were diagnosed with hypothyroidism, and 76 were euthyroid individuals. A personal information form containing sociodemographic characteristics and the MFIS, which evaluates the physical, cognitive, and psychosocial dimensions of fatigue, were used to collect data. Statistical analyses were performed using SPSS 22.0 software, and the significance level was accepted as p<0.05. Results: No statistically significant differences were found between the hypothyroidism and euthyroidism groups in terms of age, gender, education level, employment status, marital status, and regular physical activity. The mean total MFIS score was significantly higher in the hypothyroidism group (36.28±19.42) compared to the euthyroidism group (22.59±15.16) (p<0.001). When the sub-dimensions of fatigue were examined, significantly higher scores were obtained in the hypothyroidism group in all physical, cognitive, and psychosocial fatigue scores. In the evaluation based on MFIS cutoff values, it was determined that 42.3% of individuals in the hypothyroidism group were in the severe fatigue category, while this rate was 17.2% in the euthyroid group (p<0.001). Conclusion: This study showed that both the frequency and severity of fatigue are significantly higher in patients with hypothyroidism compared to individuals with euthyroidism. The findings reveal that fatigue in hypothyroidism is not only a biochemical problem but also a significant clinical symptom that significantly affects the quality of life of patients. Therefore, it is recommended that fatigue be considered in a multidimensional way in the evaluation of hypothyroid patients and taken into account in clinical follow-ups.