Yumuşak zeminlerde prefabrik düşey drenler ile zemin iyileştirmesinin sayısal incelenmesi
Numerical analysis of soil improvement in soft ground using prefabricated vertical drains
  1. Tez No: 1002542
  2. Yazar: ALPEREN HAKAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERİHAN BİÇER, PROF. DR. HAVVANUR KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak zemin, Zemin iyileştirme, Soft soil, Soil improvement
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 1997–1998 yıllarında Haliç'ten taranarak Alibeyköy taş ocaklarına depolanan tarama çamurunun konsolidasyon davranışı, Prefabrike Düşey Dren (PDD) ile iyileştirilmiş bir zemin kesitinin sonlu elemanlar yöntemiyle analizi yoluyla incelenmiştir. PDD uygulamasında üç boyutlu radyal drenaj davranışının PLAXIS 2D ortamında temsil edilebilmesi amacıyla Shinsha vd. (1982) ve Indraratna vd. (1997) eşdeğer yaklaşımları kullanılmış ve karşılaştırılmıştır. Indraratna yaklaşımının, dren yerleşimine bağlı örselenmiş bölgeyi daha gerçekçi biçimde dikkate alarak konsolidasyon hızının tahmininde saha koşullarına daha yakın sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Sayısal analizlerde dren aralığı, dren uzunluğu (L/H), mandrel boyutu (ds/dw), örselenme oranı (kh/ks) ve eşdeğer permeabilite gibi tasarım parametrelerinin konsolidasyon davranışına etkileri değerlendirilmiştir. Ayrıca PDD'nin kireç stabilizasyonu, çift yönlü drenaj sağlayan kum matı ve derin karıştırma ile birlikte uygulanması durumları incelenmiştir. Sonuçlar, dren aralığı ve örselenme oranının konsolidasyon hızını doğrudan etkilediğini, mandrel boyutunun drenaj etkinliği açısından kritik olduğunu ve yardımcı iyileştirme yöntemleriyle artık boşluk suyu basıncının daha hızlı sönümlenerek konsolidasyon süresinin kısaltılabildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the consolidation behavior of dredged slurry excavated from the Golden Horn during 1997–1998 and deposited at the Alibeyköy quarry area through finite element analyses of a ground section improved with Prefabricated Vertical Drains (PVDs). To represent the inherently three-dimensional radial drainage behavior of PVDs within a two-dimensional PLAXIS 2D plane strain framework, the equivalent approaches proposed by Shinsha et al. (1982) and Indraratna et al. (1997) were adopted and compared. The Indraratna approach was found to provide more realistic predictions by explicitly accounting for the installation-induced disturbed (smear) zone around the drains. The numerical analyses evaluated the effects of key design parameters, including drain spacing, drain length ratio (L/H), mandrel size ratio (ds/dw), disturbance/permeability ratio (kh/ks), and equivalent permeability assumptions. In addition, the combined use of PVDs with lime stabilization, a sand blanket providing double-sided drainage, and deep soil mixing was investigated. The results show that drain spacing and disturbance severity strongly control the consolidation rate, mandrel size significantly influences drainage efficiency, and partial drain installation may represent an economical alternative under certain conditions. Furthermore, combined improvement methods accelerate excess pore water pressure dissipation, shorten consolidation time, and promote earlier development of effective stress. These findings indicate that proper selection of design parameters can substantially reduce consolidation duration and improve embankment stability in fine-grained soils with high water content and low permeability.