Orbita tabanına endoskopik transnazal ve transmaksiller yaklaşımların değerlendirilmesi: Kadavra çalışması
Evaluation of endoscopic transnasal and transmaxillary approach to the base of the orbit: Cadaveric study
  1. Tez No: 1003153
  2. Yazar: ÇINAR ÇELEBİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM ATABEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kadavra Diseksiyonu, Endoskopik Transmaksiller Yaklaşım, Endoskopik Tansnazal Yaklaşım, Orbita Tabanı, Cadaver Dissection, Endoscopic Transmaxillary Approach, Endoscopic Transnasal Approach, Orbital Floor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Orbita tabanına yönelik cerrahi girişimlerde kullanılan endoskopik transnazal ve transmaksiller yaklaşımların anatomik erişim etkinliğini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Kadavra diseksiyonları, navigasyon sistemleri ve üç boyutlu görüntüleme yazılımları kullanılarak her iki yaklaşımın cerrahi manevra alanı, atak açısı ve anatomik yapılara olan mesafeleri ölçülmüş; elde edilen veriler doğrultusunda bu cerrahi yolların avantajları, sınırlılıkları ve klinik uygulanabilirlikleri ortaya konmuştur. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada endoskop yardımıyla 5 adet kadavra diseksiyonu Yeditepe Üniversitesi Nöroşirurji Laboratuvarında yapılmış olup, çaılşmalar dijital ortamda kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Transmaksiller yaklaşımda gerçekleştirilen maksillotomi sonrası orbita tabanı açılarak periorbita insize edildi. Orbital yağ dokusunun diseksiyonu ile hedef anatomik yapılara yönelik net ve geniş bir cerrahi görüş alanı elde edildi. Transnazal yaklaşımda ise orbita medial duvarına ulaşıldıktan sonra etmoid kemiğin bir kısmı çıkarılmış ve bu bölgeden de cerrahi görüş sağlanmıştır. Her iki yaklaşımda da belirlenen hedef anatomik noktalarda cerrahi aletlerin manevra kabiliyeti test edilerek, uygulama sırasında karşılaşılan teknik avantaj ve sınırlar değerlendirilmiştir. Sonuç: Bu çalışma, orbita tabanına yönelik cerrahi girişimlerde transnazal ve transmaksiller yaklaşımların anatomik erişim açıdan birbirini tamamlayıcı özellikler taşıdığını göstermiştir. Transmaksiller yaklaşım, özellikle lateral yerleşimli anatomik yapılara daha geniş bir cerrahi görüş ve manevra alanı sunarken; transnazal yaklaşım medial orbita tabanına doğrudan ve kısa mesafeli erişim sağlamaktadır. Her iki yaklaşımda da uygun cerrahi teknikle hedef yapılar güvenle ortaya konulabilmiş ve cerrahi aletlerin etkin kullanımı mümkün olmuştur. Elde edilen bulgular, orbitaya yönelik endoskopik cerrahilerde yaklaşım ix seçiminde hedef anatomik bölge ve cerrahi amacın öncelikli belirleyici olması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the anatomical access efficiency of endoscopic transnasal and transmaxillary approaches used in surgical interventions for the orbital floor. Cadaveric dissections, navigation systems and three-dimensional imaging software were used to measure the surgical manoeuvring area, angle of attack and distances to anatomical structures of both approaches. The advantages, limitations and clinical applicability of these surgical routes were evaluated. Materials and Methods: In this study, 5 cadaveric dissections were performed with the help of endoscope in Yeditepe University Neurosurgery Laboratory and the studies were digitally recorded. Results: After maxillotomy performed in the transmaxillary approach, the orbital floor was opened and the periorbita was incised. With the dissection of the orbital adipose tissue, a clear and wide surgical field of view was obtained for the target anatomical structures. In the transnasal approach, after reaching the medial wall of the orbit, a portion of the ethmoid bone was removed and surgical visualisation was obtained from this region. The manoeuvrability of the surgical instruments was tested at the target anatomical points in both approaches and the technical advantages and limitations encountered during the application were evaluated. Conclusion: This study demonstrated that transnasal and transmaxillary approaches have complementary features in terms of anatomical access in surgical interventions for the orbital floor. The transmaxillary approach offers a wider surgical field of view and manoeuvre, especially to laterally located anatomical structures, while the transnasal approach provides direct and short-range access to the medial orbital floor. In both approaches, the target structures could be safely exposed with appropriate surgical technique and effective use of surgical xi instruments was possible. The findings suggest that the target anatomical region and surgical goal should be the primary determinants in the choice of approach for endoscopic surgery of the orbit.