Polikistik over sendromlu hastalarda koku fonksiyon değerlendirilmesi
Evaluation of olfactory function in patients with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 1002561
  2. Yazar: MERT OBUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLPEMBE BOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, koku fonksiyonu, Sniffin' Sticks, TDI, SNOT-22, olfaktör bozukluk, Depresif bozukluk, Koku yolları, Polycystic ovary syndrome, olfaction, Sniffin' Sticks, TDI, SNOT-22, olfactory dysfunction, Depressive disorder, Olfactory pathways
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Polikistik over sendromu (PKOS), üreme çağındaki kadınlarda sık görülen, hormonal ve metabolik bozukluklarla seyreden kompleks bir endokrinopatidir. Son yıllarda PKOS'un merkezi sinir sistemi ve duyusal fonksiyonlar üzerindeki olası etkileri tartışılmaktadır. Bu çalışma, PKOS tanılı kadınlarda koku fonksiyonunun Sniffin' Sticks testi ile değerlendirilmesini ve kontrol grubu ile karşılaştırılmasını amaçlamıştır. Yöntem: Çalışmaya medikal tedavi almayan 32 PKOS hastası ve 32 sağlıklı kadın dahil edildi. Katılımcılarda koku fonksiyonu; threshold (eşik), discrimination (ayırt etme), identification (tanımlama) bileşenlerini içeren Sniffin' Sticks testiyle değerlendirildi ve toplam TDI skoru hesaplandı. Nazal semptom yükü ve duygu durum değişikliklerini değerlendirmek için SNOT-22 ve SNOT-22 depresyon alt skoru kullanıldı. Gruplar arasındaki farklar uygun parametrik ve nonparametrik testlerle analiz edildi. Bulgular: PKOS grubunda threshold skoru (8.59 ± 3.79), kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşüktü (13.09 ± 2.12; p < 0.001). Toplam TDI skoru PKOS grubunda belirgin olarak daha düşük bulundu (28.41 ± 4.75 vs. 32.28 ± 2.91; p = 0.00025). Discrimination ve identification bileşenlerinde anlamlı fark saptanmadı. SNOT-22 toplam skoru (p ≈ 6.2×10⁻⁵) ve SNOT-22 depresyon alt skoru (p = 0.00043) PKOS grubunda anlamlı olarak yüksekti. PKOS grubunda TDI ile SNOT-22 toplam skoru arasında negatif korelasyon izlendi (ρ = –0.39; p = 0.027). Sonuç: PKOS'lu kadınlarda özellikle koku eşiğini temsil eden threshold bileşeninde belirgin fonksiyon kaybı görülmektedir. Nazal semptom yükü ve depresyon belirtilerindeki artış, PKOS'un duyusal ve psikososyal etkilerini desteklemektedir. Çalışma bulguları, PKOS'ta koku fonksiyonunun etkilenebileceğini ve klinik değerlendirmede göz önünde bulundurulması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is one of the most common endocrine disorders affecting women of reproductive age, characterized by hormonal, metabolic, and neuroendocrine alterations. Emerging evidence suggests that PCOS may influence central nervous system function, including olfactory processing. This study aimed to evaluate olfactory function in women with PCOS using the Sniffin' Sticks test and to compare the results with those of healthy controls. Methods: The study included 32 untreated PCOS patients and 32 healthy controls. Olfactory performance was assessed using the Sniffin' Sticks test comprising threshold, discrimination, and identification subtests, and total TDI scores were calculated. Nasal symptom burden and mood-related symptoms were evaluated using the SNOT-22 questionnaire and its depression subscale. Group comparisons were performed using appropriate statistical tests. Results: The PCOS group demonstrated significantly lower threshold scores (8.59 ± 3.79) compared with controls (13.09 ± 2.12; p < 0.001). Total TDI score was also significantly reduced in PCOS patients (28.41 ± 4.75 vs. 32.28 ± 2.91; p = 0.00025). No significant differences were found in discrimination or identification scores. SNOT-22 total (p ≈ 6.2×10⁻⁵) and depression subscale scores (p = 0.00043) were significantly higher in the PCOS group. A negative correlation was observed between TDI and SNOT-22 total scores in the PCOS group (ρ = –0.39; p = 0.027). Conclusion: Women with PCOS exhibit significant impairment in olfactory threshold, suggesting altered peripheral olfactory sensitivity. Increased nasal symptoms and depressive tendencies further support the multisystemic involvement of PCOS. These findings highlight the potential relevance of olfactory assessment in the clinical evaluation of PCOS.