Türkiye'de pediatrik hastalarda preoperatif anemi taraması
Preoperative anemia screening in pediatric patients in Türkiye
- Tez No: 1002601
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN BİRBİÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anemi-demir eksikliği, Pediatri, Preoperatif dönem, Anemia-iron deficiency, Pediatrics, Preoperative period
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, preoperatif pediatrik hastalardaki anemi prevalansını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya, elektif ve acil koşullarda cerrahi planlanan ve yaşları 2-16 arasında değişen toplam 370 pediatrik hasta dahil edilmiştir. Pediatrik hastalarda preoperatif anemi, cerrahi sürecin güvenliği ve postoperatif iyileşme açısından önemli bir klinik parametredir. Anemi, dokulara taşınan oksijen miktarını azaltarak cerrahi sırasında ve sonrasında komplikasyon gelişme riskini artırabilir. Preoperatif dönemde aneminin saptanması ve yönetilmesi, perioperatif transfüzyon gereksiniminin azaltılması, iyileşme sürecinin kısaltılması ve morbiditenin önlenmesi açısından önem taşır. Çocuklarda anemi sıklıkla beslenme bozuklukları, enfeksiyonlar, kronik hastalıklar veya hematolojik nedenlere bağlı gelişir ve cerrahi süreçte bu durumun göz ardı edilmesi ciddi sonuçlar doğurabilir. Preoperatif dönemde kan ürünü replasmanı yapılmamış, kronik böbrek hastalığı, genetik veya hematolojik hastalığı bulunmayan hastalar değerlendirmeye alınmıştır. Hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet, BMI, sosyoekonomik durum), klinik özellikleri (term/preterm doğum, ASA sınıfı, komorbidite varlığı, cerrahinin büyüklüğü ve tipi) ve laboratuvar bulguları kaydedilmiştir. Preoperatif ve postoperatif 24. saatte ölçülen hemoglobin (Hb) ve hematokrit (Hct) değerleri değerlendirilmiş, Hb <11 g/dL ve/veya Hct <33% olan olgular anemik olarak kabul edilmiştir. Postoperatif dönemde gelişen komplikasyonlar sistem bazında (respiratuar, kardiyak, renal, nörolojik, gastrointestinal vb.) kaydedilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 6.7±3.8 yıl, ortalama BMI değeri 18.54±3.92 kg/m², ortalama yatış süresi 2.8±2.2 gün olarak saptanmıştır. Hastaların %63.5'i erkek, %36.5'i kız olarak dağılmıştır. Komorbidite oranı %28.9, prematürite oranı %15.1 olarak bulunmuştur. ASA sınıflamasına göre olguların %59.2'si ASA I, %30.5'i ASA II grubundadır. Cerrahilerin %72.7'si orta büyüklükte, %17.3'ü küçük, %10'u büyük cerrahilerden oluşmuştur. En sık cerrahi bölümler çocuk cerrahisi (%50), KBB (%21.4) ve ortopedi (%13.2) olarak belirlenmiştir. Operasyonların %76.2'si elektif, %23.8'i acil koşullarda gerçekleştirilmiştir. Perioperatif transfüzyon gereksinimi %4.1 oranında görülmüştür. Postoperatif komplikasyon oranı %18.1 olup, en sık komplikasyonlar gastrointestinal sistem (%64.2) ve respiratuar sistem (%32.8) kaynaklıydı. Komplikasyon nedenleri arasında bulantı-kusma (%80.6) ilk sırada yer almıştır. Mortalite oranı %0.3 olarak kaydedilmiştir. Preoperatif anemi değerlendirmesinde, hastaların %68.9'u normal, %20.3'ü hafif, %10.8'i orta dereceli anemiye sahipti. Anemi şiddeti ile hastanede yatış süresi arasında anlamlı fark bulundu (p<0.001). Orta dereceli anemisi olan hastaların ortalama yatış süresi anlamlı olarak daha uzundu (5.1±2.2 gün). Yaş ve BMI açısından anemi grupları arasında fark saptanmadı (p>0.05). Elde edilen sonuçlar, pediatrik cerrahi hastalarında preoperatif aneminin dikkate değer oranda görüldüğünü ve anemi derecesinin postoperatif iyileşme süresi ile doğrudan ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, cerrahi öncesi dönemde aneminin rutin olarak değerlendirilmesi ve uygun yönetim stratejilerinin uygulanmasının perioperatif komplikasyonları azaltmada kritik rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the prevalence of preoperative anemia in pediatric patients. A total of 370 children aged between 2 and 16 years, who were scheduled for elective or emergency surgical procedures, were included. Preoperative anemia in pediatric patients is an important clinical parameter affecting both surgical safety and postoperative recovery. Anemia decreases tissue oxygen delivery, thereby increasing the risk of complications during and after surgery. Detection and management of anemia in the preoperative period are crucial for reducing perioperative transfusion requirements, shortening recovery time, and preventing morbidity. In children, anemia commonly develops due to nutritional deficiencies, infections, chronic diseases, or hematological disorders, and neglecting this condition in the surgical process may lead to serious consequences. Patients without preoperative blood transfusion, chronic kidney disease, or genetic and hematological disorders were included in the study. Demographic data (age, sex, BMI, socioeconomic status), clinical characteristics (term/preterm birth, ASA physical status, comorbidities, and surgical type and magnitude), and laboratory findings were recorded. Hemoglobin (Hb) and hematocrit (Hct) levels were measured preoperatively and 24 hours postoperatively. Patients with Hb <11 g/dL and/or Hct <33% were defined as anemic. Postoperative complications were recorded by system involvement (respiratory, cardiac, renal, neurological, gastrointestinal, etc.). The mean age of the patients was 6.7±3.8 years, the mean BMI was 18.54±3.92 kg/m², and the mean hospital stay was 2.8±2.2 days. Of all patients, 63.5% were male and 36.5% female. The comorbidity rate was 28.9%, and 15.1% of the patients were premature. According to ASA classification, 59.2% of patients were ASA I, and 30.5% were ASA II. Of all surgeries, 72.7% were moderate, 17.3% minor, and 10% major in magnitude. The most common surgical departments were pediatric surgery (50%), otorhinolaryngology (21.4%), and orthopedics (13.2%). 76.2% of procedures were elective, while 23.8% were performed under emergency conditions. The rate of perioperative transfusion was 4.1%. The overall postoperative complication rate was 18.1%. The most frequent complications originated from the gastrointestinal system (64.2%) and respiratory system (32.8%), with nausea and vomiting (80.6%) being the most common causes. The mortality rate was 0.3%. Preoperative anemia assessment revealed that 68.9% of patients were normal, 20.3% had mild anemia, and 10.8% had moderate anemia. A significant relationship was found between anemia severity and length of hospital stay (p<0.001). Patients with moderate anemia had a significantly longer hospital stay (5.1±2.2 days). No significant differences were observed between groups in terms of age or BMI (p>0.05). The findings indicate that preoperative anemia is relatively common among pediatric surgical patients and that the severity of anemia is directly associated with prolonged postoperative recovery. These results highlight the importance of routine preoperative anemia screening and appropriate management strategies in reducing perioperative complications in pediatric populations.