Filistin hukuku ile karşılaştırmalı olarak Türk adli yargı sisteminde içtihatların birleştirilmesi
Unification of case law in the Turkish judicial system in comparison with Palestinian law
- Tez No: 1002698
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERMENEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Medeni usul hukuku, Türk medeni hukuku, Law of civil procedura, Turkish civil law
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medeni Usül ve İcra İflas Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Usül İcra İflas Hukuku Bilim Dalı
Özet
Hukukî devletinin varlık nedeni, yalnızca normların şeklî mevcudiyeti değil, bu normların bireyler için öngörülebilir bir hukukî güvenlik alanı teşkil etmesidir. Yargısal içtihatlar, soyut kanun hükümlerini somut adaletle buluşturarak bu güvenliğin sağlanmasında hayatî bir işlev üstlenmektedir. Ancak, aynı hukuk düzeni içerisinde, benzer maddî vakıalara ilişkin yargı organlarınca verilen birbiriyle aykırı kararlar, kanun önünde eşitlik ilkesini zedelemekte ve hukukî belirlilik ilkesini ihlal etmektedir. Zira içtihat birliğinin ve istikrarının bulunmadığı bir yargı düzeninde, bireylerin eylem ve işlemlerinin hukukî sonuçlarını öngörmeleri imkânsız hale gelmekte; bu durum ise adil yargılanma hakkının özünü zedeleyen bir belirsizlik ortamı doğurmaktadır. Devletin, temel hak ve hürriyetleri koruma yönündeki pozitif yükümlülüğü dikkate alındığında, yargısal keyfiliğe müsaade etmeyen ve içtihat disiplinini sağlayan etkin mekanizmaların düzenlenmesi anayasal bir zorunluluk mahiyetindedir. Bu bağlamda, çalışmamızda Türk ve Filistin hukuk sistemleri mukayeseli bir perspektifle ele alınmış; özellikle Filistin hukukunun parçalı yapısının oluşturduğu içtihat kaosunun, yalnızca usûl hukuku sorunu olmadığı, aynı zamanda bir insan hakları sorunu olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla, içtihadı birleştirme müessesesi, kuvvetler ayrılığı ilkesi ve hâkimin hukuk yaratma yetkisi ekseninde değerlendirilmeye tâbi tutulmuş; hukukî güvenliği tesis etmek amacıyla Yüksek Mahkeme bünyesinde“Teknik Ofis”kurulması ve“Ön Sorun”usulünün işletilmesi gibi yapısal reformların hayata geçirilmesinin, bir seçim değil, hukukî bir zorunluluk olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The raison d'être of the rule of law lies not merely in the formal existence of norms, but in the capacity of these norms to constitute a realm of foreseeable legal certainty for individuals. Judicial precedents assume a vital function in ensuring this security by bridging abstract statutory provisions with concrete justice. However, within the same legal order, conflicting decisions rendered by judicial bodies regarding similar material facts undermine the principle of equality before the law and violate the principle of legal certainty. Indeed, in a judicial system lacking consistency and stability of jurisprudence, it becomes impossible for individuals to foresee the legal consequences of their actions and transactions; this engenders an environment of uncertainty that impairs the very essence of the right to a fair trial. Given the positive obligation of the State to protect fundamental rights and freedoms, the regulation of effective mechanisms that preclude judicial arbitrariness and ensure jurisprudential discipline constitutes a constitutional imperative. In this context, the Turkish and Palestinian legal systems are examined through a comparative perspective in this study; it is determined that the jurisprudential chaos resulting from the fragmented structure of Palestinian law is not merely a procedural law issue, but also a human rights issue. Consequently, the institution of the unification of conflicting judgments has been evaluated within the scope of the separation of powers and the judge's power to create law. It is concluded that the implementation of structural reforms, such as the establishment of a“Technical Office”within the Supreme Court and the operation of the“Preliminary Ruling”procedure to establish legal certainty, is not a matter of choice but a legal necessity.