Diffüz büyük B-hücreli lenfomada FDG PET/CT' de tüm vücut tümör yükünün prognostik önemi
The prognostic value of whole-body tumor burden on FDG PET/CT in diffuse large B-cell lymphoma
  1. Tez No: 1002965
  2. Yazar: SAHIYYADDIN AGHAZADA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL GÖKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma, Pozitron emisyon tomografi, Prognoz, Diffuse Large B Cell Lymphoma, Positron emission tomography, Prognosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nükleer Tıp Bilim Dalı
Özet
Diffüz Büyük B hücreli Lenfoma (DBBHL), Non-Hodgkin lenfomaların (NHL) en yaygın türlerinden biri olup, dünya çapında önemli bir sağlık sorundur. Çalışmamızın amacı, DBBHL hastalarında başlangıç evreleme esnasında çekilen F-18 florodeoksiglikoz pozitron emisyon tomografi/bilgisayarlı tomografi (FDG PET/BT) de elde edilen, tüm vücut metabolik tümör volümü (TV-MTV) ve tüm vücut total lezyon glikolizi (TV-TLG) değerlerinin, hastaların progresyonsuz ve genel sağkalımı (PFS ve OS) öngörmede katkısını değerlendirmektir. Çalışmaya, Ocak 2018 ile Ağustos 2023 tarihleri arasında kliniğimizde evreleme FDG PET/BT görüntülemesi yapılan, toplam 70 (61-76 yaş, ort 69) hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, hastalık evresi (Ann-Arbor), TV-MTV, TV-TLG, ortalama standart uptake value (SUVmean) değerleri gibi klinik ve metabolik PET/BT parametreleri kaydedilmiştir. Hastaların 8 (%11.4)'i , Evre I, 20 (%28.6)'si Evre II, 24 (%34.3)'ü Evre III ve 18 (%25.7)'i Evre IV hastalığa sahipti. Çalışmamızda elde edilen bulgular, yüksek TV-MTV değeri (>177,51) ve ileri yaşın (>72), DBBHL hastalarının PFS ve OS süreleri ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur (p<0.001). TV-MTV ve TV-TLG ile PFS (r:-0,369, p:0,002; r:-0,261, p:0,029) ve OS (r:-0,283, p:0,017; r:-0,237, p:0,048) arasında negatif yönde ilişki bulunmuştur. Prognozu öngörmede nicel verilere ilişkin yapılan Receiver Operating Characteristic (ROC) analizinde sadece yaş faktörü anlamlı çıkmış, yaşı >72 olan hastaların kötü prognozu tahmin ettiği sonucuna varılmıştır (p<0.001). Sonuç olarak, ileri yaşın ve başlangıç evreleme PET/BT' de yüksek TV-MTV değerlerinin DBBHL hastaların prognozunu belirlemede etkili bir belirteç olduğunu, ancak diğer metabolik parametrelerin daha sınırlı kaldığını göstermektedir. DBBHL tedavisinde TV-MTV'nin klinik olarak daha fazla dikkate alınması gerektiğini ve hastaların bireyselleştirilmiş tedavi seçeneklerinin oluşturulmasında bu parametrelerin göz önünde bulundurulması gerektiğini göstermektedir. Çalışmamız ayrıca, metabolik parametrelerin hastaların klinik sonuçları üzerinde önemli bir etkisinin olduğunu göstermiştir. Daha geniş hasta popülasyonu üzerinde yapılacak prospektif çalışmalarla, bu parametrelerin prognostik değerinin yanı sıra, tedavi yanıtı üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla uzun dönemli izlem verilerinin kullanılması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract Diffuse Large B-Cell Lymphoma (DLBCL) is one of the most common types of Non-Hodgkin lymphoma (NHL) and a significant health problem worldwide. The aim of our study is to evaluate the contribution of whole-body metabolic tumor volume (WB-MTV) and whole-body total lesion glycolysis (WB-TLG) values obtained from F-18 fluorodeoxyglucose positron emission tomography/computed tomography (FDG PET/CT) performed during initial staging in DLBCL patients, to predicting progression-free and overall survival (PFS and OS) of patients. The study included 70 patients (61-76 years, mean 69) who underwent staging FDG PET/CT at our clinic between January 2018 and August 2023. Clinical and metabolic PET/CT parameters, including age, gender, disease stage (Ann-Arbor staging system), WB-MTV, WB-TLG, and mean standard uptake value (SUVmean), were recorded. Eight (11.4%) of the patients had Stage I, 20 (28.6%) had Stage II, 24 (34.3%) had Stage III, and 18 (25.7%) had Stage IV disease. The findings of our study revealed that high WB-MTV values (>177.51) and advanced age (>72) were associated with shorter PFS and OS in DLBCL patients (p<0.001). A negative correlation was found between WB-MTV and WB-TLG with PFS (r:-0.369, p:0.002; r:-0.261, p:0.029) and OS (r:-0.283, p:0.017; r:-0.237, p:0.048). In the Receiver Operating Characteristic (ROC) analysis of quantitative data to predict prognosis, only age was significant, indicating that patients >72 years of age had a poor prognosis (p<0.001). In conclusion, this study shows that advanced age and high WB-MTV values on initial staging PET/CT are effective predictors of prognosis in DLBCL patients, but other metabolic parameters remain less significant. It suggests that WB-MTV should be given greater clinical consideration in the treatment of DLBCL, and that these parameters should be incorporated into the development of individualized treatment options for patients. Our study also demonstrated that metabolic parameters significantly impact patients' clinical outcomes. Prospective studies in larger patient populations, with long-term follow-up, to evaluate the prognostic value of these parameters and their impact on treatment response, are of great importance.