Evde sağlık bakım hizmeti alan hastaların memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi: Erzincan ili örneği
Determining the satisfaction levels of patients benefiting from home health care services: A case of Erzincan province
  1. Tez No: 1003141
  2. Yazar: SENANUR KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜMEYRA SADAKLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Evde bakım hizmetleri, Memnuniyet, Home care services, Satisfaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
2000'li yılların başından itibaren tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Evde Sağlık Hizmetleri konusunda önemli gelişmeler ve ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu durumu önemli kılan en önemli faktör yaşlı nüfusundaki artışa paralel olarak artan sağlık ve bakım ihtiyacı olmuştur. ESH'nin hizmet yapısı gereği hastane dışında evde sunuluyor olması, sunulan hizmetin denetimini zorlaştırmakta ve hizmeti dezavantajlı hale getirmektedir. Dezavantajlı durumları ortadan kaldırmak için hizmet sürecinde hasta memnuniyetinin ölçülmesi hizmet kalitesi açısından önemlidir. Bu çalışma ile Erzincan ilinde ESH alan hastaların sunulan hizmetten duydukları memnuniyet düzeyinin ölçülmesiyle elde edilen bulgularla değerlendirme yapmak ve elde edilen sonuçları olumlu etkileyebilecek çözüm önerileri sunmak amaçlanmaktadır. Araştırma verileri, Erzincan il merkezi ve ilçelerinde evde sağlık bakım hizmetini aktif olarak alan toplam 258 hasta üzerinde toplanarak 118'ine yüz yüze, 140'ına ise telefon görüşmesi ile anket uygulanmıştır. Sonuç olarak hizmetin evde verilmesi hizmet sürecinde hasta yakınlarını da sürecin önemli parçası haline getirmektedir. Süreç içerisindeki iletişim, mahremiyet, çalışan güvenliği ve sürecin uzunluğu vb. yıpratıcı olması hasta memnuniyetini düşürecektir. Personel kaynaklı memnuniyetsizlik düzeyinin %13,2 olduğu görülmektedir. Bu konuda memnuniyet düzeyinin artırılması için personelin iletişim eğitimleriyle ve motivasyon unsurlarıyla desteklemesi gerekmektedir. Hasta yakınlarının da sürecin bir parçası olmaları nedeniyle sürecin başarısında doğrudan etkilerinin olduğu konusunda bilgilendirilmeleri ve desteklenmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the early 2000s, significant developments and progress have been made in home healthcare services (HHS) in our country, as in the rest of the world. The most important factor that makes this situation noteworthy is the increasing demand for healthcare and caregiving in parallel with the rise in the elderly population. Due to the structure of HHS, which is provided at home rather than in hospitals, the monitoring of the service becomes challenging, making it a disadvantageous situation. In order to eliminate these disadvantages, measuring patient satisfaction during the service process is crucial for ensuring service quality. This study aims to evaluate the findings obtained by measuring the satisfaction level of patients receiving HHS in Erzincan province and to propose solutions that may positively influence the outcomes. Research data were collected from a total of 258 patients actively receiving home health care in the city center and districts of Erzincan. Among these, 118 participants were surveyed through face-to-face interviews, while 140 were contacted via telephone. As a result, the fact that the service is provided at home makes patient relatives an important part of the process. Factors such as communication during the process, privacy, staff safety, and the prolonged nature of the process, which can be exhausting, may reduce patient satisfaction. It was observed that dissatisfaction related to personnel accounted for 13.2%. To increase satisfaction levels in this regard, personnel should be supported with communication training and motivational elements. Additionally, since patient relatives are part of the process, they should be informed and supported about their direct impact on the success of the process.