Salâhaddîn Eyyûbî'nin kara ordusu (570-589/1175-1193)
Land army of Salāh ad-Dīn Ayyūbīd (570-589/1175-1193)
  1. Tez No: 1002836
  2. Yazar: MUSTAFA TOKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Salâhaddîn, Eyyûbîler, Ordu, Mısır, Haçlılar, Salāh ad-Dīn, Ayyūbīds, Army, Egypt, Crusaders
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Salâhaddîn Eyyûbî'nin Kara Ordusu (570-589/1175-1193) Mısır merkezli kurulan Eyyûbîler Devleti, 570-648 (1175-1250) yılları arasında Suriye, Hicaz, Yemen, Kuzey Afrika ve Güneydoğu Anadolu'nun bir bölümüne kadar uzanan geniş bir sahada hüküm sürdü. Devletin müessisi olan Salâhaddîn Eyyûbî (570-589/1175-1193) bir hükümdar olarak hem şahsiyeti hem de gerçekleştirdiği askerî faâliyetleriyle hüküm sürdüğü devre damgasını vurdu. Yakın Doğu'da Eyyûbî idâresi altında İslâm birliğini tesis eden Sultan Salâhaddîn, hayatının en büyük gâyesi olan Kudüs'ün fethini, teşkil ettiği güçlü ordu sâyesinde adım adım ve dâimî bir ilerleme neticesinde başardı (27 Receb 583/2 Ekim 1187). Akabinde Üçüncü Haçlı Seferi ordularına karşı sürdürülen mücâdelede Salâhaddîn'in ordusu, her bakımdan en zorlu imtihânını verdiği ve güçlü askerî birliklere sâhip olmanın ehemmiyetinin anlaşıldığı bir süreçten geçti. Nitekim gerek Kudüs'ün fethine giden yolda gerekse sonrasındaki mücâdelelerde sultanın en mühim dayanağı şüphesiz, onun Türk-İslâm askerî geleneği üzerine tesis ettiği kara ordusuydu. Bu doğrultuda çalışmada ana kaynaklar ve modern çalışmalardan istifâde edilmek sûretiyle, Sultan Salâhaddîn'in Mısır'da iktidârını kurduğu dönemden îtibâren, teşkil ettiği Eyyûbî kara ordusunun askerî yapılanması, teşkîlâtı, muhârip kuvvetleri, savaş hazırlıkları, taktikleri ve teçhîzat hususları ele alınmakla birlikte; Eyyûbî ordusunun bu devirde Mısır ve Suriye'ye saldıran Haçlılarla mücâdeledeki rolü ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Land Army of Salāh ad-Dīn Ayyūbīd (570-589/1175-1193) Established in Egypt, the Ayyūbīd State ruled over a wide area extending to Syria, Hejaz, Yemen, North Africa and a part of Southeastern Anatolia between 570-648 (1175-1250). The founder of the state, Salāh ad-Dīn Ayyūbīd (570-589/1175-1193), as a ruler, marked the period in which he ruled with both his personality and his military activities. Sultan Salāh ad-Dīn, who established the Islamic union under the administration Ayyūbīd in the Near East, succeeded in the conquest of Jerusalem, which was the greatest goal of his life, as a result of step-by-step and constant progress thanks to the strong army he formed (27 Rajab 583/2 October 1187). Subsequently, in the struggle against the armies of the Third Crusade, Salāh ad-Dīn's army went through a period in which the most difficult test was given in all respects and the importance of having strong military units was understood. As a matter of fact, the most important support of the sultan, both on the way to the conquest of Jerusalem and in the struggles after it, was undoubtedly the land army that he established on based the Turco-Islamic military tradition. In this direction, by making use of the main sources and modern studies in the study, the military structure, organization, combat forces, war preparations, tactics and equipment of the Ayyūbīd land army, which was formed from the time Sultan Salāh ad-Dīn established his power in Egypt, are discussed in this study; the role of the Ayyūbīd army in the struggling the Crusaders who attacked Egypt and Syria in this period is revealed.