İhtilâfu'l-Eimmeti'l-Ulemâ eseri bağlamında Ebu'l-Muzaffer İbn-i Hübeyre'nin (ö.560/1165) fıkıhçılığı
The jurisprudence of Ebûl-Muzaffer İbn-İ Hubeyra (d.560/1165) in the context of his work Ikhtilaful-Eimmeti'l-Ulema
  1. Tez No: 1003109
  2. Yazar: MUHAMMED HÜSEYİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL ÇAKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Din, Law, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hilâf, Hilâfiyât, Fıkıh, Vezir, İbn Hübeyre, Abbasi, Abbasiler, Khilaf, Khilafah, Fiqh, Juristical(Law), Ibn Hubayra, Vizier, Abbasid, Abbasids
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
Özet
Geleneksel bağlamda Hilâf/Hilâfiyât ve furûk tarzı eser bölümleri veya müstakil eserler usul esas alınarak telif edilirken incelemekte olduğumuz eser tamamı ile fıkıh bablarına göre tertip edilmiş furû' konuları içerisinde dört mezhep imamının görüşleri serdedilmiştir. Eser birçok kere basılmış olmakla beraber 2002 yılı Beyrut baskısı olarak elimizde mevcut 2 cilt olup İbâdât, Muamelât ve Ahvâl-ı şahsiye konuları ele alınarak sadece ittifak ve ihtilaf edilen yönleri içermektedir. Bundan hareketle eser zamanında ve daha sonra intiba görmüş, eser ve müellife yapılan atıflar görülmüştür. Müellifin Abbasiler döneminde yaşadığı zaman diliminde ciddi görevleri üstlenerek vezirlik görevine kadar yükselmesi yanında vera', hakkaniyet, adalet ve dürüstlüğü ile de temayüz etmiştir. Her açıdan incelenerek ülkemizde tanıtımı hak eden kişiliğe sahip bir müellif olma özelliğini taşımaktadır. Tezimizde müellifi gerekli yönleri ile tanıtıp fıkıh geleneğinde hilâf konusuna değindikten sonra eser bağlamında müellifin Fıkhî görüş ve tercihleri varsa tespit edilip, bağlı olduğu Hanbelî Mezhebine ihtilaf ettiği hususla incelenerek tercihlerini etkileyen hususlara değinilecektir. Neticede birden fazla ilmi bilgi ve birikimle tarihe iz bırakmış dirayet ve nufûz sahibi bir ilim adamı ve eseri ülkemizde ilmi çalışmalara literatür olmasına katkıda bulunabileceği yönüyle faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
While in a traditional sense, works that comes forward as“Khilaf/Khilafah”and“Furuq”generally being written in consideration of the procedure, the work that we're examining is written completely according Fiqh chapters while in the Furu topics followed the Four Great Sects' imams' views. Withal being published multiple times, our 2002 Beirut publication is composed of 2 volumes and contains Ibadaat, Muamalaat, Al-Akhwal Al-Sahsiah topics by only covering sides that are conflicted or got agreed on. Starting from this, the work got recognition in it's time and later on, while seeing attributions and citations as the work and the author. In the Abbasid period that the author was living in, apart from his rise to the position of vizier by acquiring serious high-ranked duties, he also distinguished himself with his wara', fairness, justice and honesty. He was an author with a personality that deserves to be promoted in our country by being examined from every angle. In our thesis, after introducing the author with the necessary aspects and touching on the subject of Khilaf in the tradition of the Fiqh, the Fiqh views and preferences of the author in the context of the work will be determined if there are any, will be examined with the issue that he disagrees with the Hanbali Sect to which he is affiliated, and the issues that affect his preferences will be mentioned. As a result, as a scholar who has left a mark on history with multiple branches of scientific knowledge and experience, his work will be useful in that it can contribute to the scientific studies in our country. Concepts/