İzole ötirotiropinemik hipotiroksinemide etiyolojik değerlendirme
Etiological evaluation in isolated euthyrotropinemic hypothyroxinemia
- Tez No: 1002856
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İzole hipotiroksinemi, Serbest T4, Çocukluk çağı, Tiroid fonksiyon testleri, LC-MS/MS, Isolated hypothyroxinemia, Free T4, Childhood, Thyroid function tests, LC-MS/MS
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, tiroid stimülan hormon (TSH) düzeyi normal olmasına rağmen serbest tiroksin (sT4) düzeyi düşük saptanan ötirotiropinemik hipotiroksinemili çocuk hastalarda bu biyokimyasal paternin etiyolojik nedenlerini değerlendirmektir. Bu kapsamda, immünometrik yöntemle ölçülen sT4 düşüklüğünün ED+ID-LC-MS/MS yöntemi ile doğrulanması, eşlik eden klinik ve laboratuvar bulgularının incelenmesi ve bu biyokimyasal durumun klinik öneminin ortaya konulması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: 01.01.2023–31.12.2025 tarihleri arasında TSH düzeyi normal iken sT4 düşüklüğü saptanan, yaşları 1 ay–18 yıl arasında olan 366 olgu retrospektif olarak değerlendirildi ve ötirotiropinemik hipotiroksinemi etiyolojisi incelendi. Kronik hastalığı olan olguların altta yatan tanıları ve takip edildikleri klinik bölümler ayrıca incelendi. Etiyolojisi belirlenemeyen 142 olgunun 94'üne ulaşılarak kliniğimize davet edildi ve TSH ile sT4 ölçümleri tekrarlandı. İkinci ölçümde 24 olguda TSH normal ve sT4 düşük saptanarak hasta grubu oluşturuldu; eş zamanlı olarak denge diyalizi–izotop dilüsyonlu LC-MS/MS yöntemi ile sT4 düzeyleri incelendi. İkinci ölçümde sT4 düzeyi normal bulunan 70 olgu arasından yaş ve cinsiyet açısından benzer 50 olgu kontrol grubu olarak seçildi. Her iki grup klinik ve biyokimyasal açıdan karşılaştırıldı. Epilepsi alt grubu ayrıca değerlendirildi. Bulgular: Retrospektif değerlendirmede 366 olgunun 41'inde (%11,5) hipotalamus-hipofiz-tiroid ekseni ile ilişkili bilinen bir hastalık saptandı. Etiyolojisi bilinmeyen 142 olgunun prospektif değerlendirilmesi sonucunda 24 olguda (%25,5) immünometrik yöntemle sT4 düşüklüğünün ikinci ölçümde de devam ettiği görüldü ve bu olgular hasta grubunu oluşturdu. Hasta ve kontrol grupları arasında yaş, cinsiyet, doğum özellikleri ve antropometrik ölçümler açısından anlamlı fark saptanmadı. TSH düzeyleri benzer bulunurken, immünometrik yöntemle ölçülen sT4 ve sT3 düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük (sırasıyla p<0,001 ve p=0,021), sT3/sT4 oranı ise daha yüksek saptandı (p<0,001). Ancak denge diyalizi–izotop dilüsyonlu LC-MS/MS yöntemi ile yapılan ölçümlerde hasta grubundaki tüm olgularda sT4 düzeylerinin referans aralığında olduğu görüldü. Hipotalamus-hipofiz-hedef organ eksenlerine ait hormon düzeyleri (kortizol, ACTH, prolaktin, IGF-1, IGFBP-3) açısından hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı fark izlenmedi. SHBG SDS değeri hasta grubunda kontrol grubuna göre daha düşük bulundu (p=0,013), ancak referans aralığının altında olma oranları açısından gruplar arasında fark saptanmadı (p=0,248). Lipid profili, kemik ve mineral metabolizması parametreleri açısından anlamlı fark bulunmadı. Epilepsi alt grup analizinde, epilepsisi olan ve olmayan hastalar arasında tiroid hormon ölçümleri ve ED+ID-LC-MS/MS sonuçları açısından anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: Bu çalışmada, immünometrik yöntemle sT4 düzeyi düşük ve TSH düzeyi normal saptanan çocuklarda, ED+ID-LC-MS/MS ile yapılan ölçümlerde sT4 düzeylerinin referans aralığında olduğu gösterilmiştir. İmmünometrik yöntemle saptanan düşüklüğün doğrulanmaması ve eşlik eden hipofizer eksen bulgularının normal olması, bu