Türkiye'de kadın istihdamına dair toplumsal tutumların değerlendirilmesi
Evaluation of social attitudes toward women's employment in Turkey
- Tez No: 1002699
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE EDİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Türk kadını, Turkish women
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Yöneylem Araştırması Bilim Dalı
Özet
Tarihsel süreç içinde bakıldığında bir çok toplum, kadını evdeki rolüyle ilişkilendirerek onu toplumun değil ailenin sürekliliğinin temel unsuru olarak kabul etmiş bu da kadının birçok toplumsal alandan uzak kalmasına neden olmuştur.Böyle bir toplumsal yapılanmanın yarattığı olumsuz etkilerinden biride ekonomi üzerinde görülmektedir.Kadının işgücü piyasasına katılımının kısıtlanması hem ülke kaynakların rasyonel kullanılmamasına hem de kadının ekonomik özgürlük ve toplumsal saygınlığının daralmasına yol açmıştır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de kadının ekonomik hayata dahil edilmesine dair toplumsal algıların farklılaşıp farklılaşmadığının araştırılmasıdır.Bu amaçla 2021 yılında TÜİK tarafından yayınlanmış olan Türkiye Aile Yapısı Araştırmasının (TAYA) mikro veri seti kullanılmış ve bu veri setinden araştırmanın amacına yönelik yeni bir veri seti düzenlenmiştir.TAYA anketinde kadının ekonomik hayata katılımına dair toplumsal görüşleri yansıtan ve beşli likert ölçeğinde sorulan on ifade temel alınmış ve bu ifadelere katılımın farklılıkları istatistiki olarak analiz edilmiştir
Özet (Çeviri)
When viewed within the historical process, many societies have associated women with their domestic roles and have accepted them as the fundamental element of the continuity of the family rather than that of society; this has led to the exclusion of women from many social spheres. One of the negative effects created by such a social structure is observed in the economic domain. Restricting women's participation in the labor market has resulted in both the irrational use of national resources and the narrowing of women's economic freedom and social status. The aim of this study is to investigate whether social perceptions regarding the inclusion of women in economic life in Turkey differ. For this purpose, the microdata set of the Family Structure Survey in Turkey (TAYA), published by TurkStat in 2021, was used, and a new dataset was constructed from these data in line with the objectives of the study. Ten statements reflecting social views on women's participation in economic life, which were measured using a five-point Likert scale in the TAYA survey, were taken as the basis of the analysis. Differences in the level of agreement with these statements were statistically examined.