Dondurulmuş meyve ve sebze üretim tesisinin karbon ayak izinin değerlendirilmesi ve optimizasyonu
Evaluation and optimization of the carbon footprint of a frozen fruit and vegetable production facility
- Tez No: 1002731
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI SEYHAN ÇIĞGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dondurulmuş gıdalar, Enerji tüketimi, IPCC, ISO, Karbon eşdeğeri, Küresel ısınma, İklim değişikliği, Frozen foods, Energy consumption, IPCC, ISO, Carbon equivalent, Global warming, Climate change
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İklim Değişikliği Ana Bilim Dalı
Özet
Sanayi Devrimi'nden bu yana fosil yakıt odaklı enerji tüketimi ve endüstriyel süreçler, atmosferdeki sera gazı konsantrasyonlarını arttırmış, buna paralel küresel sıcaklıkların artması kaçınılmaz bir son olmuştur. Bu çevresel krizle mücadelede enerji verimliliği ve karbon ayak izi yönetimi, endüstriyel tesislerin sürdürülebilirliği için temel ölçütler haline gelmiştir. Özellikle dondurulmuş meyve ve sebze sektörü, üretim aşamalarındaki yüksek enerji yoğunluğu ve soğutma sistemlerinde kullanılan, yüksek küresel ısınma potansiyeline sahip florlu gazlar nedeniyle, küresel ısınma üzerinde doğrudan ve dolaylı olarak önemli bir etkiye sahiptir. Bu tez çalışmasının temel amacı, dondurulmuş meyve ve sebze üretimi gerçekleştiren bir tesisin sera gazı envanterini ISO 14064-1 standardına uygun olarak hesaplamak ve analiz etmektir. Çalışma kapsamında, tesisin organizasyonel sınırları içerisindeki sabit yanma, hareketli yanma, kaçak emisyonlar ve ithal edilen enerji (elektrik) ile seçili dolaylı emisyonlar incelenmiştir. Araştırmada, IPCC 2021 tarafından sağlanan en güncel değerler ile yerel yönetimler tarafından belirlenen güncel veriler kullanılarak, yerel ve bilimsel şartlara uyumlu bir analiz gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, tesisin toplam emisyonları içindeki“sıcak noktalar”elektrik tüketimi, soğutucu gaz kaçakları ve atık yönetimi olarak belirlenmiştir. Belirlenen sıcak noktalara yönelik senaryoların değerlendirilmesi sonucunda, en yüksek katkıyı yenilenebilir enerji kullanımının sağlayacağı belirlenmiştir. Tesise yenilenebilir enerji entegrasyonu ile %42,09 üzerinde emisyon azaltımı sağlanabilirken, soğutucu gazların değiştirilmesinin %15,42 ve atık yönetim stratejilerinin değiştirilmesi %2,58 katkı sağlayacak potansiyele sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the Industrial Revolution, fossil fuel–based energy consumption and industrial processes have increased atmospheric greenhouse gas concentrations, making a rise in global temperatures an inevitable consequence. In addressing this environmental crisis, energy efficiency and carbon footprint management have become fundamental criteria for the sustainability of industrial facilities. In particular, the frozen fruit and vegetable sector exerts a significant direct and indirect impact on global warming due to its high energy intensity during production stages and the use of fluorinated gases with high global warming potential in refrigeration systems. The primary aim of this thesis is to calculate and analyze the greenhouse gas inventory of a facility engaged in the production of frozen fruits and vegetables in accordance with the ISO 14064-1 standard. Within the scope of this study, direct emissions from stationary and mobile combustion, fugitive emissions, and indirect emissions from purchased energy (electricity) were examined within the organizational boundaries of the facility. The research was conducted using the most recent Global Warming Potential values provided by the IPCC 2021, the latest data from the national authorities, ensuring an analysis compatible with both local conditions and scientific standards. The study identified electricity consumption, refrigerant leaks, and waste management as“hot spots”within the facility's total emissions. Evaluation of scenarios targeting these hot spots revealed that renewable energy use would provide the greatest contribution. Integrating renewable energy into the facility could achieve over 42.09% emission reduction, while changing refrigerants could contribute 15.42% and modifying waste management strategies 2.58%.