Süt sığırlarında çeşitli skorlama sistemleri ile topallık arasındaki ilişkiler
Relationships between lameness and various scoring systems in dairy cattle
  1. Tez No: 1002875
  2. Yazar: UĞUR ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan refahı, Süt inekleri, Animal welfare, Dairy cows
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sunulan tez çalışmasında, Aydın ili sınırlarında bulunan süt sığırı çiftliklerindeki süt sığırlarında, laktasyon sayısına göre, vücut kondisyon skorunun (VKS), bacak hijyen skorunun (BHS), bacak skorunun (BS), tırnak skorunun (TırS), meme skorunun (MS) ve süt veriminin topallık skoru ile olan ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Aydın ilindeki süt sığırı çiftliklerinden farklı laktasyon sayılarında ve laktasyon dönemlerinde (erken, orta ve geç) bulunan toplam 4559 (n=4559) Holstein ırkı süt sığırı dâhil edilmiştir. Çiftlik sahiplerinden aydınlatılmış onam alındıktan sonra işletmeler ziyaret edilmiş; hayvanların vücut kondisyon, bacak hijyen, tırnak, bacak ve meme skorları yemleme sırasında padoklarda, topallık skorları ise sağımhane çıkışlarında kaydedilmiştir. Bulgular: İncelenen sığırların yaklaşık yarısı klinik düzeyde topal bulunmuştur. Hayvanların önemli bir bölümünde istenmeyen VKS, anormal tırnak ve bacak skorları ile kirli bacaklar saptanırken, meme skorlarının çoğunlukla normal olduğu belirlenmiştir. Topallık ile süt verimi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş ve topallık şiddeti arttıkça süt veriminin azaldığı gözlemlenmiştir. Laktasyon sayısının artmasıyla birlikte topallık skorunun yükseldiği ve yapısal ile hijyenik skorların olumsuz yönde değiştiği belirlenmiştir. Ayrıca geç laktasyonda topallık skorunun arttığı ve yapısal/hijyenik skorların istenmeyen düzeye dönüştüğü saptanmıştır (P<0,05). Tüm laktasyon gruplarında topallık ile yapısal ve hijyenik skorlar arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sonuçlar: Topallığın çok faktörlü bir sorun olduğu ve düzenli skorlamalarla erken dönemde tespit edilip önlenebileceği değerlendirilmiştir. Hayvan refahının artırılması için bütüncül sürü yönetim stratejilerinin uygulanması ve ileri laktasyondaki hayvanlara yönelik özel bakım protokollerinin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis aimed to investigate the relationships between lameness score and body condition score (BCS), leg hygiene score (LHS), leg score (LS), claw score (CS), udder score (US), and milk yield according to lactation number in dairy cows raised on farms within the province of Aydın. Materials and Methods: A total of 4,559 (n = 4,559) Holstein dairy cows from farms in Aydın, representing different lactation numbers and stages (early, mid, and late), were included in the study. After obtaining informed consent from farm owners, the farms were visited; body condition, leg hygiene, claw, leg, and udder scores were recorded in the pens during feeding, while lameness scores were recorded at the exit of the milking parlor. Results: Approximately half of the examined cows were found to be clinically lame. A substantial proportion of the animals exhibited undesirable BCS, abnormal claw and leg scores, and dirty legs, whereas udder scores were predominantly normal. A significant association was identified between lameness and milk yield, with milk production decreasing as the severity of lameness increased. It was determined that lameness scores rose with increasing lactation number and that structural and hygiene-related scores deteriorated accordingly. Moreover, lameness scores were higher in late lactation, and structural/hygienic scores shifted toward undesirable levels (P<0.05). Significant relationships were found between lameness and structural as well as hygiene-related scores across all lactation groups. Conclusion: Lameness was evaluated as a multifactorial condition that can be detected early and potentially prevented through regular scoring. The implementation of holistic herd management strategies to enhance animal welfare and the development of specialized care protocols for cows in advanced lactations are recommended.