Türkiye'de vatandaşlık haklarının kurumsallaşması ve yerel ombudsmanlık modeli
Institutionalization of citizenship rights and local ombudsman model in Turkey
  1. Tez No: 1002522
  2. Yazar: ŞAHİN İLDEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMERAY ALACADAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Denetçiliği Kurumu, Kamu denetimi, Ombudsman, Yerel yönetişim, Yerelleşme, Citizenship, Turkey, ombudsman, local government ombudsman, public arbitration. In Turkey, Ombudsman Institution, Public inspection, Local governance, Decentralization
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Ombudsmanlık uygulaması; hukukun üstünlüğü ve insan hakları gibi temel prensiplerin hayata geçirilmesi, kamu hizmetlerinin denetimi ve vatandaşlık haklarının korunması açısından önemli bir araçtır. Bu uygulama, vatandaşların devletle olan ilişkilerinde daha etkin, hesap verebilir ve şeffaf bir rol oynamalarını sağlayan, aynı zamanda kamu yönetiminin uygulamalarını denetleyen bağımsız bir yapıyı ifade eder. Yerel ombudsmanlık modeli, özellikle yerel yönetimlerde, halkın taleplerine daha yakın bir denetim ve çözüm önerisi sunmayı amaçlamaktadır. Bu model, yerel düzeyde vatandaşların karşılaştığı sorunların çözülmesinde etkin bir araç olarak öne çıkmaktadır. Yerel ombudsmanlıkla ilgili Dünyada mevcut uygulamalara bakıldığında; bu konuda tek bir model olmadığı ama genelde sadece başvuruları değerlendirmekle kalmadıkları, aynı zamanda devletin uygulamaları ile yerel yönetimlerin vatandaşlar üzerindeki etkilerini izleyerek, hak ihlallerinin önlenmesine yönelik önerilerini ortaya koydukları gözlemlenmektedir. Bu çalışmada; Türkiye'de vatandaşlık haklarının kurumsallaşması sürecinin, yerel ombudsmanlık uygulamalarıyla güçleneceği varsayımından yola çıkılarak bu modelin daha geniş bir şekilde uygulanmasının, demokratik değerlerin pekişmesine ve kamu hizmetlerinin daha şeffaf bir şekilde yürütülmesine olanak tanıyacağı öngörülmektedir. Bu bağlamda, yerel ombudsmanlık uygulamalarının hem vatandaşlar için bir denetim aracı olmasında hem de yerel yönetimler için hesap verebilirlik, şeffaflık, yönetişim ve katılımcı demokrasi ilkelerinin işlemeye başlayacağı bir sürecin inşasında önemli bir rol oynayacağını düşündüğümüz bir model önerisi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The ombudsman institution is an important tool for implementing fundamental principles such as the rule of law and human rights, monitoring public services, and protecting citizenship rights. This practice represents an independent body that enables citizens to play a more active, accountable, and transparent role in their relationship with the state, while also overseeing the actions of public administration. The local ombudsman model aims to provide closer oversight and solutions to public demands, particularly within local administrations. This model stands out as an effective tool in resolving issues that citizens face at the local level. Local ombudsman institutions not only assess complaints but also monitor the impact of state practices and local government actions on citizens, putting forward recommendations to prevent rights violations.