Diyabetik ayak hastalarında distal bazlı sural arter flebinin vakum delay uygulaması öncesi ve sonrası perforatör çapının,rezistif indeksin ve akımın değerlendirilmesi
Evaluation of perforator diameter, resistive index, and flow before and after vacuum delay application of distal base sural artery flap in diabetic foot patients
  1. Tez No: 1002732
  2. Yazar: FIRAT YAĞIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ENVER AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik ayak, sural arter flebi, vakum delay, negatif basınçlı yara tedavisi, perforatör, Doppler ultrasonografi, Diabetic foot, sural artery flap, vacuum delay, negative pressure wound therapy, perforator hemodynamics, Doppler ultrasonography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, diyabetik ayak hastalarında distal bazlı sural arter flebi planlanan bölgede uygulanan vakum delay yönteminin perforatör damar çapı ve hemodinamik parametreler üzerindeki etkilerini Doppler ultrasonografi ile değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Mayıs 2021–Haziran 2025 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda distal bazlı sural arter flebi planlanan ve cerrahi öncesi vakum delay uygulanan 11 diyabetik ayak hastasını kapsamaktadır. Etik kurul onayı 12.07.2024 tarih ve 05 sayılı karar ile alınmıştır. Tüm hastalarda vakum uygulaması öncesi ve sonrası sural arter ile ilişkili perforatör damar; çap, pik sistolik hız (PSV), diyastolik hız, rezistif indeks (RI) ve dakikalık akım hacmi açısından Doppler ultrasonografi ile değerlendirilmiştir. Negatif basınç tedavisi 125 mmHg sürekli modda ortalama 2–3 hafta uygulanmıştır. Öncesi ve sonrası ölçümler Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Vakum delay sonrasında perforatör damar çapında anlamlı artış saptanmıştır (medyan 0,10 cm'den 0,20 cm'ye; p = 0,003). Dakikalık akım hacmi anlamlı düzeyde artmıştır (medyan 1,57 ml/dk'dan 10,10 ml/dk'ya; p = 0,004). Rezistif indeks değerlerinde anlamlı azalma izlenmiştir (medyan 0,94'ten 0,65'e; p = 0,012). Pik sistolik hız değerlerinde ise anlamlı değişiklik saptanmamıştır (p = 0,241). Sonuç: Vakum delay uygulaması, perforatör damar çapını artırarak ve distal vasküler direnci azaltarak diyabetik ayak hastalarında flep bölgesinde hemodinamik iyileşme sağlamaktadır. Bu yöntem, cerrahi geciktirmeye minimal invaziv bir alternatif olarak distal bazlı sural flep güvenilirliğini artırma potansiyeli taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: Distal-based sural artery flap reconstruction is widely used for soft tissue defects of the distal lower extremity in diabetic foot patients. However, microangiopathic changes associated with diabetes may compromise perforator circulation and negatively affect flap viability. This study aimed to evaluate the effects of the vacuum delay technique on perforator vessel diameter and hemodynamic parameters prior to distal-based sural artery flap elevation. Methods: This retrospective study included 11 diabetic foot patients treated between May 2021 and June 2025 at Aydın Adnan Menderes University, Department of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery. All patients underwent preoperative vacuum delay therapy before flap elevation. Doppler ultrasonography was performed before and after vacuum application to assess perforator vessel diameter, peak systolic velocity (PSV), diastolic velocity, resistive index (RI), and minute flow volume. Continuous negative pressure of 125 mmHg was applied for an average of 2–3 weeks. Pre- and post-treatment measurements were compared using the Wilcoxon Signed-Rank Test. Results: Following vacuum delay therapy, perforator vessel diameter significantly increased (median 0.10 cm to 0.20 cm; p = 0.003). Minute flow volume also showed a significant rise (median 1.57 ml/min to 10.10 ml/min; p = 0.004). A statistically significant decrease in RI values was observed (median 0.94 to 0.65; p = 0.012), indicating reduced distal vascular resistance. No significant change was found in PSV values (p = 0.241). Conclusion: Vacuum delay significantly improves perforator vessel hemodynamics by increasing vessel diameter and flow volume while reducing vascular resistance in diabetic foot patients. This minimally invasive approach may enhance flap perfusion and serve as a potential alternative to conventional surgical delay techniques.