Mekanik ventilasyon desteğindeki kritik hastalarda ultrasonografi ile ölçülen latissumus dorsi ve pektoralis majör kas kalınlıklarının weaning başarısı ile ilişkisi
The relationship between latissimus dorsi and pectoralis major muscle thicknesses, measured by ultrasonography, and weaning success in critically ill patients on mechanical ventilation support
  1. Tez No: 1002992
  2. Yazar: BEYZA KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN GÜRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Weaning, yardımcı solunum kasları, pektoralis majör, latissimus dorsi, ultrasonografi, yoğun bakım, yardımcı solunum kas kalınlık kaybı, Weaning, accessory respiratory muscles, pectoralis major, latissimus dorsi, ultrasonography, intensive care, accessory respiratory muscle thickness loss
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, mekanik ventilasyon detseğinde takip edilen kritik hastalarda pektoralis major ve latissimus dorsi kas kalınlık kayıplarının weaning başarısı ile ilişkisini değerlendirmektir. Çalışmadaki ikincil amaç, mekanik ventilasyon desteğindeki hastalarda pektoralis major ve latissimus dorsi kas kalınlıklarındaki değişimi gözlemlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Anestezi yoğun bakım ünitesinde invaziv mekanik ventilasyon desteği alan hastalar çalışmada değerlendirildi. Dışlama kriterlerinin uygulanmasının ardından, eksik verisi bulunan ve weaning kriterlerini karşılamayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Sonuç olarak çalışmaya toplam 67 hasta dahil edildi. Tüm hastalarda mekanik ventilasyonun ilk 24 saati içinde ve ekstübasyon öncesinde ultrasonografi ile bilateral diyafram, pektoralis major ve latissimus dorsi kas kalınlıkları ölçüldü. Ekstübasyon öncesi dönemde RSBI, P0.1 ve P0.1×RSBI değerleri ile klinik ve laboratuvar verileri kaydedildi. Hastalar weaning sonucuna göre gruplandırılarak istatistiksel analizlerde karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların %68,7'sinde başarılı weaning sağlanırken, %31,3'ünde başarısız weaning gözlendi. Weaning başarısına göre karşılaştırmada yaş ve APACHE II skorlarının başarısız grupta daha yüksek olduğu saptandı. Fizyolojik parametreler incelendiğinde, P0.1, RSBI ve özellikle P0.1×RSBI değerlerinin başarısız grupta anlamlı düzeyde arttığı görüldü (p<0,001). Laboratuvar bağımsız değişkenleri (hemoglobin/hematokrit ve böbrek fonksiyon göstergeleri gibi) gruplar arasında farklılık gösterebildi. Ultrasonografik parametreler açısından, diyafram ile yardımcı solunum kaslarında zaman içinde kalınlık azalması saptandı; ancak pektoralis major kas kalınlığındaki zaman içi azalmanın (Δ) weaning başarısızlığı ile daha belirgin ilişkili olduğu gözlendi. Bu durum, mekanik ventilasyon sürecinde yardımcı solunum kas rezervindeki kaybın, artmış solunum iş yüküne karşı kompansatuvar kapasiteyi sınırlayarak weaning başarısızlığı riskini artırabileceğini düşündürmektedir. Sonuç: Bu çalışma, weaning başarısının yalnızca diyafram fonksiyonuna bağlı olmadığını; yardımcı solunum kaslarında, özellikle pectoralis major kasında gelişen yapısal kayıpların weaning başarısızlığı ile anlamlı biçimde ilişkili olduğunu göstermektedir. Bulgular, çalışmanın birinci hipotezini desteklemekte ve yardımcı solunum kaslarının ultrasonografik değerlendirmesinin weaning öngörüsünde tamamlayıcı ve klinik açıdan değerli bir yaklaşım olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this study was to evaluate the association between pectoralis major and latissimus dorsi muscle thickness loss and weaning success in critically ill patients receiving mechanical ventilation. The secondary aim was to observe changes in pectoralis major and latissimus dorsi muscle thickness in patients under mechanical ventilatory support. Materials and Methods: Patients receiving invasive mechanical ventilation in the anesthesia intensive care unit were evaluated. After applying exclusion criteria, patients with missing data or those who did not meet weaning criteria were excluded. A total of 67 patients were ultimately inclu ded in the study. In all patients, bilateral diaphragm, pectoralis major, and latissimus dorsi muscle thicknesses were measured using ultrasonography within the first 24 hours of mechanical ventilation and before extubation. Prior to extubation, RSBI, P0.1, and P0.1×RSBI values, along with clinical and laboratory data, were recorded. Patients were grouped according to weaning outcome and compared using statistical analyses. Results: Successful weaning was achieved in 68.7% of patients, while 31.3% experienced weaning failure. Patients in the weaning failure group were older and had higher APACHE II scores. Among physiological parameters, P0.1, RSBI, and particularly P0.1×RSBI values were significantly higher in the weaning failure group (p < 0.001). Laboratory independent variables, such as hemoglobin/hematocrit levels and renal function indicators, differed between groups. Ultrasonographic evaluation revealed a time-dependent reduction in muscle thickness in both the diaphragm and accessory respiratory muscles; however, the temporal decrease (Δ) in pectoralis major muscle thickness showed a stronger association with weaning failure. These findings suggest that loss of accessory respiratory muscle reserve during mechanical ventilation may limit compensatory capacity against increased respiratory workload, thereby increasing the risk of weaning failure. Conclusion: This study demonstrates that weaning success is not solely dependent on diaphragmatic function. Structural losses in accessory respiratory vi muscles—particularly the pectoralis major—are significantly associated with weaning failure. The findings support the primary hypothesis of the study and indicate that ultrasonographic assessment of accessory respiratory muscles represents a complementary and clinically valuable approach for predicting weaning outcomes.