Şarapta bisülfit tayini için 8-anilino-3-formilbodıpy floresans probunun geliştirilmesi
Development of 8-anilino-3-formylbodipy fluorescence probe for bisulfite determination in wine
  1. Tez No: 1002835
  2. Yazar: BERFİN DOĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Floresan prob, Beyaz şarap, Kükürt dioksit, Bisülfit, Sülfit, Gıda güvenliği, Fluorescent probe, White wine, Sulfur dioxide, Bisulfite, Sulfite, Food safety
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gıda Güvenliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada; dünyada yüksek sermayeye sahip ve global bir içecek olan şarap veya şarap çeşitlerinde (kırmızı, beyaz ve gül şarabı gibi) fermantasyon sırasında oluşan ve üretimde doğrudan da eklenebilen kükürt dioksit (SO2) ve türevlerinin belirlenmesi amacıyla yeni floresans probların geliştirilmesi amaçlanmıştır. SO2, oksidatif bozulmayı ve mikrobiyal gelişimi önlediği için miktarının izlenmesi kalite kontrol açısından zorunludur. Günümüzde bu amaçla farklı tespit ve takip yöntemleri (Monier-Williams, moleküler absorpsiyon metodu (GFAAS), yüzey geliştirilmiş raman spektroskopisi, kapiler elektroforez teknikleri ve yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC)) mevcuttur, ancak bu yöntemler büyük ölçüde uzman personel, profesyonel cihazlar ve numune hazırlama gibi uzun ön işlemler gerektirdiğinden birçok üretici tarafından uygulanması elverişsizdir. Bu yüzden florojenik algılama yöntemleri basitlik, ucuzluk, düşük algılama sınırı ve yerinde görsel analiz nedeniyle avantaj sağlayabilmektedir. Kükürt dioksitin floresans tespitine dayalı şimdiye dek yapılan birçok araştırmada şarabın kendi pH değer aralığının (3.2-3.8) aksine, genellikle nötral pH değerlerinde ölçümler gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla, bu durum serbest SO2'nin gerçek derişimlerinin belirlenmesinde sapmalara yol açmaktadır. Bu doğrultuda, kükürt dioksitin seçici ve hassas algılanmasına yönelik iki adet BODIPY bazlı floresan prob önerildi. Problarda, BODIPY çekirdeğinin mezo-konumunda N,N-dietilanilin grubu içeren yapı ile 3-konumunda formil grubu taşıyan iki aday prob tasarlandı. Bu iki probun BODIPY çekirdeği başarıyla sentezlenmiş, sentezlenen bileşiklerin yapıları 1H ve 13C NMR spektroskopisi ile aydınlatılmıştır. Ancak, bileşiklerin 3-konumundan yükseltgenerek formil grubuna dönüştürülmesi amacıyla uygulanan DDQ ve PCC oksidasyon yöntemleri ile yapılan çalışmalar başarısız sonuçlanmış, hedeflenen 3-formilBODIPY probları elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the determination of sulfur dioxide (SO2) and its derivatives—formed during fermentation and also directly added during the production of wine, a global beverage with high economic value such as red, white, and rosé wines—was aimed. Since SO2 prevents oxidative deterioration and microbial growth, monitoring its concentration is essential for quality control in winemaking. At present, various detection and monitoring techniques are available for this purpose, including the Monier–Williams method, graphite furnace atomic absorption spectrometry (GFAAS), surface-enhanced Raman spectroscopy (SERS), capillary electrophoresis, and high-performance liquid chromatography (HPLC). However, these methods generally require skilled personnel, sophisticated instrumentation, and lengthy sample preparation procedures, which limit their routine applicability in many production facilities. Therefore, fluorogenic sensing approaches offer important advantages due to their simplicity, low cost, low detection limits, and the possibility of on-site visual analysis. In many fluorescence-based SO2 detection studies reported so far, measurements have been performed at neutral pH values, rather than within the natural pH range of wine (3.2–3.8), which leads to deviations in the determination of the actual concentration of free SO2. In this context, two BODIPY-based fluorescent probes were proposed for the selective and sensitive detection of sulfur dioxide. The probes were designed to contain an N,N-diethylaniline group at the meso-position of the BODIPY core and a formyl group at the 3-position. The BODIPY cores of both candidate probes were successfully synthesized, and the structures of the obtained compounds were elucidated by 1H and 13C NMR spectroscopy. However, attempts to synthesize the targeted 3-formyl-BODIPY probes via DDQ and PCC oxidation at the 3-position failed to yield the desired products.