Turkish accession, legal anomalies and judicial remedies available
Türkiye'nin üyeliği, hukuki anomaliler ve mevcut yargısal giderimler
  1. Tez No: 1002892
  2. Yazar: CEMAL DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NIKOLAOS LAVRANOS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Türkiye, Üyelik, European Union, Türkiye, Membership
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıteıt Van Amsterdam
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Hukuk ve Avrupa Birliği Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, katılım şartlarının koşullu olmasından kaynaklanan ve Türkiye'nin tam üyelik arayışına şüphesiz hakim olacak geçiş dönemi önlemlerinin karmaşıklığına odaklanmaktadır. Bununla birlikte, bu mütevazı girişim esas olarak bu önlemlerin Avrupa mahkemeleri önünde temel AB hukukuyla uyumluluğunun sorgulanması olasılıklarının araştırılmasına adanmıştır. Bu çalışmanın ilk bölümü, AB üyelik koşullarının temel unsurlarını ortaya koyarken, bir sonraki bölüm ise Topluluğun/Birliğin aday ülkelerde kurumsal ve politika değişikliğini etkilemek için kullanabileceği koşul araçlarını tartışmaktadır; sonraki bölüm ise bunların etkinliğine ilişkin bazı kısıtlamalara işaret etmektedir. Bir sonraki bölüm, şimdiye kadarki geçiş önlemlerinin belirgin özelliklerini ortaya koymaktadır. Üçüncü bölüm, Türkiye'nin katılımıyla ilgili yeniliklere ışık tutmaktadır. Geçiş dönemi önlemleri biçimindeki sınırlamaların, kabul edildikleri varsayılarak,“alışılmış”bir yol olup olmadığı ve özellikle bireyler tarafından Avrupa mahkemeleri önünde yargısal olarak tartışılabilir olup olmadığı sorusu son bölümde ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
This paper dwells on the complexity of transitional measures that emanate from conditionality and that will undoubtedly dominate Turkey's quest for full membership. Nevertheless, this humble endeavour is mainly devoted and confined to the exploration of possibilities to challenge the compatibility of these measures before European courts with primary EC/EU law. The first section of this paper sets out the main elements of EC/EU conditionality followed by a section discussing the conditionality levers available to the Community/Union to effect institutional and policy change in candidate countries, while the following section points to some of the constraints on their effectiveness. The next section sets out salient characteristics of transitional measures so far. The third section sheds a light on novelties regarding Turkish accession. The question of whether the limits in the form of transitional measures, assuming they were accepted, are on the“beaten”track, and are also judicially contestable, particularly by individuals, before European courts are going to be dealt with under final section herein below.