Elektif sezaryene alınacak gebelerde preoperatif oral karbonhidrat solüsyonu kullanımının postoperatif ağrıya etkisi
The effect of preoperative oral carbohydrate solution use on postoperative pain in pregnant women undergoing elective cesarean section
  1. Tez No: 1002466
  2. Yazar: HACER YASEMİN TUNCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAMIK NEBİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Karbonhidrat, Gebe, Sezaryen, Analjezi, Carbohydrate, Pregnant, Caesarean Section, Analgesia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Sezaryen ameliyatları sonrası en önemli sorunlardan biri postoperatif ağrıdır. Bu çalışmada birincil amacımız sezaryen ameliyatlarında preoperatif oral karbonhidrat solüsyonu kullanımının postoperatif analjezik tüketimine etkisini araştırmaktır. İkincil amaçlar olarak iki grup arasındaki hemodinamik değişimleri karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza American Society of Anesthesiologists (ASA) II sınıfında, komplikasyonsuz eski sezaryen doğumu olan,18-45 yaşında spinal anestezi tekniği ile elektif şartlarda sezaryen operasyonu geçirmesi planlanan gebeler dahil edilmiştir. Toplamda kontrol grubunda 45 hasta ve çalışma grubunda 45 hasta olmak üzere 90 hasta üzerinde çalışılmıştır. İntraoperatif dönemden, postoperatif 24.saate kadar hastalar takip edilmiş olup belirlenen zamanlarda hemodinamik takipler yapılmıştır. Hasta kontrollü analjezi yöntemi ile hastaların VAS (Visual Analog Skoru) ve postoperatif talep edip kullandığı analjezik miktarları kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışma grubunda, intraoperatif 1. dakikadaki sistolik ve diastolik arter basıncı değerleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti (p<0,05); ancak 10., 20., 30., 40. ve 50. dakikalarda iki grup arasında fark yoktu. Ameliyat sonrası 1., 6., 12. ve 24. saatlerdeki VAS değerleri iki grup arasında benzerdi. Talep edilen ve verilen PCA dozları, 1. ve 6. saatlerde her iki grup arasında benzerken, kontrol grubunda 12. ve 24. saatlerde anlamlı şekilde daha yüksekti. 24 saatin sonunda, PCA ile uygulanan toplam tramadol dozu kontrol grubunda çalışma grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (p<0,05). Sonuç: Çalışmamızda sezaryen ameliyatlarından iki saat önce uygulanan oral karbonhidrat solüsyonunun, intraoperatif erken dönemde hemodinamik stabiliteyi koruduğu ve postoperatif geç dönemde analjezik gereksinimini azalttığı görülmüştür. Bulgularımız literatürdeki benzer çalışmaları desteklemekte olup, sonuçların doğrulanması için daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Postoperative pain is one of the most important issues after cesarean sections. Our primary objective in this study was to investigate the effect of preoperative oral carbohydrate solution use on postoperative analgesic consumption during cesarean sections. Secondary objectives were to compare hemodynamic changes between the two groups. Materials and Methods: Pregnant women in the American Society of Anesthesiologists (ASA) II class, who had previous uncomplicated cesarean section and who were planned to undergo elective cesarean section under spinal anesthesia technique at the age of 18-45 were included in our study. In total, 90 patients were studied, 45 patients in the control group and 45 patients in the working group. Patients were followed from the preoperative period until the 24th postoperative hour, and hemodynamic follow-ups were performed at specified times. With the patient-controlled analgesia method, patients vas scores and the amount of analgesics requested and used by the patients postoperatively were recorded. Results: In the study group, systolic and diastolic arterial pressure values at the 1st intraoperative minute were significantly higher than those in the control group (p<0.05); however, no significant differences were observed between the groups at 10, 20, 30, 40, and 50 minutes. Postoperative VAS values at 1, 6, 12, and 24 hours were similar between the two groups. The requested and administered PCA doses were similar between the two groups at the 1st and 6th hours, while they were significantly higher in the control group at the 12th and 24th hours. At the end of 24 hours, the total tramadol dose administered by PCA was statistically significantly higher in the control group than in the study group. (p<0.05) Conclusion: In our study, administration of an oral carbohydrate solution two hours before cesarean delivery was found to help maintain hemodynamic stability during the early intraoperative period and to reduce analgesic requirements in the late postoperative period. Our findings are consistent with previous studies in the literature; however, further large-scale studies are needed to confirm these results.