İleri evre over kanserinde primer sitoredüktif cerrahi öncesi sistemik inflamatuar belirteçlerin komplet sitoredüksiyon başarısını öngörmedeki rolü
The role of systemic inflammatory markers in predicting complete cytoreduction success before primary cytoreductive surgery in advanced ovarian cancer
- Tez No: 1002938
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ GÖKSUN GÖKULU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Over kanseri, Sitoredüktif cerrahi, Hematolojik inflamatuar belirteçler, Ovarian cancer, Cytoreductive surgery, Hematologic inflammatory markers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
İleri Evre Over Kanserinde Primer Sitoredüktif Cerrahi Öncesi Sistemik İnflamatuar Belirteçlerin Komplet Sitoredüksiyon Başarısını Öngörmedeki Rolü Amaç: Bu çalışmanın amacı, ileri evre over kanseri (İEOK) tanısı alan hastalarda, primer sitoredüktif cerrahi (PSC) öncesinde rutin kan testlerinden elde edilen sistemik inflamatuar belirteçlerin, komplet sitoredüksiyon (R0) başarısını öngörmedeki rolünü değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde İEOK tanısıyla PSC uygulanmış 171 hastanın verilerinin retrospektif olarak incelenmesiyle gerçekleştirilmiştir. Hastalar cerrahi sonuçlarına göre komplet sitoredüksiyon (n=130) ve optimal sitoredüksiyon/sadece biyopsi (n=41) olarak iki gruba ayrılmıştır. Nötrofil-Lenfosit Oranı (NLO), Trombosit-Lenfosit Oranı (PLO), Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (SII), Sistemik İnflamasyon Yanıt İndeksi (SIRI) ve Pan-İmmün İnflamasyon Değeri (PIV) gibi belirteçler analiz edilmiştir.. Bulgular: Komplet sitoredüksiyon sağlanamayan grupta NLO, PLO, SII, SIRI ve PIV medyan değerlerinin, komplet sitoredüksiyon sağlanan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu. ROC analizi sonucunda, inkomplet sitoredüksiyonu öngörmede en yüksek tanısal performansı NLO ve SII göstermiştir. NLO için >2,89 olarak belirlenen kesme değerinde duyarlılık %63,41 ve özgüllük %64,62 olarak bulunmuştur. Sonuç: Preoperatif sistemik inflamatuar belirteçler (NLO, PLO, SII, SIRI ve PIV), İEOK hastalarında PSC sonrası komplet sitoredüksiyon başarısını öngörmede değerli, ucuz ve kolay erişilebilir araçlardır. Bu belirteçlerin yüksek seviyeleri, cerrahi başarı olasılığı düşük olan yüksek riskli hastaları tespit etmeye yardımcı olabilir. Bu hastaların, potansiyel olarak morbiditesi yüksek bir cerrahi yerine neoadjuvan kemoterapiye yönlendirilmesi düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
The Role of Systemic Inflammatory Markers in Predicting Complete Cytoreduction Success Before Primary Cytoreductive Surgery in Advanced Stage Ovarian Cancer Objective: The aim of this study is to evaluate the role of systemic inflammatory markers, obtained from routine blood tests before primary cytoreductive surgery (PCS), in predicting the success of complete cytoreduction (R0) in patients diagnosed with advanced-stage ovarian cancer (AOC). Materials and Methods: The study was conducted by retrospectively analyzing the data of 171 patients who underwent PCS for AOC at Mersin University Faculty of Medicine between January 1, 2014, and December 31, 2024. Patients were divided into two groups based on surgical outcomes: complete cytoreduction (n=130) and optimal cytoreduction/biopsy only (n=41). Markers such as NLR, PLR, SII, SIRI, and PIV were analyzed. Results: The median values of NLR, PLR, SII, SIRI, and PIV were statistically significantly higher in the group where complete cytoreduction could not be achieved compared to the complete cytoreduction group. As a result of the ROC analysis, NLR and SII showed the highest diagnostic performance in predicting incomplete cytoreduction. For the NLR cut-off value set at >2.89, the sensitivity was found to be 63.41% and the specificity was 64.62%. Conclusion: Preoperative systemic inflammatory markers (NLR, PLR, SII, SIRI, and PIV) are valuable, inexpensive, and easily accessible tools for predicting the success of complete cytoreduction after PCS in AOC patients. High levels of these markers may help identify high-risk patients with a low probability of surgical success. It may be considered to refer these patients to neoadjuvant chemotherapy instead of a potentially highly morbid surgery.