The impact of emotion regulation skills on psychological resilience and brain activity in healthy adults
Sağlıklı yetişkinlerde duygu düzenleme becerilerinin psikolojik sağlamlık ve beyin aktivitesi üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 1002543
  2. Yazar: MELİKE TÜRKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KAAN İLDİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Psikoloji, Psikiyatri, Neurology, Psychology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik sağlamlık, Duygu düzenleme, qEEG, Bilişsel yeniden değerlendirme, İfade bastırma, Bilişsel esneklik, Psychological resilience, Emotion regulation, qEEG, Cognitive reappraisal, Expressive suppression, Cognitive flexibility
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
Özet
Bu tez, sağlıklı yetişkinlerde duygu düzenleme becerileri ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkinin beyin aktivitesindeki yansımalarını konu almaktadır. Çalışmada özellikle bilişsel yeniden değerlendirme ve expressive suppression gibi duygu düzenleme stratejileri ve duygu düzenleme güçlüğü ve bunların psikolojik sağlamlığa yansımalarının nörofizyolojik temelleri ele alınmıştır. Temelde araştırma neden bazı insanların stresli veya beklenmeyen durumları diğerlerine göre daha iyi tolere edebildiğini ve nasıl psikolojik olarak yıpranmadan süreçten çıkabildiği biyolojik göstergelerle açıklamayı amaçlamaktadır. Araştırma, kesitsel ve ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüştür. Çalışma örneklemini 19–48 yaş aralığında, herhangi bir psikiyatrik rahatsızlıktan muzdarip olmamış ve olmayan 28 sağlıklı yetişkin oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, SCL-90-R, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği (CERQ), Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği (DERS-16), yetişkin psikolojik sağlamlık ölçeği (YPSO) ve istirahat durumu EEG kayıtları kullanılmıştır. Araştırma bulguları, duygu düzenleme stratejilerinin öz-bildirim olarak ve biyolojik paternler olarak farklı süreçler olduğunu, psikolojik sağlamlığın duygu düzenlemenin direkt olarak uzun vadeli sonucu gibi nitelendirilemeyeceğini göstermiştir. Aynı zamanda, duygu düzenlemede güçlük arttıkça frontal EEG organizasyonunun zayıfladığını ve özellikle alfa ve beta bantlarında anlamlı farklılıklar ortaya çıktığını göstermiştir. Sonuç olarak, duygu düzenleme ve psikolojik sağlamlık her ne kadar benzer özellikler taşısa da iki farklı süreç olduğu, ve bunun istirahat durumu EEG örüntüleriyle desteklendiği görülmüştür. Buna dayanarak psikolojik sağlamlığın, duygu sağlamlığı ve bilişsel sağlamlık olarak iki ayrı kategorinin birleşimi olarak değerlendirilmesi gerektiği, duygu düzenlemeninse bir duygu sağlamlığı paterni olarak sınıflandırılması gerektiği iddia edilmiştir. Bulgular, önleyici ruh sağlığı çalışmalarında doğru sınıflandırmaların ve bu sınıflandırmalara özgül müdahalelerin geliştirilmesinin önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between emotion regulation skills and psychological resilience in healthy adults and the reflections of this relationship in brain activity. The study specifically addresses emotion regulation strategies such as cognitive reappraisal and expressive suppression, as well as emotion regulation difficulties, psychological resilience and their impact on the neurophysiological basis. Essentially, the research aims to explain, using biological indicators, why some people tolerate stressful or unexpected situations better than others and how they emerge from the process without psychological distress. The research was conducted using a cross-sectional and correlational survey model. The study sample consisted of 28 healthy adults aged 19–48 years who had no history of psychiatric disorder. The data collection instruments used were the Sociodemographic Information Form, SCL-90-R, Cognitive Emotion Regulation Scale (CERQ), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS-16), Adult Psychological Resilience Scale (YPSO), and resting-state EEG recordings. Research findings have shown that emotion regulation strategies are distinct processes, both as self-report and as biological patterns, and that psychological resilience cannot be characterized as a direct long-term outcome of emotion regulation. Furthermore, it has been shown that as difficulty in emotion regulation increases, frontal EEG organization weakens, revealing significant differences, particularly in the alpha and beta bands. Consequently, although emotion regulation and psychological resilience share similar characteristics, they are two distinct processes, supported by resting-state EEG patterns. Based on this, it is argued that psychological resilience should be considered a combination of two separate categories: emotional resilience and cognitive resilience, while emotion regulation should be classified as a pattern of emotional resilience. These findings highlight the importance of developing accurate classifications and specific interventions in preventive mental health studies.