Dijitalleşme çağında kültürün dönüşümüne örnek: Müzik ve eğlence kültürü
An example of the transformation of culture in the age of digitalization: Music and entertainment culture
  1. Tez No: 1002602
  2. Yazar: YASEMİN BASAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ ATASOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital çağ, kültür değişmesi, müzik kültürü, toplumsal değişme, Digital age, cultural change, music culture, social change
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Maddi-manevi edimleri ile insanları ortak bir amaçta buluşturan kültür, toplumun temel yapı taşıdır. İnsanlık tarihi 'tarım toplumu, sanayi toplumu ve bilgi toplumu' olmak üzere üç önemli dönüşüme sahne olmuştur. İçinde bulunduğumuz Dijital Çağ, dönüşümlerin daha hızlı yaşandığı bir süreçtir. Teknolojik gelişmeler müzik alanında da yansımasını bulmuştur. İnsanın gramofon ile başlayan toplu müzik dinleme etkinliği, bireysel dinleme özelliği ile dijital müzik platformlarına taşınmıştır. Müzik, Aşıkların sazıyla kurduğu gönül bağından yapay zeka üretimi şarkılara doğru yol almıştır. Bu bağlamda araştırmanın temel amacı, Dijital Çağ'da yaşanan kültürel dönüşümün teknolojik gelişmeler üzerinden ele alınmasıdır. Eğlence kültürü geniş bir kapsama sahip olup içinde birçok kültür ögesi barındırdığı için çalışmamızı 'müzik kültürü' ile sınırlandırdık. Nitel bir çalışma olan araştırmamızın ilk bölümünde problem durumunu, araştırmanın amacını ve önemini, sınırlılıklarını ele aldık. İkinci bölümde araştırmanın yöntemine yer verdik. Üçüncü bölümümüzde toplumsal değişme ve kültür kavramlarını ele aldık. Dördüncü bölümde dijitalleşme ve bilişim çağı kavramları, yeni teknolojiler ele alınmaktadır. Beşinci bölüm dijital çağda müzik kültüründe yaşanan değişimlerden oluşmaktadır. Araştırma sonucunda teknolojik gelişmelerin toplumsal yapıların dönüşümünde etkili olduğu, kavramların yeni kodlamalarla dönüşüme uğradığı ve yeni kavramların ortaya çıktığı yönünde değerlendirmeler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Culture, which brings individuals together around a common purpose through its material and moral practices, constitutes the fundamental structural element of society. Throughout human history, three major transformations have taken place: the agricultural society, the industrial society, and the information society. The Digital Age in which we currently live represents a period characterized by increasingly rapid transformations. Technological advancements have also found significant reflection in the field of music. The collective music-listening experience that began with the gramophone has evolved into individualized listening practices through digital music platforms. Music has progressed from the emotional bond established by minstrels through their instruments to songs produced by artificial intelligence technologies. In this context, the primary aim of this study is to examine the cultural transformation experienced in the Digital Age through technological developments. Since entertainment culture encompasses a wide range of cultural elements, this study is limited to music culture. As a qualitative study, the first chapter addresses the research problem, the aim and significance of the study, and its limitations. The second chapter presents the research methodology. The third chapter discusses the concepts of social change and culture. The fourth chapter examines the concepts of digitalization and the information age, as well as emerging technologies. The fifth chapter focuses on the changes experienced in music culture in the Digital Age. The findings of the study indicate that technological developments play a significant role in the transformation of social structures, that existing concepts undergo transformation through new codifications, and that new concepts emerge as a result of this process.