İnternet bağımlılığının öğrencilerin demografik değişkenleri açısından araştırılması
Investigation of internet addiction in terms of students demographic variables
- Tez No: 1002983
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KESKİNKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Yönetim Bilişim Sistemleri, Psikoloji, Science and Technology, Management Information Systems, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yönetim bilişim sistemleri, İnternet bağımlılığı, Management information systems, Internet addiction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeylerini belirlemek ve bu bağımlılığın çeşitli demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırmada Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Katılımcı grubunu fakültenin farklı bölümlerinde öğrenim gören birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgular, öğrencilerin genel olarak orta düzeyde internet bağımlılığı eğilimine sahip olduklarını ortaya koymuştur. Cinsiyet ve yaş değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık gözlemlenmezken, sınıf düzeyi ve öğrenim görülen bölüm değişkenleri bakımından anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Özellikle 1 ve 3. sınıf öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeylerinin 2. ve 4. sınıflara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu durum, söz konusu sınıf düzeylerinde öğrencilerin öğrenme ortamlarındaki bilişsel talepler ile boş zaman kullanımı arasındaki dengenin henüz istikrarlı biçimde oluşmamasına ve dijital etkileşimlerin birincil eğlence ve sosyalleşme aracı olarak öne çıkmasına bağlanabilir. Buna ek olarak, bu kademelerde öğrencilerin öz-düzenleme becerilerinin gelişimsel olarak tam olgunlaşmamış olması, dijital içeriklere maruz kalma süresinin daha kolay biçimde kontrolsüzleşmesine zemin hazırlayarak bağımlılık düzeylerini artırmış olabilir. Bölümler arasında ise Yönetim Bilişim Sistemleri, Ekonometri ve Çalışma Ekonomisi bölümlerinde okuyan öğrencilerin bağımlılık düzeylerinin bazı bölümlere kıyasla anlamlı biçimde farklılaştığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak araştırma bulguları üniversite öğrencilerinde internetin işlevsel kullanımının yanı sıra aşırı ve kontrolsüz kullanımın da belirli riskler barındırdığını göstermektedir. Bu nedenle, üniversitelerde internetin bilinçli ve dengeli kullanımını destekleyecek farkındalık eğitimlerinin, dijital okuryazarlık programlarının ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is to determine the levels of internet addiction among students of the Faculty of Economics and Administrative Sciences at Atatürk University and to examine whether this addiction differs according to various demographic variables. The Young Internet Addiction Scale and a Personal Information Form were used in the research. The participant group consisted of first, second, third, and fourth-year students studying in different departments of the faculty. The findings of the research revealed that students generally have a moderate tendency towards internet addiction. While no significant difference was observed in terms of gender and age variables, significant differences were found in terms of class level and department studied. In particular, it was observed that the internet addiction levels of first and third-year students were higher than those of second and fourth-year students. This situation can be attributed to the fact that the balance between the cognitive demands in the learning environment and leisure time use has not yet been stably established in these class levels, and that digital interactions stand out as the primary means of entertainment and socialization. In addition, the fact that students' self-regulation skills are not yet fully mature at these levels may have made it easier for their exposure to digital content to become uncontrolled, thus increasing their addiction levels. Among the departments, it was found that the addiction levels of students studying Management Information Systems, Econometrics, and Labor Economics differed significantly compared to some other departments. In conclusion, the research findings show that both functional and excessive/uncontrolled internet use pose certain risks for university students. Therefore, it is recommended that awareness training, digital literacy programs, and psychological counseling services be strengthened in universities to support the conscious and balanced use of the internet.