Osmanlı modernleşme dönemi Çanakkale tabyaları
Çanakkale redoubts in ottoman modernization period
  1. Tez No: 1002713
  2. Yazar: HAMİYET COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL ÇOKUĞRAŞ BAĞDATLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı mimarlığı, savunma yapıları, moderleşme dönemi mimarisi, Çanakkale Tabyala, Ottoman architecture, defensive structures, architecture of the modernization period, Çanakkale redoubt
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
Özet
Tarihsel süreç boyunca savaş olgusu, devletlerin güvenlik politikalarını ve savunma anlayışlarını belirleyen en önemli etkenlerden biri olmuştur. Egemenliklerini koruma ve sürekliliğini sağlama amacıyla devletler, farklı dönemlerde çeşitli savunma yapıları geliştirmiştir. Bu yapılar yalnızca askeri işlevler üstlenmemiş, aynı zamanda inşa edildikleri dönemin siyasi koşullarını, teknolojik düzeyini ve savunma anlayışını yansıtan önemli göstergeler haline gelmiştir. Özellikle modern öncesi dönemde savunma yapıları; surlar, kaleler, hisarlar ve tahkimat sistemleri aracılığıyla şekillenmiş, saldırı ve savunma tekniklerindeki değişime parelel olarak sürekli bir gelişim göstermiştir. Ateşli silahların ve özellikle top teknolojisinin gelişmesi, savunma mimarisinde köklü dönüşümlere neden olmuştur. Topların artan ateş gücü ve menzili, geleneksel savunma sistemlerinin yetersiz kalmasına neden olmuş; bu durum devletlerin yeni savunma yöntemleri geliştirmeye ve tahkimat yapılarını yeniden biçimlendirmeye zorlamıştır. Bu çalışmada, söz konusu teknolojik gelişmelerin modern öncesi savunma yapıları üzerindeki etkisi ve farklı ülkelerdeki yansımaları ele alınmıştır. Osmanlı Devleti'nde yaşanan siyasi gelişmeler ve modernizasyon çabaları bu teknolojik değişimle doğrudan ilişkilidir. Gelişen ateş gücü ve top teknolojisi, Osmanlı'yı hem Batı'dan hem de Doğu'dan gelen tehditlere karşı yeni savunma stratejileri belirlenmesine neden olmuştur. Bu bağlamda Çanakkale Tabyaları, Osmanlı'nın modern tahkimat anlayışının en önemli örneklerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Boğazın stratejik önemi ve artan top gücü göz önünde bulundurularak inşa edilen tabyalar, hem mimari hem de tarihi değerleri açısından büyük bir öneme sahiptir. Son yıllarda yürütülen restorasyon ve koruma çalışmaları sayesinde tabyaların yapısal bütünlüğü ve tarihi değerleri korunmaktadır; böylece Osmanlı savunma teknolojisinin somut kanıtları olarak günümüze taşınmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Throughout history, warfare has been one of the most significant factors shaping the security policies and defense doctrines of states. In their efforts to preserve sovereignty and ensure continuity, states have developed various defensive structures in different periods. These structures not only fulfilled military functions but also became important indicators reflecting the political conditions, technological capacity, and defense mentality of the era in which they were constructed. Particularly in the pre-modern period, defensive architecture was shaped through walls, castles, fortresses, and redoubt systems, which continuously evolved in parallel with changes in offensive and defensive techniques. The development of firearms, especially artillery technology, led to fundamental transformations in defensive architecture. The increasing firepower and range of cannons rendered traditional defense systems inadequate, forcing states to develop new defensive methods and to redesign their redoubt structures. This study examines the impact of these technological developments on pre-modern defensive structures and analyzes their reflections in different countries. The political developments and modernization efforts of the Ottoman Empire are directly related to these technological changes. The rise in firepower and advancements in artillery technology compelled the Ottoman state to develop new defensive strategies against threats from both the West and the East. In this context, the Çanakkale batteries (redoubt) stand out as one of the most significant examples of the Ottoman Empire's modern redoubt approach. Constructed by considering the strategic importance of the strait and the increasing power of artillery, these batteries possess great architectural and historical value. In recent years, restoration and conservation efforts have preserved their structural integrity and historical significance, allowing them to be transmitted to the present day as tangible evidence of Ottoman defensive technology.