Adölesan erkek voleybolcularda glenohumeral internal rotasyon defisitinin posterior omuz enduransı ve üst ekstremite stabilitesine etkisi
The effects of glenohumeral internal rotation deficit on posterior shoulder endurance and upper extremity stability in adolescent male volleyball players
- Tez No: 1002510
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ULUŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Glenohumeral İnternal Rotasyon Defisiti, Omuz, Endurans, Stabilite, Eklem hareket açıklığı, Omuz eklemi, Üst ekstremite, Glenohumeral Internal Rotation Deficit, Shoulder, Endurance, Stability, Range of motion-articular, Shoulder joint, Upper extremity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Adölesan erkek voleybolcularda glenohumeral internal rotasyon defisitinin posterior omuz kas enduransına ve üst ekstremite stabilitesine olan etkisini incelemektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 14-18 yaş arası asemptomatik 52 erkek adölesan sporcu dahil edildi. Katılımcılar glenohumeral internal rotasyon defisiti saptanan (n=26) (ortalama yaş 16,31,01, ortalama vücut kitle indeksleri 19,495,36) ve glenohumeral internal rotasyon defisiti saptanmayan (n=26) (ortalama yaş 16,841, ortalama vücut kitle indeksleri 19,526,84) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki grubun posterior omuz enduransları Omuz Endurans Testi ve Posterior Omuz Endurans Testi ile; üst ekstremite stabiliteleri ise Modifiye Kapalı Kinetik Zincir Üst Ekstremite Stabilite Testi ile değerlendirildi. Verilerin analizinde normallik varsayımı için Shapiro-Wilk testi, kategorik verilerin karşılaştırılmasında ise ki-kare testi kullanıldı. Gruplar arası karşılaştırmalarda, parametrik test ön şartları sağlandığında bağımsız örneklem t testi, sağlanmadığında ise Mann-Whitney U testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlendi. Bulgular: Gruplar arası karşılaştırmalarda, Omuz Endurans Testi sonuçlarına göre glenohumeral internal rotasyon defisiti olan grupta dominant omuza ait skorlar glenohumeral internal rotasyon defisiti olmayan gruba kıyasla istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşüktü (p<0,026); buna karşın dominant olmayan omuz skorları açısından gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,066). Posterior Omuz Endurans Testi sonuçları incelendiğinde glenohumeral internal rotasyon defisiti grubunda hem dominant (p=0,088) hem de dominant olmayan (p=0,078) omuz skorlarının daha düşük olduğu gözlemlense de, bu farklar istatistiksel olarak anlamlı değildi. Modifiye Kapalı Kinetik Zincir Üst Ekstremite Stabilite Testi v değerleri ise glenohumeral internal rotasyon defisiti grubunda hem dominant (p=0,020) hem de dominant olmayan (p=0,008) omuz için glenohumeral internal rotasyon defisiti olmayan gruba kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük bulundu. Sonuç: Asemptomatik adölesan erkek voleybolcularda glenohumeral internal rotasyon defisiti bulunan (GİRD'li) grupta posterior dinamik omuz enduransı ve üst ekstremite stabilitesi daha düşük bulunmuştur. Glenohumeral internal rotasyon defisiti olan adölesan erkek voleybolcularda gözlemlenen düşük Omuz Endurans Testi ve Modifiye Kapalı Kinetik Zincir Üst Ekstremite Stabilite Testi skorları; adölesan sporcuların gözlemlenmesi ve takip edilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the effects of glenohumeral internal rotation deficit on posterior shoulder muscle endurance and upper extremity stability in adolescent male volleyball players. Materials (Patients) and Methods: A total of 52 asymptomatic male adolescent athletes aged 14-18 years were included in the study. Participants were divided into two groups: those with glenohumeral internal rotation deficit (n=26) (mean age 16,31,01 years, meant body mass index 19,495,36 kg/m²) and those without glenohumeral internal rotation deficit (n=26) (mean age 16,841 years, mean body mass index 19,526,84 kg/m²). Posterior shoulder endurance in both groups was assessed using the Shoulder Endurance Test and Posterior Shoulder Endurance Test, while upper extremity stability was evaluated using the Modified Closed Kinetic Chain Upper Extremity Stability Test. The Shapiro-Wilk test was used to assess normality. Categorical variables were compared using the chi-square test. For between-group comparisons, the independent samples t-test was used when parametric assumptions were met and the Mann-Whitney U test was used when they were not. A significance level of p<0,05 was accepted. Results: Between-group comparisons revealed that, according to Shoulder Endurance Test results, dominant shoulder scores in the glenohumeral internal rotation deficit group were significantly lower than those in the without glenohumeral internal rotation deficit group (p=0,026). However, no statistically significant difference was found between groups for the non-dominant shoulder scores (p=0,066). Analysis of Posterior Shoulder Endurance Test results showed that both dominant (p=0,088) and non vii dominant (p=0,078) shoulder scores were lower in the glenohumeral internal rotation deficit group, although these differences did not reach statistical significance. Modified Closed Kinetic Chain Upper Extremity Stability Test scores were significantly lower in the glenohumeral internal rotation deficit group compared with the without glenohumeral internal rotation deficit group for both the dominant (p=0,020) and non-dominant (p=0,008) shoulders. Conclusion: In asymptomatic adolescent male volleyball players with glenohumeral internal rotation deficit (GIRD), posterior dynamic shoulder endurance and upper extremity stability were found to be lower. The reduced scores observed in the Shoulder Endurance Test and the Modified Closed Kinetic Chain Upper Extremity Stability Test in adolescent male volleyball players with GIRD indicate the necessity for careful monitoring and follow-up of these athletes.