biyokimyasal paternin gerçek bir tiroid hormon eksikliğini yansıtmadığını düşündürmektedir. Bulgularımız, çocukluk çağında yalnızca immünometrik yöntemle saptanan izole düşük sT4 değerlerinin her zaman gerçek bir tiroid fonksiyon bozukluğunu yansıtmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the etiological causes of this biochemical pattern in children with euthyrotropinemic hypothyroxinemia, defined as low free thyroxine (fT4) levels despite normal thyroid-stimulating hormone (TSH) levels. In this context, we aimed to confirm low fT4 levels measured by immunometric assay using the ED+ID-LC-MS/MS method, to assess accompanying clinical and laboratory findings, and to determine the clinical significance of this biochemical condition. Materials and Methods: Between 01.01.2023 and 31.12.2025, a total of 366 patients aged 1 month to 18 years who were found to have low fT4 levels despite normal TSH levels were retrospectively evaluated, and the etiology of euthyrotropinemic hypothyroxinemia was investigated. In patients with chronic diseases, underlying diagnoses and the clinical departments responsible for their follow-up were additionally reviewed. In the prospective phase, 142 selected patients were invited for re-evaluation, and TSH and fT4 measurements were repeated. In the second assessment, 24 patients with normal TSH and persistently low fT4 levels constituted the patient group. fT4 levels were also measured using the equilibrium dialysis–isotope dilution LC-MS/MS method. Among the 70 patients whose fT4 levels normalized on repeat testing, 50 age- and sex-matched subjects were selected as the control group. The two groups were compared in terms of clinical and biochemical parameters. An epilepsy subgroup analysis was also performed. Results: Among the 366 patients evaluated retrospectively, 41 (11.5%) had a previously known disorder involving the hypothalamic–pituitary–thyroid axis. Among the 142 patients with unexplained etiology who proceeded to the prospective phase, 24 (25.5%) continued to demonstrate low fT4 levels on repeat immunometric testing and were classified as the patient group. Age, sex, birth characteristics, and anthropometric measures did not differ between the patient and control groups. TSH concentrations were similar. In contrast, immunometrically measured fT4 and fT3 levels were lower in the patient group (p<0.001 and p=0.021, respectively), and the fT3/fT4 ratio was higher (p<0.001). However, fT4 concentrations measured by equilibrium dialysis–isotope dilution LC-MS/MS were within the reference range in all patients. Cortisol, ACTH, prolactin, IGF-1, and IGFBP-3 levels were within similar ranges in both groups. Although SHBG SDS values were lower in the patient group (p=0.013), the proportion of values below the reference range was comparable (p=0.248). Lipid profile and bone–mineral metabolism parameters showed a similar distribution across groups. In the epilepsy subgroup analysis, thyroid hormone measurements and ED+ID-LC-MS/MS results were similar between patients with and without epilepsy. Conclusion: In this study, fT4 levels measured by ED+ID-LC-MS/MS were within the reference range in children who had low fT4 and normal TSH levels detected by immunometric assay. The lack of confirmation of low fT4 by LC-MS/MS, together with normal findings in other pituitary axis hormones, suggests that this biochemical pattern does not indicate underlying thyroid hormone deficiency. Our findings suggest that isolated low fT4 levels detected by immunometric methods in childhood do not always reflect an underlying thyroid function disorder.