Çimentonun yüzey modifikasyonu ve yapı kimyasalları endüstrisinde kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation on the surface modification of cement and its use in the construction chemicals industry
- Tez No: 1002993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN SERKAN GÖKÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kuru öğütme işlemi, Mekanokimyasal yöntemler, Portland çimentosu, Yüzey aktif ajanlar, Yüzey hidrofobisitesi, Yüzey modifikasyonu, Dry-milling process, Mechanochemical methods, Portland cement, Surface active agents, Surface hydrophobicity, Surface modification
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, çimentoya hidrofobik özellik kazandırmak amacıyla yüzey modifikasyonu incelenmiş ve gerçekleştirilen modifikasyon yapı kimyasalları ürünleri üzerindeki etkileri değerlendirilmektedir. Beyaz çimento klinkerinin laboratuvar ortamında öğütme işlemi yüzey modifikasyon ajanı olarak kullanılan silan-siloksan emülsiyon katkıları ile bir karıştırmalı bilyalı değirmende gerçekleştirilmiştir. Öğütme ortamının tipi ve boyutu, değirmen karıştırma hızı ve öğütme süresi gibi kritik proses parametreleri sistematik olarak değiştirilerek kapsamlı bir deneysel matris oluşturulmuştur. Öğütme performansının yüzey modifikasyonuna etkisi, aktive oranı ve tane boyut dağılım analizleri üzerinde detaylı değerlendirilmiştir. Elde edilen deneysel veriler bütüncül olarak değerlendirildiğinde, en yüksek aktive oranına ve uygun tane boyut dağılımını sağlayan optimum koşullar belirlenmiştir. Optimize edilen hidrofobik yüzey modifiye çimento, çimento esaslı derz dolguda bağlayıcı olarak kullanılmış ve bu sistem; kontrol derz dolgusu ve hidrofobik ajanın karışım aşamasında sonradan ilave edildiği sistem ile mekanik deneyler ile karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmalı sonuçlar, yüzey modifikasyonu yapılan çimentonun ürün içindeki su ile şartlandırılma yapılan testlerde önemli düzeyde verim sağladığı ve su itici özelliklerin belirgin arttığını göstermiştir. Elde edilen bulgular, hidrofobik yüzey modifikasyonunun yapı kimyasalları formülasyonlarında güvenle kullanılabilirliğini, çimento esaslı malzemelerin mekanik dayanım ve dayanıklılık performansını iyileştiren etkili bir yaklaşım olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, surface modification was investigated in order to impart hydrophobic properties to cement, and the effects of this modification on construction chemicals products were evaluated. For this purpose, white cement clinker was ground in a laboratory-scale stirred media mill in the presence of silane–siloxane emulsions used as surface modification agents. A comprehensive experimental matrix was established by systematically varying critical process parameters such as grinding media type and size, stirrer speed and grinding time. The influence of grinding performance on surface modification was evaluated in detail through activation ratio measurements and particle size distribution analyses. When the experimental data were evaluated holistically, the optimum operating conditions providing the highest surface activation ratio together with a suitable particle size distribution were determined. The optimized hydrophobic surface-modified cement was then used as the binder in a cement-based tile grout system and compared, through mechanical testing, with a control grout and a grout in which the hydrophobic agent was added directly during mixing. The comparative results demonstrated that the use of surface-modified cement provided significant improvements particularly in tests involving water conditioning within the product, and that the hydrophobic performance was markedly enhanced. Overall, the findings reveal that hydrophobic surface modification can be reliably employed in construction chemicals formulations and represents an effective approach for improving the mechanical strength and durability performance of cement-based materials.