Hypericum perforatum yağının dekübitis ülserinin iyileşmesi üzerindeki etkisi
Effect of hypericum perforatum oily extract for the care and treatment of decubitus ulcer
  1. Tez No: 464121
  2. Yazar: ALİ YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Eczacılık ve Farmakoloji, Anesthesiology and Reanimation, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım, Yağlı ekstre, Basınç Yarası, Yara İyileşmesi, Intensive care unit, Oily extract, Pressure sore, Skin Wound healing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma ülkemizde halk tıbbında geleneksel yöntemlerle hazırlanarak çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan sarı kantaronun yağlı ekstresinin yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda oluşan basınç ülserlerinin (dekubitus) iyileşmesinde ki etkinliği araştırılmıştır. Geleneksel yöntemlerle zeytinyağı ile masere edilerek hazırlanan standardize sarı kantaron yağlı ekstresinin yoğun bakımda yatmakta olan üç hastamıza düzenli olarak günde 3 defa basınç ülseri bölgesine ve etrafına uygulanmıştır. Hastaların değerlendirmesi makroskobik açıdan yara boyutlarının ve yara evrelerinin ölçülmesiyle, mikroskobik olarak da tedavinin başlangıç ve bitişinde histopatolojik değerlendirmeyle yapılmıştır. Sonuçta sarı kantaronun yağlı ekstresi yoğun bakımdaki basınç ülserlerinin tedavisinde oldukça etkili olduğu ortaya konulmuştur. Sarı kantaronun yağlı ekstresi basınç ülserlerinden korunma tedavisinde önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the efficacy of St.John's wort oily extract in the healing of pressure ulcers (decubitus) in intensive care units of patients using traditional methods in folk medicine in the treatment of various health problems in our country Standardized St.John's wort oily extract was prepared by traditional method with olive oil was applied to the pressure ulcer region of three patients in intensive care unit three times a day. Patients were assessed by measuring wound sizes and stages, and by histopathologic evaluation at the beginning and end of treatment. As a result, it has been shown that St.John's wort oily extract is very effective in the treatment of pressure ulcers.