Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu (TCK m. 288)
The crime of attempting to influence a fair trial (TPC art. 288)
- Tez No: 1002833
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, yargı görevi yapanı etkileme, tanığı veya bilirkişiyi etkileme, mahkemeye saygısızlık, adaletin engellenmesi, Attempting to influence a fair trial, right to a fair trial, freedom of expression, freedom of media, freedom of press, influencing a judicial officer, influencing witness or expert, contempt of court, obstruction of justice (perverting the course of justice)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Doktora tezi olarak hazırlanmış bu çalışmada Türk Ceza Kanunu'nun 288. maddesinde düzenlenen“Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu”ele alınmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs fiilinin suç olarak düzenlenmesi, Türk Ceza Kanunu'nda ve Basın Kanunu'nda düzenlenmiş olan benzer suçlar ile ilişkisi, suç ile korunan hukuki değer ve adil yargılanma hakkı ile çatışan temel haklar olarak ifade ve medya özgürlüğü incelenmiştir. İkinci bölümde suçun unsurları ve özel görünüş şekilleri öğretide savunulan farklı görüşler dikkate alınarak ve örnekler üzerinden incelenmiş; soruşturma ve kovuşturma evresi, suçun yaptırımı ve zamanaşımı konuları ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde Türkiye'deki dava örnekleri ve basına yansıyan güncel olaylar üzerinden değerlendirmeler yapılmış, farklı hukuk sistemlerinde yer alan örnek düzenlemeler ve uygulamalar ışığında karşılaştırmalı bir inceleme ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study worked as a doctoral thesis, the“The crime of attempting to influence a fair trial”regulated in Turkish Penal Code article 288, was discussed. The study consists of three parts. In the first chapter, the act of attempting to influence a fair trial is regulated as an offence, its relationship with similar offences regulated in the Turkish Penal Code and the Press Law, the legal value protected by the crime, and freedom of expression and freedom of media as fundamental rights that conflicting rights with the fair trial. In the second chapter, the elements of the crime and its special appearances are examined by taking into account the different views defended in the doctrine and through examples; the investigation and prosecution phases, sanction of the crime and statute of limitations topics were worked on. In the third and last chapter, evaluations were made on some cases in Turkey and current events reflected in the press, and a comparative analysis was made in the light of sample regulations and practices in different legal systems.